Cezasızlık alanı

Uzun zamandır ülkemizde ceza alanlarındaki ihlaller cezalandırılmaz hale geldi. Öyleki ceza alanı dışındaki hareketlere düdük çalınırken, ceza alanlarında itmeler, tutmalar, sarılmalar, güreş, judo, ne derseniz hepsi var. Ancak bu tabloları hakemler ve kale arkası hakemlerinin görmemesi imkansız. Bu ihlallerin büyük bölümü defans oyuncuları tarafından yapılıyor, cezalandırılmayınca artarak gidiyor. Yıllar önce İtalya ve İspanya gibi ülkelerde bunlar oluyordu ancak hiç atlamadan penaltılar çalınınca artık o liglerde böyle tabloları görmüyoruz. MHK ve hakem eğitimcileri ne yapar. Bu yıllardır sürüyor. Bir türlü neşter vurulamıyor. Onu düzeltmek zor bir şey değil aksine kolay. Hakemler bu yolda eğitilir, bunları görmek istemeyen hakemlere de görev verilmez. Bariz hatalar yapılıyor. Gözlemcisinden tam not alan hakeme MHK tarafından ertesi hafta tekrar görev veriliyor. Hakem de demek ki benim uygulamam doğru diye düşünüyor. Hatalar zinciri devam ediyor. Ülke futboluna da yazık oluyor. Müsabakanın başlarında top oyuna girmeden hakemler iki oyuncuyu çağırıp ’gözüm üzerinizde’diyor. Maçın ikinci yarısı olmuş, tablo yine aynı. Artık ikaz değil, kart lazım. Top oyuna girmiş ve savunma oyuncusu faul yapıyor ve devam ettiriyor. Demek gözün üzerinde değil. Bunlara penaltı çalınmazsa, bu kuralsızlık devam eder. Bu ihlalleri yapanları tespit etmek zor bir şey değil. En çok ihlalleri topa uzak kalanlar ya da topla oynamayı değil rakibi bozmayı düşünenler yapıyor. Bunları bilmek için kural eksperi olmaya gerek yok.

Başakşehir-Eskişehir

Halis Özkahya

Mustafa Yumlu’nunDoka’ya çelmesi tartışmasız penaltıydı. Doka’nın Eskişehirli Mori’ye havada tekmesi kırmızı kart olmalıydı.

Mersin İY-Torku Konya

Koray Gencerler

Mersin’in ilk golü öncesi yapılan faul değerlendirilemedi. Rangelov ceza alanında itiliyor. Konya lehine penaltı verilmedi.

Karabük-Rizespor

Fırat Aydırnus

Çaykur Rize lehine verilen penaltı hatalı. Neyse ki gol olmadı ve maçın neticesine tesir etmedi.

Fenerbahçe-Balıkesirspor

Bülent Yıldırım

Caner’in ceza alanında Isaac’a hareketi penaltıydı. Bariz gol şansı nedeniyle de kırmızı karttı ancak oyun devam etti. İptal edilen Fenerbahçe golünde ofsayt kararı doğruydu.

Kasımpaşa-Bursaspor

Özgür Yankaya

Ertuğrul’un Tunay’a hareketi net bir penaltı. Orta ve kale arkası hakemi nasıl göremedi hayret. Şener’in rakibin kaval kemiğine gelen kramponu cezasız kaldı.

Gaziantepspor-Gençlerbirliği

Deniz Ateş Bitnel

İkinci yarıdaki ilk maçıydı. Gaziantep’in iptal edilen golünde elle oynama yoktu, yanlış karardı. Petrovic’in Muhammet’i düşürüşü penaltı olmalıydı.

Trabzonspor-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

Kart çıkarmayıp oyunu ikazlarla götürme düşüncesi olumluydu. Ancak Fatih’in Sivok’a yaptığı penaltıydı. Ayrıca Atınç’ın düşürülmesi de penaltıydı. Art arda zorlu maçlara verilmesi yorgunluk yaratmış olabilir.

Kayseri Erciyes-Sivasspor

Ali Palabıyık

Penaltı kararı doğruydu. Bir başka pozisyonda ceza alanında top yere düşen futbolcunun koluna çarptı. Bu durumda penaltı olmaz. Devam kararı doğruydu. Cizgi üzerinde Boye’nin eline çarpıp gol olan pozisyonda oyuncuya sarı kart gereksizdi, çünkü pozisyon zaten gol olmuştu.

Akhisar-Galatasaray

M. Kamil Abitoğlu

Bir iki pozisyonda faul ve sarı kartı atladı ancak müsabakada neticeye tesir eden bir hatası yoktu. İyi bir maç yönetti. Tebrik ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları