Bilinçsizce fırtına koparılıyor

Her hafta müsabakalarda topun el-kolla buluşması, gündemden inmiyor ve gereksiz yere sık sık itirazlar yapılıyor. Bu tür olaylar ve pozisyonlara itirazlar bizde çok sık ancak diğer ülkelerde zaman zaman gerçekleşiyor. Bu itirazlar genelde el-kol-top buluşmalarında standart kararlar verilmemesinden kaynaklanıyor. Oysa kurallar çok açık ve net. Kural, topa bilerek ya da kasten elle veya kolla müdahale edilmesi durumunda futbolcunun cezalandırılmasını emrediyor. Ayrıca bazı bu durumlarda bazı istisnaları da açıkça belirtiliyor. Yani kollarını yana açmış bir oyuncunun top gelip eline çarpmış olsa bile hareketinin içinde kasıt varsa cezalanır diyor. Bir başka durum da topun havadan gelişi sırasında, oyuncu elini kolunu çekme zamanı olmasına rağmen çekmiyorsa cezalandırılır. Burada hakemin yorumu da çok önemli.

FIFA bizi haklı çıkardı

Ayrıca topun vurulduğu mesafe ve hızı da önem kazanmaktadır. Birkaç metreden vurulan toplarda futbolcu elini kolunu çekemez. Dolayısıyla cezalanmaz. Havadan gelen toplarda da topun ele gitmesinde kasıt olmadığından oyun devam eder. Yani sıçrayan bir oyuncu, asla kollarını bedenine yapıştırarak yükselemez. Bilakis sıçramayı takviye etmek için kolları bir açı teşkil eder. Bu tür çarpmalarda kasıt yoktur. Bir oyuncu düşürüldüğünde de düşen futbolcunun el ve kolunun topla buluşmasında kasıt yoktur. Ayrıca da her elle oynamaya da sarı kart çıkmaz. Ancak önemli bir hücum kasten el-kol ile kesilirse kart gerekir. Kaleci gibi önemli olmayan bir yerde, bir hava topunu yere indiren kart görür. Kendi vurduğu top (rövaşata veya kafayla) kendi eliyle buluşursa yine oyun devam eder. Kaleye girmekte olan topu el-kolla önlemenin cezası ise sarı değil kırmızı karttır. Bunu yıllar önce Türkiye’de ben uygulamaya çalıştım ama engel olundu. Fakat FIFA iki yıl sonra bu projemizi hayata geçirdi. Kısaca, futbolumuzun kalitesinin artması için her el-kol top çarmasında fırtına koparmayalım. Artık bunu öğrenelim ve laf olsun diye gündem oluşturmayalım.

 

Gençlerbirliği-Mersin İY

Ersan Engin

Verilmeyen faul ve gösterilmeyen kartlar vardı. Mersinli Pedriel ve Oktay’ın sarı kartları atlandı. Gençler’den El Kabir ikinci sarı görmemekle şanslıydı ve kırmızı karttan ucuz kurtuldu.

 

*

 

Başakşehir-Trabzonspor

Fırat Aydınus

Geçen haftaki Trabzonspor-Gaziantepspor maçında yaşanan hakem olayları nedeniyle bu maça verilen Fırat Aydınus, genelde iyi bir müsübaka yönetti. Ancak asistan hakemin verdiği penaltı yanlıştı. İyi ki gol olmadı. Deme ki bu tür yanlışlıklar olabiliyor.

 

*

 

Antalyaspor-Kayserispor

Serkan Tokat

Çok güzel bir stat ama güzelliklere yakışmayan bir zeminde oynanan maçta verilen penaltı kararı net bir itme olduğu için doğru. Bir posizyonda Diego’ya sarıdan kırmızı çıkaran ancak kararını değiştirip, Lazarevic’e sarı gösteren hakem, o an futbolcuların arkasından koştuğu için olayı net göremedi. Pozisyonda faul bile yoktu ve oyuncu gereksiz kart aldı. 

 

*

 

Kasımpaşa-Akhisar

Ümit Öztürk

Kasımpaşa lehine verilen ancak Scarione’nin atamadığı penaltı kararı doğru... Ayrıca kaleciye şarj yapıldığı düşüncesiyle Kasımpaşa’nın iptal edilen golü nizamiydi. Çünkü şarj yoktu.

 

*

 

Çaykur Rizespor-Galatasaray

Serkan Çınar

Serkan Çınar’ın Umut Bulut’a verdiği birinci sarı kartta, rakibin yüzünü tutmasına bakıp aldığı karar çok yanlıştı. Chedjou, ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı. El-top buluşmalarında penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu.

 

*

 

Sivasspor-Gaziantepspor

Alper Ulusoy

Boye’nin gördüğü ikinci sarıdan kırmızı kart doğruydu. 10 kişi kalan Sivasspor, ihraç sonrası üç gol birden buldu. Bu da gösteriyor ki bazen 10 kişiyle daha iyi motive olunuyor.. Hakem genelde iyiydi.

 

*

 

Fenerbahçe-Torku Konyaspor

Ali Palabıyık

Doğru ve yerinde kartlar çıkardı. Ancak çok faul çalarak avantajlara özen göstermedi. Tansiyonu yüksek maçta penaltı beklentilerine devam kararı doğruydu.

 

*

 

Bursaspor-Beşiktaş

Mete Kalkavan

Sonsuz avantaj oynatılacak bir müsabaka yoktu. Bu nedenle çalınmayan fauller ve verilmeyen kartlar vardı. Josue’nin İsmail’in ayak üstüne kramponuyla basması sarı değil net bir kırmızı karttı.

 

*

 

Eskişehirspor-Osmanlıspor

Barış Şimşek

Süper Lig’in dibindeki Eskişehirspor’un puan alamadığı karşılaşmayı hatasız yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları