Bariz gol şansı ve penaltı

Hakemlerin, bariz gol şansı durumlarında kırmızı kart ve penaltı kararları vermemeleri büyük hatalara neden oluyor. Maçı yöneten hakem, “acaba yanlış mı? yapıyorum” tereddütüne düşünce, kuralı yanlış uygulamak zorunda kalıyorlar. Penaltı ve bariz gol şansına kırmızı kartta değişiklik yapılması FİFA’nın kural yapıcıları İnternational Board tarafından 28 Şubat toplantısında gündeme alınacak. Board bakalım bu kurala bir esneklik getirecek mi? Bekleyip göreceğiz. Yıllar önce kaleye girmekte olan topu kasten el, kol ile kesen oyuncuya sarı kart gösteriliyordu. Bunun doğru bir karar olmadığını bir televizyon programında duayen spor yazarı Hayri Hiçler’le yaptığımız söyleşide belirtmiştim. Böyle bir gole mani olana sarı değil kırmızı kart verilmesi gerektiğini ve bunu yıllardır savunduğumu söylemiştim. Çünkü penaltı mutlak gol olmayacağı için bir golün önlenmesine daha ağır bir fatura çıkması gerektiğini anlatmıştım. Benim bu söylemlerimden 4 yıl sonra FİFA benim savunduğum bu tezi uygulmaya koydu. Doğru olan buydu. Zaten FİFA değişiklikleri gole ve hücum futboluna yönelik yapmaya başlamıştı.
Kayseri Erciyesspor-Konya
Fırat Aydınus
Müsabakanın hemen başında asistan hakemin verdiği penaltı kararı, Selim’in topu koluyla oynaması nedeniyle doğru. Boye’nin Marica’ya sol ayağıyla yaptığı çelme penaltı ve kırmızı karttı. Hakem ve asistana açık olan bu pozisyon, devam ettirilerek neticeye tesir edildi. Çünkü krmızı kart görecek olan Boye gidip ilk golü attı. Selim’in ikinci müdahalesinde ikinci penaltı kararı doğru.
Bursaspor-Çaykur Rizespor
İlker Coşkun
Müsabaka başında Serdar Aziz’in, Kweuke’ye kontrolsuz sert hareketi kırmızı kartlıktı. Volkan’a yapılan harekete de penaltı verilmeliydi. Serdar Aziz’e verilen kırmızı kart ve penaltı kararı doğruydu.
Sivasspor-Galatasaray
Hüseyin Göçek
Yardımcı hakem Orkun Aktaş’ın kontrol ettiği alandaki kaldırdığı bayrakta Olcan’ın yaptığı bir faul yoktu. O pozisyon asistan hakemin tam önündeydi. Ona bırakmalıydı. O pozisyonun gol oluşu itirazları getirdi.
Mersin İY-Karabükspor
Halis Özkahya
Karabüksporlu Emre Özkan’ın sebep olduğu penaltı tartışılır. Ama kalecinin Futacs’a yaptığı hareket penaltılıktı.
Başakşehir-Gaziantepspor
Hakan Ceylan
Atılan tek gole itirazlar vardı. Ancak gol geçerliydi. Eline koluna istem dışı çarpıp gol olmasını zaten kural kabul etmiyor. Hakem Ceylan iyi bir yönetim gösterdi.
Balıkesirspor-Gençlerbirliği
Tolga Özkalfa
Gol öncesi G.Birliği’nden Sedat Bayrak’ın aleyhine hentbol kararı verilmeliydi. O pozisyonun devamı gol olunca itirazlar meydana geldi.
Kasımpaşa-Trabzonspor
Cüneyt Çakır
Hangi durumda ikaz, hangi durumda sarı kart verileceğini gayet iyi belirledi. Kendisine kapalı olan, yardımcısının da yardım etmediği pozisyonda Trabzonlu Deniz’in ayağına çok vahim taban koyan Kasımpaşalı Alpaslan’ın hareketi tartışmasız kırmızı kartlıktı.
Eskişehirspor-Beşiktaş
Ali Palabıyık
Serbest vuruş hakkı olan takım, 9.15 istemeden hemen topu oyuna sokmak istiyorsa, hakem oynatmalı. Lawal’ın Veli’nin yüzüne eliyle vurduğu pozisyona ters faul çaldı. Eskişehirli Mori’nin önemli akını yanlış ofsaytla kesildi. Mustafa Yumlu, Sosa’nın üzeine biniyor. Güya kafaya çıkıyor. Topa kafa da vuramıyor. Sosa topun önüne düşmesini beklerken düşürülüyor. Tipik bir penaltı ama devam etti. Oyun kuralları, rakibin üzerine kontrolsüz sıçramada kasıt olmasına gerek yok diyor.
Fenerbahçe-Akhisar Belediye
Özgür Yankaya
Verilen ve verilmeyen faullerde büyük hatalar vardı. F.Bahçe atağında, en önemlisi de mutlak gollük bir avantajı keserek büyük hata yaptı.

Yazarın Diğer Yazıları