Futbolda zaman çalmalar

FİFA yıllar önce bir slogan ortaya atmıştı. “Golü çaldırma, zamanı çaldırma”. Golün çalınmaması için bariz gol şansının engellenmesine kırmızı kart kuralı getirmekle bunu kısmen önlemiş oldu. Geçmiş dönemde kalecilerin müsabakalardan 15 dakika bile çaldığı tespit edilmişti. Şimdiki FIFA Başkanı Blatter’in, Havalange’in yardımıcısı iken kalecilere 6 saniye kuralı, 4 adım kuralı ve geri pas yasağı getirdikten sonra kalecilerin zaman çalmalarını büyük oranda önlemiş oldu. Ancak zaman çalmalar skor avantajı olan takımların yine gündeminde. Kalecilerin aut atışlarında topu oyuna sokmaktaki varyasyonları, taç atışında  atıyor gibi yapıp takım arkadaşına bırakmalar, serbest vuruşların yapılmasını engellemeler bir frikik öncesi toplu itiraz sürekli maçtan zamanı yiyor. Bir frikik atılması bazen iki dakikayı buluyor. Sık sık sakatlık numaraları da çabası. Aslında hakemlere bu konuda yetki verildi. Hakem bir oyuncunun ancak ciddi şekilde sakatlandığına kanaat getirirse oyunu durduracaktır. Aksi halde topun oyun dışı olmasına kadar devam edecektir. Ancak hakemlerin bu yetkisini futbolcular almış durumda! Kendi kafalarına göre topu taça atıyorlar. Ülkemizde futbol çok faullu oynandığı için zaman kaybı büyük oluyor. Bazen 30, hatta 40 faulu geçiyor. Bu da topun oyunda kaldığı sürenin Avrupa’nın çok gerisinde kalmasına nedeni oluyor. Avrupa maçlarına çıktığımız zaman da 70 dakikadan sonra nefesimiz yetmiyor. Bu zaman kayıplarını hakemlerin titizlik göstererek önlemesi gerekiyor.

 

*

 

Akhisar-Gaziantep

İlker Meral

Kale arkası asistan hakemin uyarısıyla Douglao’nun Elyasa’ya yaptığı harekete kırmızı kart penaltı kararı doğruydu. Rakip tarafından eline basılan Merter oyuna girmek için bağırıyor. Ondan sonra alınıyor. Hakemin zaten eline basıldığı için mağdur olan, üstelik mağlup durumda olan bir takımın oyuncusunu oyuna almak için kesinlikle beklememesi lazım. 

 

*

 

Bursa-Gençlerbirliği

Suat Aslanboğa

Bursaspor lehine verilen penaltıyı asistan hakem verdirdi. Ancak Jorquuera kendi ayağına takılıp düşmüştü. Onun haricinde hatasızdı.

 

*

 

Antalya-Eskişehir

Bülent Birincioğlu

Top el buluşmalarında devam kararları doğru. Emre’nin pozisyonu hariç. Kolu açıktı. Hakeme kapalı bir pozisyondu. Serdar’ın düşürülüşündeki penaltı kararı doğruydu.

 

*

 

Galatasaray-Mersin

Mete Kalkavan

Seyirci etkisinde kalmadı. Verdiği kartlar doğruydu. Selçuk’a yapılan ısrarlı tutmada kurtulur diye düdüğü anında çalmaması tekmeli kırmızı kartını getirdi. Uygulama taktiri doğruydu, çünkü kurtulacağını düşündü ve tehlikeli bir atağı kesmemek için avantaj kuralını uyguladı.

 

*

 

Beşiktaş-Başakşehir

Serkan Çınar

İyi bir müsabaka yönetimi gösterdi. Böyle atmosferi iyi olan müsübakalarda avantaj oynatmayı üst seviyede tutmalı.

 

*

 

Kasımpaşa-Fenerbahçe

Deniz Ateş Bitnel

Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Veysel’e önce sarı sonrası kötü lisandan direk kırmızı kartı çok doğru. Volkan’ın düşürülmesine avantaj yerine frikik verilmeliydi.

 

*

 

Rize-Sivas

Ali Palabıyık

Sylvestre’ye kırmızı kart doğru da yine Rizeli Viera’nın Barrales’in karnına kasti basmasını atladı. Direk kırmızı çıkmalıydı.

 

*

 

Osmanlı-Konya

Çağatay Şahan

Dossa’nın ikinci sarı karttan kırmızı kartı doğru. Penaltı kararı da doğruydu. Webo’nun pozisyonunda bariz gol şansı oluşmadığı için sarı kart yorumu yerindeydi.

 

*

 

Kayseri-Trabzon

Hüseyin Göçek

Karşılıklı birer penaltı verilmedi. Maçlarda ender görülen bir kaleciye geri pas kuralının delinmesini yaşadık. Futbolcu diziyle kafasına aldığı topu kaleciye verdi. Bütün kayserili oyuncuların hakeme yüklenmesi futbolcuların kuralları tam olarak bilmemesinin en çarpıcı örneklerinden biriydi. Çünkü sportmenliğe aykırı bir hareketti. Hüseyin Göçek doğru karar verdi. Ancak Erkan, sakatlık nedeniyle taça atılan top olduğunu düşündüğü için büyük bir centilmenlik örneği gösterip atışı kaleciye pas olarak verdi.

Yazarın Diğer Yazıları