Tartışılan eller ve kollar

Elin, kolun topla buluşmasında, her müsabakada gündeme gelen hentbol, haftalardır hep tartışılan konu. Kuralda bunlar için kasıt aranmakta. Topu ele değil, elin topu gitmesi gerekiyor. İstisnaları, oyuncu elini veya kolunu topun havadan geliş yolundan kaçıracak durumdayken uzaklaştırmaz ise yine bir oyuncu vuruş açısını daraltmak içir kollarını açarsa, bu durumdaki çarpmalarda hareketin içinde kasıt olduğu için serbest vuruş verilir. İlgili oyuncunun topa mesafesi karar vermede büyük rol oynar. Birkaç metreden sert oynanan topta oyuncu elini veya kolunu artık geri çekemez. Bu durumlar hakemin taktirine bırakılmıştır. Bir oyuncu daima tabi pozisonda olması lazımdır ama sıçrayan bir oyuncu asla kollarını yandan bedenine yapıştıramaz. Bilakis daha fazla sıçramayı desteklesin diye koluyla bir açı teşkil eder. İşte bu durumlarda top ele çarparsa asla kasti değildir. Düşen bir oyuncu eli ve koluyla topun üzerine düşebilir. Kasıtlı değildir ve cezalandırılamaz. Koşan bir oyuncunun kolları sallanacaktır. Koşma sırasında top oyuncuya çarparsa, el topa gitmiş gibi görünse de bu durumlarda kasıt yoktur. UEFA eğitimcileri, kasti olmayan el kol buluşmalarında defans oyuncuları için devam derken, hücum oyuncularına çalın demelerine katılmıyorum. Kurallar defans için ayrı, hücum için ayrı yazılmamıştır. İki pozisyonda da oyun devam etmelidir. Bir de tenkitlerde topun yön değiştirildiği konuşuluyor. Kurallarda ’yön değiştirdiği taktirde’diye bir madde yok. Kasıt yoksa ceza da yoktur.

Gençlerbirliği-Galatasaray Mete Kalkavan
Gençlerbirliği’nden Gosso’ya, Galatasaray’dan Selçuk’a gösterilmeyen sarı kartlar dışında iyi bir maç yönetti

Torku Konya-Beşiktaş Halis Özkahya
Konya atağında omuz omuza yapılan harekette faul kararı yanlıştı. Bu hatalı kararın devamında Beşiktaş’ın golü geldi. Konya kalecisi Belec’in Demba Ba’yı boynundan aşağı indirişi ve Ali Turan’ın Sosa’ya hareketi penaltıyı gerektiriyordu. Konya’nın kazandığı penaltı pozisyonunda ise hakem Torje’nin aleyhine faul vermeliydi. Atiba ile birlikte 5 futbolcu çizgi üzerindeyken sadece Atiba’ya kart göstermesi yanlıştı. Ancak Atiba da hatalı. Çizgiye basmak kuralsa, atış yapılmadan ceza alanına girmemek kural değil mi. Geçen hafta taktir ettiğimiz hakem Özkahya, bu defa sınıfta kaldı.

Karabükspor-Balıkesirspor Süleyman Abay
Kulusiç’in kendi kalesine attığı nizami golün ofsaytla değerlendirilmesi çok büyük hataydı. Balıkesir’in attığı golde tespiti kolay bir ofsayt vardı. Gol geçerli olunca, neticeyi hakem belirlemiş oldu.

Başakşehir-Kayseri Eciyes Cüneyt Çakır
İptal edilen Erciyes golü öncesi Mahmut’un eline topun çarpmasında el doğal halindeydi, oyunun devamı gerekirdi. Bunun dışında iyi bir yönetim gösterdi,
Fenerbahçe-Mersin Bülent Yıldırım
Gol öncesi Serkan’ın Alper’e hareketi penaltıydı. Ancak devamında gol gelince hakemi kurtardı. Fenerbahçe lehine verilen penaltıda kaleci topa temas ediyor. Penaltı kararı yanlıştı.

Kasımpaşa-Sivas Kamil Abitoğlu
Ceza alanında Kasımpaşalı İlhan’ın, Burhan Eşer’i arkadan sarılarak indirmesine hem penaltı, hem de kırmızı kart verilmeliydi.

Gaziantep-Bursa Hüseyin Göçek
Gaziantepli El Yasa’nın rakibine arkadan tekmesi sarı değil, kesinlikle kırmızı karttı.

Akhisar-Rize Fırat Aydınus
Skor 1-0 iken Yunun futbolcu Gekas’ın ceza alanında Eren tarafından itilmesi penaltıydı. Fırat bunu vermediği gibi itiraz eden Gekas’a da sarı kart gösterdi.

Trabzon-Eskişehir Özgür Yankaya
Trabzonspor’un sayılmayan golünde asistan hakem aut işareti verdi. Kaleci de direk ile ağlar arasındaki topu sahaya çevirdi. Bence aut kararı doğruydu. 1. Eskişehir golünün başlangıcında faulü değerlendiremedi, o da gitti gol oldu. Onun dışındaki kararları doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları