Ofsayt üzerine

Kural 11’de geçen ofsayt bir ceza kuralı değildir. Bilakis koruyucu bir kaidedir ki bundan her iki takım da faydalanacaktır. Ofsayt kuralının olmadığını düşünün. Ortada ne taktik ne sistem kalır. Televizyonlarda uzun bir zaman ofsayt değerlendirmelerinde futbolcuların ayaklarına bakıp ofsayt olup olmadığına kararlar verildi. Halbuki ofsayt kuralı 1925’de ilk defa uygulanmaya başladığında ayaklar, vücut, baş olarak belirlenmişti. Yani sonradan değişiklik yapılmamış, sadece aynı hiza oyuncuları ofsayt kabul edilirken, 1990 yılında bu da kaldırılmış ve hiza ofsayt olmaktan çıkarılmıştır. Böylece frikikte baraja giren futbolculara rahatlık sağlanmıştır. FİFA yine 3 yıl önce, pasif ve aktif uygulamaları ile futbolcuların sahadaki pozisyonlarına yeni yorumlar getirdi. Tabi bu değişiklikler yardımcı hakemlerin işini zora soktu ama hücum futboluna ve gole prim getirdi. Yine FİFA’nın, yardımcı hakemlere net kararları olmadığında hücumcu lehine karar vermesini tavsiye etmesi, maçın gollü geçmesini sağlamak düşüncesinden kaynaklanıyor. Tıpkı bariz gol şansındaki kırmızı kart uyulamasındaki gole prim düşüncesinde olduğu gibi. Yardımcı hakemler, bu sezon ofsayt tespitlerinde neticeye tesir edecek hatalar yapmaktalar. Verilmesi zor pozisyonlar için onları sorgulamıyoruz ancak normal ofsaytlarda görevlerini tam yapmalarını istiyoruz.
Akhisar-Konya
Barış Şimşek
Uğur’a bariz gol şansı nedeniyle verilen kırmızı kart tartışmasız doğru. Genelde iyiydi. Ancak verdiği bazı sart kartları tartışmaya açıktı.
Başakşehir-Bursa
Bülent Yıldırım
Genelde iyiydi, ancak tecrübeli hakemin avantaj uygulamalarında daha iyi kararlar vermesini bekliyoruz.
Kasımpaşa-Çaykur Rize
Alper Ulusoy
İptal edilen Kasımpaşa golünde Adem’in kolu kaleciye temas ettiği için karar doğru. Fakat Barış’ın yüzüne çarpıp ağlara giden topta iptal kararı yanlıştı. Genç hakem, gördüğü pozisyonda resen karar verebilmeli. Babbel’in topu koyduğu yerde çizgiyi ısrarla silmesine verdiği sarı kart doğru. Çünkü bu uygulama, hakem 9.15 için adımlarını sayarken, atışı kullanacak oyuncunun topun yerini değiştirmesini önlemek için getirildi.
Fenerbahçe-Eskişehir
Tolga Özkalfa
Uzatma dakikalarında, kendisinin net gördüğü ve oynatma durumundaki pozisyonda asistan hakeme uyarak çok yanlış bir penaltı karar verdi. Emre’nin 10. dakikada Erkan’a arkadan sakatlayıcı faulu kırmızı kartlıktı. Sarı kart bile verilmedi. FİFA futbolcu sağlığını korumak için böyle pozisyonlarda kırmızı çıkarılmasını istiyor. Sezgin’in açık gelen eline çarpan top için penaltı verse kimse itiraz etmeyecekti. Emre’nin hakeme itirazdan gördüğü sarı kart doğru. Kırmızı, yardımcı hakem Ekrem Kan’a kötü lisandan çıkarıldı. Emre’nin ’Allah belanı versin değil, vermesin dedim’savunması geçerli değil. Çünkü öyle bile olsa hakeme böyle bir şey söyleme hakkın yok. Genelde başarısız bir yönetim gösterdi.  Bu arada önceki yazımda belirttiğim ’Avrupa’da takımlar 120 kilometre koşuyor. Neden Türkiye’de bunları göremiyoruz’sözümü tekzip edercesine Eskişehir’in bunu geçmesi beni ayrıca çok sevindirdi.
Trabzon-Gençlerbirliği
Hüseyin Göçek
Farklı biten müsabakada çıkardığı kartlar yerindeydi ve iyi bir yönetim gösterdi.
Karabük-Beşiktaş
M.Kamil Abitoğlu
Karabük oyuna devamlı faullerle başladı. Normal bile olsa devamlı faullu oyuna gerekli müdahaleler yapılmadı. Hakem, oynamak isteyeni oynatacak. Bu FİFA’nın emri. Sadece faulleri çalmak yeterli değil. Sayılmayan Karabük golünde yardımcı hakem yanlış bayrak kaldırdı.
Erciyes-Balıkesir
Fırat Aydınus
Hakem için çok kolay bir maçtı.  Fırat Aydınus da tecrübesiyle maçı rahat götürdü.
Gaziantep-Galatasaray
Özgür Yankaya
Neticeye tesir edecek karalı olmadı ama vermediği net fauller ve kartlar vardı. Burak’ın golünden öncesi pozisyondaki faul kararı doğruydu.
Mersin- Sivas
Mete Kalkavan
Ev sahibinin kazandığı müsabakayı hatasız yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları