Şarj ve penaltı

Futbolda 10 kusurlu hareketten biri şarj varsa aleyhine bir serbest vuruş verilecektir. Şarj kollar vücuda yapışık, top her iki oyuncu için de oynama mesafesinde iken yapılırsa faul değildir. Hakemin her çaldığı düdükten sonra, hareketi omuzuyla yaptığını işaret eden futbolcular görmekteyiz. Önce iki rakip oyuncu topla oynama mesafesinde olacak. Omuz omuza mücadelede yere sağlam basan ayakta kalır. Oyun devam eder. Top oynama mesafesinden uzaktayken yapılan bu şarj geçerli değildir. Zamansız şarjdır ve cezalandırılır. Top oynama mesafesinde iken bile koşarak hız alarak gelip rakibe omuzu ile aşırı kuvvet kullanarak yapılan da nizami şarj değildir. Futbolcunun arkasından, önünden yapılanın şarjla alakası yoktur. Beşiktaş lehine verilen penaltı şarj değil arkadan itmedir. İtme 10 yasaklanmış kuraldan biridir. El, kol ile yahut vücut ile yapılan itmeyi tartışıyorsak, itmeyi kuraldan çıkartalım o zaman. Pozisyonu izliyoruz, itmezse başka türlü o topa ulaşması imkansız. Yapmayın. Bu pozisyonu tartışmayalım. Tartışırsanız ertesi gün Galatasaray maçında Yasin’e yapılan aynı ihlali hakem penaltı olarak çalamaz. Dolayısıyla futbolun meyvesi golü yok edersiniz. Bunu tartışanlar Türk futboluna kötülük ediyor.
Karabükspor-Kasımpaşa
Bülent Yıldırım
Penaltı pozisyonu hakem için zordu. Kombela penaltıyı aldı. Karabük kalecisine, tuttuğu topla, rakibi itmenin yahut topla vurmanın penaltı olacağını birileri anlatmalıdır.
Akhisar Bld.- Kayseri Erciyes
Ali Palabıyık
Yardımcı hakemin Yunan futbolcu Gekas’ın önemli pozisyonlarında kaldırdığı iki ofsayt bayrağı da yanlıştı. Anıl’ın Gekas’a hem kol hem ayakla müdahelesi penaltılıktı. Bilal’a ilk yapılan sert harekete sarı kart doğru, fakat sonraki yapılanlara kart çıkarılmaması hataydı.
Gaziantepspor-Fenerbahçe
Halis Özkahya
Alper’e yapılan penaltı kararı ne kadar doğruysa Egemen’in Erdem’e hareketi verdiği penaltıdan daha fazla penaltı ve ayrıca kırmızı kartlıktı.
Rizespor-Mersin İdman Yurdu
İlker Meral
Hakem için zor olmayan farklı skorla biten müsabakayı iyi yönetti.
Trabzonspor-Başakşehir
Fırat Aydınus
Trabzonsporlu Medjani’nin rakibini indirişi penaltı olmalıydı. Mahmut, Sefa mücadelesinde Sefa’ya kart doğru da sonraki hareketi için Mahmut’a da kart çıkmalıydı.
Beşiktaş-Bursaspor
M. Kamil Abitoğlu
Fernandao’nun Franco’ya göğsüne sıçrayıp koyduğu taban kesin bir kırmızı karttı. Hakem yakın olmasına rağmen sarı kart çıkarttı. Büyük hata. Vermediği sarı kartlar ve fauller vardı. Verdiği en doğru karar penaltı ve kırmızı karttı.
Galatasaray-Balıkesirspor
M.İlker Coşkun
Uğur’un Yasin’i arkadan kol ve vücuduyla itmesi tartışmasız penaltıydı, verilmedi. Aykut’un iki sarıdan kırmızısı doğru. Melo’nun sarı kart sonrası protestosunu sürdürmesi ikinci sarı kartlıktı.
Gençlerbirliği-Eskişehirspor
Mete Kalkavan
Eskişehir’in iptal edilen golünde kol topla oynamıyor. Ancak öncesinde ofsayt vardı. Gosso’nun ikinci sarıdan kırmızısı doğru. Ahmet Çalık’ın kontrolsüz rakibin sırtına sert hareketine kırmızı doğru kararlardı.
Konyaspor-Sivasspor
Özgür Yankaya
Penaltı beklentilerinde devam kararı kesinlikle doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi. Kendisini ve yardımcı hakemleri tebrik ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları