Penaltı kararları üzerine

Son haftalarda itirazlar daha çok verilen veya verilmeyen penaltılar üzerine yoğunlaştı. Penaltılar, hakemlikte “pozitif kararlar” olarak nitelendirilen, maçın skoruna doğrudan etki eden önemli kararlardır. 15 haftalık lig maratonunda verilen veya verilmeyen penaltılar devamlı gündemdeydi. Hakemler 6 hakemli uygulamalar nedeniyle kale arkası asistan hakemlerden yardım bekler durumda. İhlalleri kendileri görme gayreti içersinde bulunmuyorlar. Maçın hakimi, adaleti sağlayan hakemdir. Pozitif kararları yani kritik kararları diğer kararlar gibi rahat vermeliler. Hakemlikte başarı zaten buradan geçer. Penaltı, kırmızı kart, gol iptali, gol kararı, bizzat hakem tarafından verilirse inandırıcıdır ve başarı yakalanır. Hakemler bilhassa penaltılarda sahadaki yeri itibarıyla hataya düşüyorlar. Diyagonal koşular yapılmıyor. Oyun ceza alanına intikal etmişsse koşuya devam ediyorlar. Koşmayı kesip, durup pozisyonu tespit etmeliler. En büyük hataları da ceza alanına giren hücum oyuncusunu izliyorlar. O nedenle yanlış kararlar ortaya çıkıyor. Yıllar önce bir uluslararası seminerde hakemlere “Ceza alanına giren hücum oyuncusuna değil, defans oyuncularına odaklanın” demiştim. Çünkü ihlali yapacak olan savunma oyuncularıdır. Sağlıklı kararlar için bu tavsiyem günlerce konuşulmuş ve doğru bir gözlem olarak görülmüştü.

 

Bursaspor-Osmanlıspor

Halis Özkahya

Hakem için kolay bir maç oldu. Bir sarı kart 4 golle biten bir müsabakada Özkahya zorlanmadı ve iyi bir müsabaka çıkardı.

 

Kasımpaşa-Konya

Barış Saka

Torku Konyaspor’un gol itirazında top çizgiyi geçmemişti, devam doğru karardı. Faul tespit hataları vardı. Verdiği faul kararlarının bazılarını yardımcılarının uyarısıyla değiştirdi, şık olmadı.

 

Antalyaspor-Mersin İ. Y.

Barış Şimşek

Kaleciye verdiği kırmızı kart ve penaltı kararı doğruydu. Antalyaspor’dan Sakıp’a yapılan hareket penaltı olmalıydı. Mersin İdman Yurdu’nun iptal edilen golünde ofsayt kararı doğruydu.

 

Çaykur Rizespor-Trabzonspor

Ali Palabıyık

Yanlış bir kararla Yusuf’un kendisini yere bırakmasına penaltı kararı verdi. Bu yanlış başlangıç kararı sonrası Kweuke’nin iki kez elle oynamasında penaltı kararı verilemedi. Alper’in koluyla çeldiği topta bu kez Rize’nin lehine penaltı verilmedi. Verilmeyen penaltılar müsabakası olarak hafızalarda kaldı.

 

Fenerbahçe-Başakşehir

Cüneyt Çakır

Bizim gördüğümüzü Cüneyt Çakır göremedi. Badji’nin daha müsabakanın başında rakibin kaval kemiğine darbesi kırmızı kartlıktı. Sadece faulle geçiştirildi. 3 kez sarı kartlık ihlali daha oldu. Ancak o zaman kırmızı kart görebildi. Fernandao’nun Mahmut’un yüzüne attığı yumruk kırmızı kartlıktı görülmedi.

 

Kayserispor-Akhisar Belediye

Mustafa Öğretmenoğlu

Kaleciye şarj diye çalınan düdük kesinlikle yanlıştı. Hakem, Akhisar Belediyespor’un golünü engelledi. Birinci verdiği penaltının penaltıyla ilgisi yoktu. İkinc penaltı kararı doğruydu. Zeki’ye bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart doğru bir karardı. Skora etki yapan bir görüntü çizdi.

 

Beşiktaş-Galatasaray

Mete Kalkavan

Bir derbide erken kart kullanmama düşüncesi doğruydu. Avantajları iyi oynattı. İkinci yarı bazı faul yanlışlarına rağmen bir derbi için iyi bir yönetim gösterdi.

 

Gençlerbirliği-Sivasspor

Serkan Çınar

6 puanlık ve zorluk derecesi yüksek Süper Lig mücadelesinde bazı faul hatalarına karşı iyi bir müsabaka çıkardı.

 

Eskişehirspor-Gaziantepspor

Deniz Ateş Bitnel

Skor 1-0 iken Eskişehir atağında Emre’nin Elyasa tarafından düşürülüşü penaltı olmalıydı. İptal edilen Eskişehir golü ofsayttı. Camara’nın sarı kart sonrası ikinci çok sert hareketi de kırmızı kart olmalıydı. İkinci sarı karttan atılan Marcal’ın birinci sarı kartı hatalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları