Tehlikeli oyun

Futbol oyun kurallarında tehlikeli oyun olarak adlandırılan hareketlerde futbolcuların hedefi daima top olmalıdır. Bu nedenle meydana gelecek tehlikeli hareketlerde endirek vuruş verileceği kural emridir. Hedef top değilse, hiç bir zaman tehlikeli oyundan bahsedilemez. Tehlikeli hareketler içinde bel üstü kalkan ayaklar, röveşata yapılırken oynama alanında rakip oyuncuların bulunması, kayarak hareketler içersinde bunları görebiliriz. Bu hareketlerin devamı rakibe temasla neticelenirse, artık verilecek ceza endirek değil, direk vuruş olmalıdır. Hakemlerimiz bu rakibe temaslarda direk yerine endirek vuruşlar vermekte ve bu husus ayırt edilememektedir. Böylece direk vuruşla gol yapma şansı engellenmektedir. Bir de bunların tersi örnekler vardır. Ayakla oynama mesafesinde rakip topa kafasını sokuyorsa, rakibin ona bir teması olsa dahi oyun devam eder. Şayet hakem oyunu durdurmuşsa, ayakla oynama mesafesine kafayı uzatan oyuncu aleyhine endirek vuruş verilmelidir. Hakemlerin futbolcuların hareketlerine dikkat etmesi gereken hususların başında şunlar gelmektedir:

1. Oyuncu topa mı müdahele etmek istiyor?

2. Rakibini dikkate almadan mı oynuyor?

3. Rakibini sakatlamaya mı

çalışıyor?

Hakemler kararlarını bunları

gözönünde bulundurup vermelidir.

 

Akhisar-Bursa

Sarper Barış Saka

Süper Lig’de ilk defa görev almanın heyecanı vardı. Faul ve sarı kartlarda hatalar yaptı. Rodallega’nın attığı 4. golü neden iptal ettiği anlaşılamadı.

 

*

 

Mersin İY-Fenerbahçe

Alper Ulusoy

Fenerbahçe’nin üstün bir oyun sergilediği müsabaka hakem için zor değildi. Avantaj ve faul uygulama yanlışları vardı. Nurullah’a kırmızı kart doğruydu. Hem ciddi faul,  hem de bariz gol şansı mevcuttu. Mersin’in golü ofsayttı, yardımcı atladı.

 

*

 

Kayseri-Kasımpaşa

Suat Arslanboğa

Golsüz biten müsabakada genelde iyiydi. Ancak gizli faulleri sahadaki yeri nedeniyle değerlendiremedi. Kasımpaşa, Beşiktaş karşısında oynadığı mükemmel ve çok istekli oyunu tekrarlayamayınca ortaya tatsız tuzsuz bir maç çıktı.

 

*

 

Galatasaray-Antalya

Ali Palabıyık

Genelde iyi bir maç yönetti. Hakan Balta’nın hem ayağı hem koluyla yaptığı hareket penaltıydı. Doğru karar verdi. 1. Antalya golü öncesi Semih’in hareketi penaltılıktı ama hemen devamında gol geldi pozisyon kurtuldu.

 

*

 

Konya-Eskişehir

Onur Karabaş

Çok çekişmeli, tempolu ve 5 gol atılan müsabakayı gayet iyi yönetti. Samuel Holmen’in golü öncesinde yardımcısının atladığı ofsaytta yapacağı bir şey yoktu.

 

*

 

Osmanlı-Rize

Özgür Yankaya

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Osmanlı’nın iptal edilen golünde kaleciye şarjı doğru tespit etti.

 

*

 

Trabzon-Gençlerbirliği

Halis Özkahya

Seyircisiz oynanan ve antrenman havasında geçen müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Beşiktaş-Sivas

Hüseyin Göçek

Adem’in Atiba’yı sağ eliyle hafif itmesi var ama penaltılık değildi. Penaltıyı Atiba aldı.  Aatıf’ın ceza alanında olduğu pozisyonda Rhodolfo’nun müdahelesinin topa olduğunu çok iyi tespit etti. Son saniyede İbrahim Akın’ın İsmail tarafından çelmelenmesi penaltıydı.

 

*

 

Gaziantep-Başakşehir

Yaşar Kemal Uğurlu

Gol atanın kazanacağı zevksiz bir maçtı, öyle de oldu. Hakemlik bir şey yoktu O da çok rahat bir karşılaşma yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları