Top mu ele el mi topa?

Oyun kuralları bilerek elle oynamayı cezalandır demiş. Buna göre bir oyuncu, vuruş açısını küçültmek için kollarını açar ve top ele çarparsa hareketin içinde kasıt vardır ve cezalandırılır. Bir oyuncu hava topunda topu kasten aşağı çekip bir akını önlüyorsa o zaman ayrıca sarı kart verilecektir. Oyuncunun kolu normal açıklığında iken ve top geldiğinde çekememişse hakem mesafeye ve topun hızına bakarak taktir hakkını kullanır. Top havadan eline gelmişse ekseri kasıt yoktur. El topa giderse cezalandırılır. Bir oyuncunun kolları daima tabi şekilde olmalıdır. Ancak sıçrayan bir oyuncu kollarını bedenin yapışık tutamaz. Bilakis sıçramaya takviye etmek için bir açı teşkil edecek şekilde tutar. Bu durumlarda topun kola çarpmalarında oyun devam eder. Bir oyuncu topun üzerine kolunun üzerinde düşerse kasıt yoktur. Bir oyuncu topu kendi eline çarptırırsa; örneğin röveşata yaparken, o esnada asla kasıt yoktur ve cezalandırılmamalıdır. Yerden yatan oyuncunun eline top çarparsa oyun devam eder. Ceza alanında defansın eline çarpan topa doğru olarak devam kararı veriliyor. Peki hücum oyuncusuna aynı pozisyonda niye çalınıyor. Kural defans için ayrı hücum için ayrı yazılmamıştır. İkisi de devam etmeli. Tek istisna defans oyuncusunun vurduğu top forvetin koluna çarpıp gol olursa kural bu golü geçerli saymıyor.


Sivas-Eskişehir
Serkan Çınar
Hakem iyiydi, ancak yardımcı hakem, Eskişehir’in uzatma dakikasında gelen golünde 2 kritik ofsaytı atladı skoru etkilemiş oldu.


Gaziantep-Akhisar
Alper Ulusoy
Verilen şansı çok iyi değerlendirdi. Hatasız bir maç çıkardı. Taktiksel faullerde sarı kartları doğru olarak kullandı.


Mersin-Balıkesir
Abdülkadir Bitigen
Penaltıda kolun topla buluştuğu yer çizgi dışında görüntüsü veriyordu. Yardım alamadı. Penaltı değil, frikik olmalıydı. Servet’in hareketi penaltıydı, verilmedi ve top devamında gol oldu.


Karabük-Galatasaray
Barış Şimşek
İyi bir müsabaka çıkardı. Avantajları iyi oynattı. Kartlar doğruydu. Yalnız Emre’nin Sneijder’e hareketini iyi değerlendiremedi.


Fenerbahçe-Ç. Rize
İlker Meral
Eren’in rövaşata anında oynama alanındaki rakibine teması olduğu penaltı kararı doğru. Temas olmasaydı, tehlikeli harekete girerdi ve endirek vuruş olurdu. F.Bahçe atağında birinci elle oynamada penaltı verilmeliydi. İkincisinde oyuncunun arkası dönük olduğu için  devam kararı doğruydu. Koray’ın Emenike’ye hareketi tartışılmayacak bir penaltıydı.


Kayseri Erciyes-Bursaspor
Tolga Özkalfa
Eciyesli oyuncunun Civelli’ye havadaki itme hareketi penaltıydı.


Kasımpaşa-Gençlerbirliği
Fırat Aydınus
Müsabakayı hatasız bir şekilde yönetti. Tebrik ediyorum.


Trabzonspor-Konyaspor
Özgür Yankaya
Asistan hakemin uyarısıyla verilen penaltı kararı doğru. Penaltı atılırken ceza alanına girilmesi nedeniyle atışı tekrar ettirmesi doğru. Ancak bunu bütün hakemler tekrar ettirmeli.


Başakşehir-Beşiktaş
Cüneyt Çakır
Serdar Kurtuluş’un Semih’e ceza alanında sarılması penaltı. Ancak ülkemizdeki hakemler, korner veya serbest atışlarda ceza alanındaki ihlalleri değerlendiremiyor. Ceza alanı kalabalık ve itiş kakış birkaç yerde olduğu için sorumluluk almak istemiyorlar. Bunu önlemenin tek yolu, bütün hakemlerin ısrarla penaltı çalmalarıdır. Massoro’nun Atiba’ya hareketi kırmızı kartlıktı. Oyun dışı kalan Franco ve ve İsmail’e çıkan kartlar doğruydu. Bu maçta dikkatimi çeken bir husus da Başakşehirli oyuncuların daha ilk düdükte ülkemizin 1 numaralı hakemine birkaç kişiyle itiraza gitmeleriydi. Bunu hakemler, kartlarına başvurarak durdurmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları