Futbolda el ve kollar

İsminden de anlaşılacağı gibi futbol öncelikle ayakla oynanacak bir oyundur. Fakat görülüyorki daima ve sıkça olarak oyun eller ve kollar ile oynanıyor. Bir müsabakayı bir çok ikili mücadeleler çözmektedir. Bunlardan sıkça tutmalar sarılmalar itmeler görülmekte. İtmeler, elle kolla bazen parmakla bile yapılan dolayısıyla rakibin pozisyonunu bozan ihlallerdir. Bazen bunlar ustaca yapılıyor. Hakemler bazen bunları farkedemiyor. Bazen de bu hareketleri hangisinin önce başlattığını tespit edemiyorlar. Hele top süren rakip oyuncuya hafif müdahaleler hiç farkedilmiyor. Buna maruz kalan futbolcunun dengesinin bozulmasına sebep oluyor. Bu nedenle topla oynayamıyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen bir ihlal gibi görülüyor ise de ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Bazen yorumcular bunlara penaltı için yeterli değil damgasını yapıştırıyor. FIFA golü arttırmak için kurallarda değişiklik yaparken, medyada golü önleyici yorumlar öne çıkıyor. Futbol oyununda bu ihlalleri yapanları tespit etmek zor bir şey değil. Bu ihlalleri, rakibine kıyasla top için yeterince pozisyonu müsait olmayan futbolcular yapar. Çok koşan hakem değil, doğru yerlere koşan hakemler bu ihlalleri cezasız bırakmaz ve bırakmamalı da. Temiz futbol adına.

Gençlerbirliği-Sivas
Çağatay Şahan

Uzun süredir maç almıyordu. Bazı faul hatalarına karşın genelde iyi bir müsabaka çıkardı.

Ç. Rize-Eskişehir
Bülent Yıldırım

Rize'nin ilk golü öncesi Kıvanç'ın yaptığı faul değerlendirilmedi ve gol geldi. Lawal'a kasti dirsekten gösterilen kırmızı kart çok doğru. Rizeli Ousmane'nin rakibi yaralayıcı tabanı da kırmızı kart olmalıydı.

Galatasaray-Erciyes
Tolga Özkalfa

Bazı avantajları oynatmadı. Ancak 3. golün gelişinde avantaj oynatması çok doğruydu. Verilecek faul için geri dönüş mümkünken, hemen düdük çalmak yerine pozisyonu geniş açıdan irdelemek önemli.

Konya Fenerbahçe
Ali Palabıyık

Egemen'in kafa vurmadan önce sol koluyla Ali Turan'ı itmesi fauldu ve gol iptal edilmeliydi. Ali Turan'ın Egemen'in boynundan çekmesi top oyuna girdiyse penaltı olmalıydı. Diego'nin pozisyonu penaltı değil ama sarı karta gerek yoktu. Müsabakayı kesmeden oynatmak düşüncesi olumluydu. 

Akhisar-Başakşehir
Barış-Şimşek

Başakşehir lehine verilen penaltıda kaleci Oğuz'un rakibe teması yok. Ama Başakşehirli Ferhat'ın Bruno'ya yaptığı hareket penaltı olmalıydı. Kararları maçın sonucuna etki etti. 

Gaziantep-Kasımpaşa
M.İlker Coşkun

Kasımpaşalı Orhan Şam'ın Şenol Can'a kontrolsüz yaralayıcı tabanına kırmızı kart çok doğru. Kasımpaşalı Alpaslan'ın kolu açıktı. Pozisyon penaltılıktı görülmedi.


Bursa- Mersin
Mete Kalkavan

Bursa kalecisine bariz gol şansından kırmızı kart ve penaltı doğru karardı. Bursa lehine yardımcı hakemin ikazıyla verilen penaltı da doğruydu. Kamil'in Welliton'a hareketi sarı kartlıktı. Faul bile verilmedi.

Beşiktaş-Balıkesir
Halis Özkahya

Beşiktaş lehine verilen penaltıyı asistan hakem tespit etti. Doğru karardı. Balıkesir lehine verilen penaltı da doğruydu. Beşiktaşlı Franco'nun bariz gol şansından kırmızı kartı doğruydu. Üç kritik pozisyonda da isabetli kararlar verdi.

Trabzon Karabük
Hüseyin Göçek

Karabüklü Musa'nın elle oynadığı pozisyon hakeme kapalıydı, ancak asistan hakem görebilirdi. İkinci Trabzon golündeki kritik bir ofsaytı yardımcı hakem değerlendiremedi. 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları