Son haftadan seçmeler

Antalya-Gaziantep maçında topu oyuna geç sokma eğilimindeki rakip futbolcuyu Eto’o’nun uzun süre uyarması, Antep kaptanı Elyasa’nın oraya koşup müdahalesi ve tartışmanın itiş kakışa dönmesi iki kırmızı karta sebep oldu. Kaptanlık sadece pazubant takmak değil, takım arkardaşlarını sakinleştirmek, rakibe ve hakemlere saygı duymak demektir. Bizdeki kaptanlar yanlış anlama içinde. Çoğunda ’Ben kaptanım itiraz ederim’düşüncesi hakim. Oyun kuralları, kaptanların diğer oyunculardan farklı olmadığını ve böyle bir yetkiye sahip olmadığını emrediyor. Kaptanlar sadece hakemin muhatabıdır o da itiraz etmek için değildir. Örneğin kırmızı kart gören oyuncu sahayı terketmiyorsa, hakem hemen oyunu tatil etmez. Kaptanı çağırıp o oyuncuyu çıkartmasını söyler. O çıkartamazsa hakem müsabakayı tatil eder. Bir başka göze takılan konu, el kol hareketleriyle yapılan itirazlar. Beşiktaş-Konya maçında  Quaresma’nın hakeme yaptığı el kol hareketleriyle itirazı sarı kartlıktı. Hakem onu sineye çekti, kartı çıkartmadı. Sonraki rakibiyle sürtüşmede sarı kartı haklı olarak gördü. İlk hareketine sarı kart çıksa ikinciden kırmızı görecekti. Şenol Güneş kendisini bu nedenle oyundan alırken yaptığı davranışlar çok çirkindi. Yerine girecek Olcay’a dolayısıyla hocasına da saygısızlık yaptı. Kulüplerimiz, bu davranışları yapan futbolculara ağır para cezaları vermeli ki, bu hareketleri yapmadan bir daha düşünsünler. Gomez de hakemin 9.15’ini beğenmeyip kendisi ölçmeye kalkışınca haklı olarak sarı kart gördü. Demek uluslararası futbolcu da olsa bu yanlışları yapıyorlar. Bu da her kulübe bir hakem hocası gerekli olduğu fikrimi doğruluyor.

 

Antalyaspor-Gaziantepspor

Cüneyt Çakır

Müsabakanın genelinde kendisine yakışır bir müsabaka yönetti. Elyasa-Lokman kartları öncesi önleyici hakemlik düşüncesiydi. Ancak itiş kakış devam edince aradan çekildi ve kartları gösterdi.

 

*

 

Beşiktaş-Konyaspor

Serkan Çınar

Müsabakaya tempo kazandırmak düşüncesi iyi fakat bazı faul ve kartlarda hatalara düştü. Verdiği sarı kartlar ise doğruydu.

 

*

 

Kayserispor-Galatasaray

Barış Şimşek

Selçuk’a Yakubu’nun arkadan hareketi sarı kart olmalıydı. Semih’in Yakubu’ya yumruğu, sarı değil kırmızı kartlıktı.

 

*

 

Eskişehirspor-Gençlerbirliği

Halis Özkahya

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Ancak Emre’ye yardımcısının uyarısıyla kırmızı kart çıktı. Pozisyon öncesi aynı yardımcı, önünde Emre’ye ard arda yapılan faulleri yardımcı hakemle birlikte atladı ve devamında kırmızı kart çıktı

 

*

 

Fenerbahçe-Sivasspor

Fırat Aydınus

10 sarı kartın bir müsabaka için üst sınır olduğunu akıldan çıkartmamalı. Verilen ve verilmeyen kartlarda hatalar vardı. Fenerbahçe’nin ikinci golünde sonradan değiştirilen korner kararında günah ve sevap çizgi hakemi ve çizgi hakemini geç gören Fırat’a aitti.

 

*

 

Kasımpaşa-Trabzonspor

Özgür Yankaya

Verdiği penaltı kararında kesinlikle haklı. Ceza alanı dışındaki müdahaleye düdük çalmadı. Cavanda’nın ceza alanında sağ ayağıyla yaptığı hareket penaltıydı ve karar doğruydu. Scarione’ye yapılan penaltılık pozisyonunu hadi geçtik, Del Valle’ye Mustafa’nın sürekli faul yapması ve bunu ancak güreşle görülebilecek bir hareketle tamamlaması kesin penaltıydı. Hakem Özgür Yankaya ve çizgi hakemi bu pozisyonda penaltıyı görmeyerek büyük hata yaptılar.

 

*

 

Akhisar Belediye-Osmanlıspor

Hüseyin Göçek

Golsüz biten müsabakada başarılı bir yönetim gösterdi. Yalnız yardımcının hiç alakası olmayan bir pozisyonda ofsayt bayrağı kaldırması enterasandı.

 

*

 

Bursaspor-Mersin İ. Y.

Tolga Özkalfa

Sercan’a penaltı belkentisinde devam kararı doğruydu. Mersin’in golünde avantajı iyi oynattı. Başarılı bir maç çıkardı.

 

*

 

Çaykur Rizespor-Başakşehir

Abdülkadir Bitigen

Başakşehirli Uğur’a rakibin yaptığı hareket hem faul, hem de sarı kartlıktı. Buna devam kararı ne kadar yanlışsa, devamında Başakşehir’in sahip olduğu topla hücuma kalkarken oyunu kesmesi de o kadar yanlıştı. Emre’nin itirazları ve topu yere vurması çift sarı karttan kırmızı getirdi. Sercan’ın Doka’yı ceza alanında topa vuruş anında tek ayağı üzerindeyken itmesi kesin penaltıydı. Buna penaltı çalınmazsa oyun kurallarından itmeyi çıkarmamız gerekecek.

Yazarın Diğer Yazıları