Bu daha başlangıç

Son yıllarda, uzunca bir dönem, kuşku ve şüphe içindeydim. Acaba abartıyor muyum, acaba yanlış mı değerlendiriyorum diye düşündüm. Ama artık eminim. Hani Beyaz Saray, Obama’nın, Oval Ofis’te, kelalaka bir şekilde, Erdoğan ile konuşurken, beysbol sopası ile çekilmiş resmini yayınlamış ve biz de yırtınıp, ilişki koptu, Obama sildi demiştik. Washington’da, bizimkine oranla küçük bir evde oturarak itibarsız olan Amerikalı, asrın lideri ile görüşmek istemiyor diye yazmıştık. Bize inanmadılar. Hatta bu konuda, kitap yazanları dava bile ettiler.

Bizler ne hikmetse, gönül insanlarıyız. İlişkilere, sevgi açısından, gönül bağı gözüyle bakıyoruz. Aslında, uluslararası ilişkiler, yanlış değerlendiriliyor. Ülkelerle, liderler arasındaki ilişkiler ayrı. Ülkelerarası ilişkilerde temel alınan maddeler, gönül bağı değil. Liderler, insan olarak, birbirine sempati duyabilir, hatta hoşlanabilirler de. Liderler arasındaki, sıcak ve samimi ilişkiler, ülkelerarası ilişkilerin kolay yürümesini sağlar. Gerçekte ise ülkelerarası ilişkilerin temel taşı, çıkar esasıdır. Bunu da siyasetçiler değil, ülkelerin bürokratları belirler.

Sırrın ömrü iki hafta

Biz de ise, bürokrasi, hallaç pamuğu gibi atıldı. Asırlardır doğru bilinenler yanlış, yanlış bilinenler doğru kabul edildi. Müspet bilimlerin yerini, izafi düşünceler aldı. Yurtta barış, cihanda barış sloganının yerine, herkesle ve özellikle komşularla kavga politikası oturdu. Evet, Obama ile asrın lideri arasındaki ilişkiler de, başta sıcak ve samimi görünmüş olabilir. Ama ne zaman ki Amerikan yönetimi, bazı konularda, Ankara’nın kendilerine yalan söylediğini, kurnazlıkla, kendilerini kandırmaya çalıştığını fark etti, işte o zaman ilişkiler koptu. Asrın lideri ile ABD Başkanı arasındaki bu kopuşu, bizimkiler hep kendilerini sevmeyenlerin yalanı olarak tanımladı, Washington, söylenen yalanları açıklayarak bozdu. Ben kendi adıma her zaman, gazeteci olarak, bizim yetkilileri uyardım. Washington’da sırlar, bir veya iki hafta gizli kalır, sonra patlar dedim.

Son günlerde, bunun iki örneğini yaşıyoruz. Biri, kamuoyu önünde, öteki gizli gizli ve kapalı kapılar ardında. Açık olanı, bizimkilerin meşhur tampon bölge masalı. Bizimkiler, oldubitti, kabul edildi derken, ABD, Washington’dan, resmi sözcüleri aracılığıyla, böyle bir şey yok yanıtı verdi. Aynı konuda, Dışişleri Bakanı da Washington’da şansını denemiş, Erdoğan ve Obama’nın birlikte Washington’daki, caminin kurdelesini keseceklerini bildirmişti. O zaman da Beyaz Saray yalanlamıştı. Artık ben, Amerikalı yetkililerin bizimkileri tekzip edişinin sayısını unuttum.

Duyduğum kadarı ile asrın lideri, sonbaharda, inşaatı tamamlanan, cami ve Türk sitesinin açılışı için, Washington’a gitmeyi planlarken, bir yandan da el altından, Obama ile görüşmek istiyormuş. Rivayet o ki, İncirlik’in açılışı nedeniyle, ilişkilerin yumuşadığı izleniminin etkileyeceğini sanıyorlarmış. Bu konuda lobi şirketleri ve birçok Beyaz Saray’a yakın kişi aracı olmuş, ama şu ana olumlu yanıt ve umut verilmemiş. Bence havalarını alırlar.

Baş aşağı inişe geçtik

Gelelim, son günlerde tırmanan, şiddet ve terör olaylarına. Kusura bakmayın ama bugünün yaşanması, neden herkesi şaşırttı, anlayamadım. Güneydoğu Anadolu’da, devlet otoritesi yokken, kışlandan bayrak indirilir, komutanların sahte suçlamalarla cezaevine konur, askerini, polisini PKK’lılar tokatlarken sen, Barzani ve o haydutlarla, miting meydanında el ele şarkılar dinlemiyor muydun? Hurma hikâyesi gibi. Yazın yediğiniz hurmalar, şimdi tırmalamaya başladı. Paralı askerlikle de, kendi çocuklarını koruyup kollayıp, senin çocuklarının kanı üzerinden yiğitlik yapması. Ne ucuz politika. Hatırlayın, bir aralar kendilerini de savcı ilan edenler, bugün yurt dışına kaçan şerefsize, zırhlı arabasını hediye etmemiş miydi?

Sevgili okurum, bu planı hazırlayanlara göre terör ve kan, zirveye tırmanacak ve sizler, bu beladan kurtulmak için önünüze konacak her türlü iyi veya kötü çözümü kabul edeceksiniz. Onun için, bu daha başlangıç. Öte yandan, Avrupa ve Batılı ülkeler, IŞİD olayı ile bağırsaklarını temizliyor. Topraklarındaki radikal dincileri bir noktaya toplayıp, onları kendi sınırları dışında yok edecekler. Ha bu planlardan ayrı çalışan, ekonomi konusunda ise dışarıdan yapılan gizli destek kesildiği için, dünya, ekonomisini düzeltirken, biz baş aşağı inişe geçtik. Allah sonumuzu hayırlı etsin.

Yazarın Diğer Yazıları