İlk 7 hafta hakem hatalarıyla geçti

Süper Lig’in geride kalan 7 haftasına hakem hataları damgasını vurdu. MHK’nın genç hakemleri sezon başı görevlendirmesi belki doğru ancak bizim kendi hakem eğitmenlerimiz devreye girmeli. MHK Danışmanı Jaap Uilenberg’in her ay gelip geçmiş maçlardan alıntılar üzerinde verdiği eğitim bizim hakemlerimiz için yeterli olmuyor. Zaten ülkemizde oynanan futbol, Avrupa’dan farklı. Bizim eğitimcilerimiz de devreye girmeli ve bunlar sıklaştırılmalı. 6 hakem uygulamasına rağmen hatalar azalmadı tam aksine çoğaldı ve özellikle ceza alanı ihlalleri çözülmedi. Bu da hakemlere bir rehavet getirdi. Maçın yönetmeni hakem herşeyi yardımcılarından beklemeye başladı. İki ceza alanı arısında gidip gelme yerine diyagonal koşulara önem verilmeli. Hakemin sahadaki yeri, karar vermesinde önem kazanmaktadır. Kondisyonu 90 dakikaya yeterli düzeyde olmalı. Hep balık baştan kokar deniyordu ki bu yıl yanlardan da kokmaya başladı. Müsabaka içinde 5-6 ofsayt bayrağını kaldıran yardımcı bunun birkaçı yanlışsa başarı yok demektir. Deneyimsiz yardımcılar Süper Lig’de görevlendirilmemeli. Avrupa’da avuçları nasırlaşmış yaşı ilerlemiş yardımcılar görev yapıyor ama hata yapmıyorlar. Hakemler için başarılı olmanın yolu, ev sahibi ile deplasman takımı için eşit karar vermekten geçer. Ama ihlaller çok oluyor. Ceza alanı içi ile ceza alanı dışı, kural emirleri unutulmadan uygulanmalı. Şöhretli futbolcu ile diğerlerini eşit değerlendirmeli. Disiplin uygulamasında standart olmalı. Bizde genelde birinin sarı çıkardığına bir başkası kırmızı veriyor bir başkası ise benzeri harekete faul bile çalmıyor. Bu durumda hakeme güven kalmaz. Kırmızı kart, penaltı ve gol iptali gibi önemli kararlarda pozitif uygulama başarı getirir.

 

Trabzonspor-Torku Konyaspor

Süleyman Abay

Konya lehine verilen penaltı, ihlal ceza alanı dışında olduğu için yanlış. Konya’nın ikinci golü de ofsayttı. Skoru hakem belirledi. Maçı bir takımdan alıp diğerine verdi.

 

Sivasspor-Mersin İY

Ümit Öztürk

Süper Lig’de ilk defa görev alan Ümit’in penaltı kararı ve bariz gol şansı nedeniyle İbrahim’e kırmızı kart doğru. Bu müsabakada geçer not aldı.

 

Gaziantepspor-Osmanlıspor

Mete Kalkavan

Penaltı kararı doğru 2. Gaziantep golüne yardımcı hakem ofsayt bayrağı kaldırdı. Ancak hakem topla oynayanın rakip Mehmet Güven olduğunu doğru tespit edip golü geçerli saydı. Uğur’a bariz gol şansından Viranjes’ye de yardımcılarının uyarısıyla rakibine tekme attığı için verilen kırmızı kartlar doğruydu.

 

Gençlerbirliği-Kayserispor

Halil Umut Meler

G.Birliği’nin ilk golünde yardımcı, taç atışından gelen topa önce ofsayt bayrağı kaldırıyor, hakem ise devam ettiriyor. Bir başka pozisyonda ise ofsayttan atılan golü hakem yardımcısıyla beraber geçerli sayıyor. İkisi de hatalı.

 

Başakşehir-Galatasaray

Serkan Tokat

Bu müsabakada geçen maçların aksine iyi bir yönetim gösteremedi. G.Saray’ın ilk golünde Podolski’nin açık kolundan gelen topla atılan golü iptal etmeliydi. Selçuk’un ceza alanında Mehmet Battal’a arkadan müdahalesi penaltı olmalıydı.

 

Eskişehirspor-Beşiktaş

Deniz Ateş Bitnel

Toko’nun Oğuzhan’a tabanla yaptığı hareket sarıdan öte kırmızılıktı. Bunun dışında genelde iyiydi. Kendisini seyreden Uilenberg’in yorumu mutlaka olumlu olmuştur.

 

Çaykur Rizespor-Bursaspor

Hüseyin Göçek

Birinci Bursaspor golünde yardımcı kritik bir ofsaytı kaçırdı. Son dakikada verilen penaltı kararı kollar açık olduğu için doğruydu.

 

Antalyaspor-Kasımpaşa

Ali Palabıyık

Bazı faul hataları olmasına rağmen genelde iyiydi.

 

Fenerbahçe-Akhisar Belediye

Serkan Çınar

Yardımcısının uyarısıyla verilen penaltı kararı Diego’nun kolları açık olduğu için doğru. Birinci F.Bahçe golünde ofsayt yoktu, yardımcı iyi takip etti. Genelde iyiydi ama itirazlara biraz daha duyarlı davranmalı. Çünkü çok itiraz oldu.

Yazarın Diğer Yazıları