Futbolcuların itiraz hastalığı

Müsabakalarda hakem kararlarına, futbolcuların olur olmaz herşeye itirazları ve hakemlerin bunlara müsamaha göstermesi maçları çirkinleştiriyor. Bu da hakemler için otorite zaafı olarak algılanıyor. Futbolcular çoğunlukla kendi gözlükleri üzerinden kararları değerlendiriyor. Rakibini kolları sırtındayken, çelmeleyip düşürüyor sonra eller havada masum rolü yapıyorlar. Hakem kartını acele  çıkarmadığı anlar ve panaltı kararlarında toplu hücuma uğruyorlar. Oysa kural fiziki ve sözlü itirazlar kart gerektirir. Olmayınca da futbolun marka değeridüşüyor. Tribünlerin boşalmasının nedenlerinin biri de bundan kaynaklanıyor.

*

Galatasaray-Torku Konya

Barış Şimşek

Faul ve kart verilmesi gereken pozisyonlar atlandı. Selim’e 2. sarıdan kırmızı kartı göstermeden yardımcısının ofsayt bayrağını görseydi karardan dönme yanlışlığına düşmezdi. Konyalı Mehmet Güven’in Burak’a hareketi penaltıydı vermedi.

*

Eskişehir-Kasımpaşa

Bülent Yıldırım

Kusursuz maç yönetti ve haftanın hakemliğini haketti.

*

Erciyes-Mersin İY

Fırat Aydınus

Yardımcının doğru kararıyla ceza alanına kadar devam eden pozisyonda penaltı kararı doğruydu. Boye’nin rakibe hareketi kırmızı olmalıydı.

*

Gençlerbirliği-Akhisar Belediye

Süleyman Abay

Standart dışı ve verilmeyen sarı kartlar vardı. Akhisarlı Bilal’e FIFA uyarısına rağmen maç boyu faul yapıldı ancak hiç kart çıkmadı.

*

Bursaspor-Karabük

Ali Palabıyık

İki penaltı kararı doğru ve iyi maç yönetti.

*

Sivasspor-Fenerbahçe

Halis Özkahya

Maça tempo kazandırma düşüncesi doğru ancak verilmesi mutlak olan sarı kartları ikazla geçiştirmesi yanlış. Aynı hakem daha önce benzerleri olaylarda kuralları uyguladı. Daha önce Atiba’ya çizgiye bastığı için 2. sarıdan kırmızı göstermesi halen hafızalarda. Bu maçta başlama vuruşlarında bırak çizgiye basmayı rakip sahada bile oyun başlatıldı.

*

Balıkesirspor-Başakşehir

Özgür Yankaya

Maçın başında Ferhat’a bariz gol şansından kırmızı kart ve penaltı verilen pozisyonda ihlali yapan rakibini çekip düşüren Sarcan’dı. Yardımcıyla birlikte yanlış karar verdi. Başakşehir lehine verilen penaltı doğru ancak Semih’in golü ofsaytı.

*

Çaykur Rize-Trabzonspor

Kamil Abitoğlu

Kritik müsabakayı genelde iyi yönetti. 2. golde avantaj uygulaması doğru ancak Mehmet Ekici’nin yerde topa elle müdahalesini göremedi ve haksız bir gol oldu. Rize akınında yardımcı Bülent Gökçü’nün topun üzerinden atlayan oyuncuya ofsayt bayrağı doğruydu. Ancak hayret... Bu yeni FIFA kararı olarak gösteriliyor. Oysa ben bu tip olayları 30 yıl önce uyguladım ve uygulattım.

*

Beşiktaş-Gaziantepspor

Tolga Özkalfa

Beşiktaş’ın Brezilyalı futbolcusu Sosa’yı ceza alanında düşüren Gaziantepsporlu Barış’a sarı kart verilmiyor, topu tabanla alan Serdar’a çıkıyor. Serdar’ın pozisyonunda iki oyuncu ayak kaldırıyor temas yok ve sadece endirekt vuruş var. Erdem’in, Demba Ba’yı düşürmesi bariz gol şansını önlediği için kırmızı kart ve penaltı verilmeliydi. Yardımcı hakem dışardan alınan topu görmüyor. Beşiktaş kalecisi kurtarmasa acaba sonuç ne olurdu!. Chibuike’nin hareketi 2. sarı değil, direkt kırmızı karttı. Cenk’in, ceza alanının önünde düşürülüşü atlandı oyuncu itiraz edince de kart gördü. Top iki kez net elle oynandı oyun devam etti. Serdar’ın yüzüne 2 kere vuruluyor ne hakem ne yardımcısı sarı kartlık posizyonu görmedi ve G.Antep golü geldi. Maçın puanını bir takımdan alıp diğerine veren FIFA hakeminin hatasını stajyer bile yapmazdı. 

Yazarın Diğer Yazıları