Rakamlar ile gerçeği gizlemek

Avrupa Birliği Komisyonu da, Avrupa Birliği ülkelerinden Suriye ve Irak’ta savaşa katılan cihatçıların sayısının 3.000 civarında olduğu açıklamasını yaptı. Quilliam Foundation/The International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence, Kasım 2014’te yaptığı açıklamada 2580 Avrupa Birliği üyesi ülke yurttaşının Suriye ve Irak’ta selefi örgütler saflarında savaştığını açıklıyor. Sayılar şöyle dağılıyor. Fransa 700, İngiltere 500, Almanya 400, Belçika 300, Hollanda 150, Danimarka 100, İspanya 100, İsveç 100, Avusturya 60, İtalya 50, Norveç 50, Finlandiya 30,  İrlanda 30, İsviçre 10. AB Komisyonu rakamları ile Quilliam Vakfı’nın rakamları arasında uyum var. Ancak bu rakamlar gerçeği yansıtıyor mu?

Başkent TV’de yıllardan buyana başarılı politik analiz programları yapan Gürbüz Evren, 8 Ekim 2014’te yayınlanan makalesinde değişik kaynaklardan ülke ülke Avrupa’dan gerçekleşen katılımları yazmıştı.   
 Avrupa Birliği ülkelerinde (2009 rakamları ile) başta 3.5 milyon Fransa, 3 milyon Almanya, 1.7 milyon İngiltere olmak üzere 10 milyona yakın Müslüman var. Bunların küçümsenmeyecek bir bölümü yaşadıkları ülkenin vatandaşı olmuşlar. Gürbüz Evren, Alman İstihbarat Servisi’nin (Bundesnachrichtendienst) Almanya’dan Suriye ve Irak’ta selefilere katılanların sayısının 2 bin olarak -alt limit olarak- belirttiğini kaydediyor. Fransız İstihbarat Servisi DGES, Fransa’dan büyük bölümü Cezayir kökenli 4700’ün üzerinde Müslüman’ın Suriye ve Irak’ta savaştığını açıklıyor. Fransız istihbarat raporlarında 4-5 bin kişinin de örgüte katılma potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor.
The Guardian gazetesinin İngiliz Haber Alma Servisi’ne dayandırdığı ancak daha sonra yalanlanan haberine göre, İngiltere’den IŞİD’e % 60’ı Pakistan ve Hindistan kökenli 4200 kişi katılmıştır. Yaklaşık 5 bin kişi de Irak ve Suriye’ye gitmeye hazırdır. Belçika İstihbarat Örgütü VSSE, Haziran 2014’te yaklaşık 2200 kişinin örgüte katıldığını 6000 civarında da bir potansiyel olduğunu açıklamıştır. Danimarka İstihbarat Servisi, Hollanda’dan cihatçı selefilere katılan yabancı kökenlilerin sayısının 700 civarında olduğunu açıklıyor. Hollanda Haber Alma Servisi AIVD, IŞİD’e katılan yüzlerce Hollanda vatandaşı olduğunu ileri sürüyor.
Öte yandan, 15 Ocak 2015’te Hürriyet gazetesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’den IŞİD saflarında savaşan 500-700 kişi olduğunu söylüyor. Bu sayı aslında gerçeğin daha altındadır. Ancak bu sayı, başta Türkiye’den gidenlerin en çok katıldığı örgüt olan El Nusra başta olmak üzere selefi örgütlere olan katılımı izah etmemektedir. Ayrıca Ocak 2015 başında Ankara’da yapılan 7. Büyükelçiler Konferansı’na katılan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, basına yaptığı açıklamada Türk güvenlik görevlilerinin sınırda 100 bin kişiyi durdurduğunu ve bunların 7.000’inin yabancı savaşçı olduğunu açıklamıştır. Demek ki geriye kalan 93 bin kişinin Türk olduğunu varsayabiliriz. Bu sayı bile durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları