Uygulamadaki yanlışlıklar

Yıllardır söylediğim gibi sakatlanan oyuncular için kararı hakemin vermesi kural gereği iken bu kararı sürekli futbolcular veriyor. Oyuncular kendini yere bırakınca rakip oyuncular topu taça atıyorlar. Atmıyorsa rakiplerce ayıplanıyor. Hakemler de topun dışarı atılmasını bekleyerek sorumluluklarını futbolculara bırakıyorlar. G.Saray-Gaziantep  maçında bu sakatlanmalar ve yere yatmalar nedeniyle topun oyundan kaldığı süre 45 dakika oldu. Hakem bir oyuncunun sakatlandığına kanaat getirirse oyunu durdurur ve saha dışına alınmasını sağlar. UEFA sahada tedavi ettirin demiyor. Sahada tedavinin hangi şartlarda olduğunu hakem biliyor. Bir başka husus da oyunculara frikiklerde elini kolunu nasıl tutacağını göstermeler. Bu zaman kaybından başka bir işe yaramıyor. Ayrıca hakemler futbolcuları hala öğrenemeyen cahil insanlar yerine koyuyor. Bari oldu olacak sahada ofsayta nasıl düşmeyeceklerini de anlatsınlar! Bir de el-top buluşmalarında standart yok. Benzer pozisyon için biri oynatıyor biri düdük çalıyor. Oyuncu kendi vurduğu top (kafayla veya ayakla) eline çarparsa bu eli açık olsa bile devam kararı verilir.  

Bursaspor-Başakşehir

Fırat Aydınus

Volkan Şen ve Edin Visca’nın el kol ile uzun süre protesto edişlerine çok müsamaha gösterdi ve kartını geç çıkardı. Penaltı kararı doğru. Tehlikeli harekette temas varsa bu endirek değil direk vuruştur.

Çaykur Rize-Kasımpaşa

Halis Özkahya

Rizesporlu Orhan’ın kolu havada. Topa müdahalesi penaltıydı. İkinci sarı karttan kırmızı kart gören Alpaslan’a verilen birinci sarı kart çok ağırdı.

Eskişehirspor-Fenerbahçe

M. Kamil Abitoğlu

Alves ve Mustafa ceza alanı güreşinde hakem devam kararı veriyor. Ülkemiz hakemleri bunlara penaltı çalmıyor. Avrupa’da bunun çözümünü bulmuşlar. 1-2 tane penaltı çalınsa artık serbest atışlarda güreş değil futbol seyrederiz. Türkiye’de ise ceza alanı değil, “cezasızlık alanı” olmuş.

Gençlerbirliği-Trabzonspor

Tolga Özkalfa

Landel’in Erkan Zengin’in yüzüne vurmasını kartsız geçirmesi hataydı. Doğa’ya ikinci sarı karttan kırmızı kart verecekse avantaj oynatmadan göstermeliydi. Gosso’nun Deniz’i itişi penaltıydı. Yusuf’un attığı golde ofsayt bayrağı yanlıştı.

Balıkesirspor-Kayseri Erciyes

Hüseyin Göçek

Düşme potasındaki iki takımın mücadelesini hatasız yönetti. Bu yüzden fazla itirazlarla karşılaşmadı.

Galatasaray-Gaziantepspor

Mete Kalkavan

Verilmeyen fauller, verilmeyen sarı kartlar vardı. İkinci yarıda kırmızıya dönebilecek kartları es geçti. Maalesef hakem Kalkavan iyi bir yönetim ortaya koyamadı.

Beşiktaş-Karabükspor

Bülent Yıldırım

Karabüksporlu kaleci Waterman topa sol eliyle temas ediyor. Yardımcısının uyarısıyla hakem frikik verip kırmızı kart gösterdi. Oysa DembaBa ters tarafta kalmıştı ve bariz gol şansı yoktu. Bu yüzden kart sarı olmalıydı. Necip’in kırmızı kartı doğruydu. Çalınmayan net fauller vardı.

Konyaspor-Akhisar Belediye

Alper Ulusoy

Sıçrayarak Mehmet Güven’in göğsüne tekma atan Akhisar Belediyesporlu Douglas’a sarı değil direk kırmızı kart gösterilmeliydi.

Sivasspor-Mersin İ.Y.

Barış Şimşek

Murat Ceylan’ın kolları açık. Penaltı kararı doğru. Tek sarı kartın çıktığı müsabakada hakem için kolay bir maç oldu. Bu arada sahada eldivenle mücadele eden Sivaslı Burhan’ın çözülen bağcıklarını Mersinli Vederson’un bağlaması şık ve güzel bir hareketti.

 

Yazarın Diğer Yazıları