Şarjı biliyor muyuz?

Geçtİğİmİz haftalarda futbolda kısaca şarjın nasıl olması gerektiğini yazmıştık. Geçtiğimiz hafta yine “Şarjı omuzumla yaptım” diyen futbolcular gördüm. Bu yüzden tekrar daha geniş değinmek istedim. Futbolcular, teknik adamlar, uygulamayı yanlış anlayan bazı hakemler için tekrarlıyorum. Nizami şarj iki oyuncunun topa sahip olmak için omuz omuza yaptığı mücadeledir. Nizami bir şarjda kolların açık olmaması gerekmektedir. Kollar vücuda yapışık değilse yapılan şarj değildir. Karşılıklı iki oyuncu kollar vücuda yapışık top için oynama mesafasinde olduğunda topu almak için omuz omuza gelir. Bu arada biri toptan omuzla uzaklaştır. Diğeri topu alır. Yani yere sağlam basan nizami şarjı yapmıştır ve topa sahip olmuştir. Top ikisinden uzakta iken bu mücadele yapılırsa hareketi başlatanın aleyhine serbest vuruş verilir. Gerekçesi zamansız şarj yaptığı içindir. Maçlardaki en büyük tartışmalar ve hakem hataları da buradan gelmektedir. Top oynama mesafesinde olsa dahi hız alarak gelip omuzuyla da olsa rakibine yüklenmesi şarj değildir. Bunun adı şiddetli şarjdır ve cezalandırılır. Bu hareketleri yapanlar hemen omuzuyla yaptığını işaret ederken şarjı bilmediklerini söylemiş oluyorlar. Şarjda sadece bir istisna vardır. Takımı önde olan oyuncu son dakikalarda zaman kazanmak içtin topu köşe gönderine götürdüğü zaman, kural bu oyuncuya omuzundan yapma imkanı kalmadığı izin arkadan şarj yapmaya müsaade ediyor.  Şarj yapılacak oyuncu eğilerek topu saklamaya çalışıyorsa, şarj imkanı kalmadığı için, aleyhine endirek vuruş verilir.

 

Galatasaray-Bursaspor

Suat Arslanboğa

Bazı faul hataları dışında iyiydi. Korner kararı verdiği anda Burak’ın topun kendisinden çıktığını söylemesi güzel bir görüntüydü. Bu jestlerin çoğalması dileği ile.

 

Osmanlıspor-Kasımpaşa

Fırat Aydınus

Serdar’ın kırmızı kartı doğruydu. Kramponla rakibine kontrolsüz girdi. Kasımpaşa golünde ofsayt yoktu. Yardımcı hakemi tebrik etmek lazım. Sadece kolu açık pozisyon için Kasımpaşa aleyhine penaltı olabilecek bir pozsyon kaçırıldı.

 

Torku Konya-Antalyaspor

Tolga Özkalfa

Ali Turan ve Ali Çamdalı’ya gösterilen sarı kartlar doğruydu. İyi bir yönetim sergiledi.

 

Kayserispor-Beşiktaş

Bülent Yıldırım

Zeki-Gökhan pozisyonundaki faul golle sonuçlandığı tartışmaya yol açtı. Müsabakada daha başka daha ağır fauller verilmedi.

 

Başakşehir-Gençlerbirliği

Bülent Birincioğlu

Doka’nın ceza alanında elle müdahalesi penaltı olmalıydı. Bekir’e verdiği sart kart, zamana oynayanlar için örnekti.

 

Gaziantepspor-Fenerbahçe

Serkan Tokat

Birinci Antep golünde Arokoyo’nun kafa vuruyor gibi yaptığı elle müdahalesini asistan hakemin görmesi gerekirdi. Diego’nun kolları açık, penaltı kararı doğru. Hasan Ali’ye kırmızı kart, Larsson’a yaptığı ciddi faul nedeniyle doğru karardı. Alper’in golünde topun açık kolundan gelişi tespit edilemedi. Caner’in Orkan’a ayak ve kollarıyla iterek yaptığı hareket penaltı ve sarı karttı, verilmedi. Dolayısıyla Caner’in ikinci sarı kartı olacaktı.

 

Trabzonspor-Eskişehirspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Emre önce elleri açık top karşılıyor. Penaltı sarı. Sonrası Cardozo’nun ayağına basması ikinci sarı ve kırmızı doğruydu. Aykuk lehine çalınan düdüğe rağmen sakatlayıcı hareketi sarı değil kırmızı olmalıydı.

 

Akhisar Belediye-Sivasspor

Özgür Yankaya

Douglao’nun kolu açık topu penaltı verilmeliydi. Sivas’tan Hakan’ın koluyla oynadığı pozisyon da penaltıydı. Karşılıklı birer penaltı es maalesef geçildi.

 

Mersin İdman Yurdu-Rizespor

İlker Meral

Mersin İdman Yurdu lehine verilen penaltı doğru ancak pozisyon öncesi Kweuke’ye yapılan fauller cezalandırılmadı ve gol geldi. Servet’in Kweuke’yi düşürüşü penaltı olmalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları