Hatalarla dolu bir hafta

Geride kalan 10. hafta müsabakalarında yapılan fauller bir hayli fazlaydı. 40-45 kere düdük çalınan müsabakalar oldu. Bu rakamlar Avrupa maçlarının çok üstünde bulunuyor. Bu kadar fazla faullü bir maçta; topun uyunda kalma süresi azalıyor, müsabakanın temposu düşüyor, seyir zevki azalıyor. Ayrıca da hakemler bazı faulleri avantaj nedeniyle çalmıyorlar. Böyle çok duran ve dinlenerek oynanan futbolumuzda bile son 15-20 dakikalarda kondisyonlarda bariz düşüklükler görülüyor. Bir başka sıkıntı ise 2 yıldır uygulanan 9.15’e açılma kuralında futbolcuların uyarılması. Hakem her atış öncesi futbolcuları elinizi-kolunuzu şöyle tutun diye uyarıyor. UEFA’nın başlattığı bu uygulama bana göre çok yanlış. Çünkü profesyonel futbolcu elini-kolunu serbest vuruşlarda tutacağı yeri bilmeli. Hadi geçtik bunu, her 9.15 öncesi bunu yapmak futbolcu zekasına hakaret olmuyor mu? Avrupa’da bu yapılmıyor bizde de kalkması gerekiyor. Bu hafta Trabzon’da şimdiye kadar görmediğimiz bir olay yaşandı. Hakem her iki takım adına yanlış kararlar verdi. Hakem bunun hesabını Merkez Hakem Kurulu’na verecektir. Hakemleri saatlerce stadyumda rehin tutmak kimsenin haddine değildir. Bu hareket, futbol şehirlerimizden Trabzon’u yaralayan bir davranıştır. Bu arada emniyet ve vali ne yapıyorlardı. Dış basında bile yer aldı ve imajımız zedelendi. Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği böyle durumlarda varlığını göstermelidir.

 

 

Kayserispor- Çaykur Rizespor 

Tolga Özkalfa             

Uzun bir süre dinlendirildikten sonra görev aldığı maçı genelde iyi yönetti. Ancak Deniz Kadah’ın beline sarılıp düşürülmesi tartışmasız penaltıydı. Rizeli Makiadi de 2. sarıdan kırmızı görmeliydi.

 

*

 

Bursaspor-Sivasspor

Deniz Ateş Bitnel

Bekir’in gördüğü kart hatalıydı. Çünkü faulü yapan oyuncu Beykan’dı. Sonraki pozisyonda asıl Bekir’in tabanı sarı kartlıktı ama verilmedi. Ayrıca sarısı olan Yiğit’in topu koluyla oynaması görülmedi.

 

*

 

Trabzonspor-Gaziantepspor

Çağatay-Şahan

İlk Trabzonspor golü öncesi Erdem’e faul kararı yanlıştı. Çünkü Erdem rakibe değil topa müdahale etmişti. Onun devamında da gol geldi. Ancak gol anında kalecinin görüş alanındaki Medjani ofsayttı haksız bir gol oldu. Larsson, topu kolu ve eliyle kontrol etti ve bariz penaltı verilmeliydi. Yere düşen futbolcunun eline koluna top çarparsa devam eder. Burada kol sabit değildi ve kol hareket ettirilip topa temas sağlandı karar penaltı olmalıydı. Sonrasında oyuna aut atışıyla başlanması da yanlıştı. Oyun durduğu yerden hakem atışı ile başlanmalıydı. Kural hatası olarak görülse de maçın tekrarı olmaz. Sadece başlama yeri yanlış.

 

*

 

Mersin İY-Başakşehir

Özgüç Türkalp

Penaltı beklendilerinden Servet’in Massoro’ya çelmesi hariç devam kararı doğru. Vederson’un iki sarıdan kırmızısı doğru hatta 2. sarı direkt kırmızılıktı.

 

*

 

Osmanlıspor-Fenerbahçe

Hüseyin Göçek

Bir serbest vuruş sonrası karambolde, Osmanlı’dan Uğur Demirok’un kolu havada, topun çarpmasını hakemin görmesi zordu ama kale arkası görmeliydi ve penaltı güme gitti. Mehmet Güven kayıp arkadan hakeme çarpıp sakatlandı. Suçlu hakem değil Mehmet Güven’di.

 

*

 

Galatasaray-Eskişehirspor

Bülent Yıldırım

Galatasaray lehine penaltı doğru ancak Selçuk’un Eskişehirli Khalifa’yı itmesi de penaltı olmalıydı. Olcan’ın korner değil top benden çıktı demesi örnek bir hareketti. Hakemin de onu kutlaması güzel bir davranış oldu.

 

*

 

Akhisar-Antalya

Halis Özkahya

Antalyaspor lehine verilen penaltı kararı doğru, Akhisar’ın 2. golünde asistan hakem topun içerden çıkarıldığını iyi tespit eti. Yardımcılarıyla iyi bir müsabaka yönetti.

 

*

 

Torku Konya-Gençlerbirliği

Barış Şimşek

Gol sesi çıkmayan bir müsabakayı hatasız yönetti.

 

*

 

Beşiktaş-Kasımpaşa

Cüneyt Çakır

Çok kaliteli bir müsabakaydı. Seyir zevki üst düzeydeydi. Müsabakanın tempo kazanmasına hakem katkı verdi. Uzatmalarda verilen penaltıda topu geçmesine mani olmak için kendisini yere atan Donk’un elinin topla buluşmasını asistan hakem Süleyban Özbay tespit etti. Penaltı kararı doğru. Yere düşen oyuncunun top eline gelişinde maç genelde devam eder. Burada eylem başka... Donk, topun kaleye gitmesini önlemek için kendini yere attı. Kasıtlı bir hareketti. 

Yazarın Diğer Yazıları