Hakemler ve çeşitlemeler

Futbol bir kış sporudur. Geçen haftalarda sahaların kötülüğünden bahsetmiştik. Şimdi alttan ısıtmalı zeminlerin olmasından bahsetmeli. Örnek ise kara rağmen rahatlıkla maç oynanan Sivas stat zeminidir. Her statta mutlaka mükemmel çalışan bir alttan ısıtmalı sistem olmalı. Tehir edilen maç birçok takımı etkileyeceği için mümkün olduğu kadar oynatmaya çalışmalı.

Trabzon-Beşiktaş maçı bir istisna çünkü aralıksız yoğun bir kar yağışı vardı ve buna bu sistem de çare olamazdı. Hakemlere yıllardır bir söylemim var. Hakemlikteki uygulamam da böyleydi. Ceza sahasına giren hücum oyuncusuna değil, o anda müdaheleyi yapan defans oyuncusuna odaklanmalılar. Forvetin düşüşü hakemi aldatabilir. Ancak defans oyuncusunun hareketleri takip edilirse doğru kararlar çıkar. Çünkü ihlali yapacak olan defans oyuncularıdır. Örnek Fenerbahçe Rize maçında penaltıyı alan Volkan Şen. Bizde ceza alanına giren bazı oyuncuların aldatma hünerleri başlıyor. Hafif bir rüzgardan bile kendini yere atan forvetler o kadar güzel bu hareketleri yapıyorlar ki Oscar bile alırlar. Bir başka husus taç atışlarını çok uzun atanların bazıları sol elini destek yaparak sağ eliyle uzun taç atışı yapıyorlar. Bunlar fauldur. Birde yakın takım arkadaşına taç atışı yapanların topun başının üzerinden geçirmek yerine vücudunun önünden atıyorlar. Yerinden atılmayan taçlar da çoğunlukta. 1987 yılında FIFA’nın aldığı bir kararla taç atışı yerinden atılmamışma veya hatalı atılmışsa top rakip takıma verilecektir. Ülkemizde atış noktasından 10 metre ileriden atılan taçlarla oyun devam ediyor. Hakem geriden at diyor. Oyuncu sadece 1 metre geriye gidiyor ve hakemler de genellikle buna göz umuyor. Bir oyuncu tehlikeli bir şekilde topa müdahale etmek isterken rakibe teması olmuşsa, o endirek değil direk vuruştur. Bazen de top farklı bir açıdayken direk rakibe hamle yapmak sadece faulu değil, pozisyonun durumuna göre sarı veya kırmızı kartı gerektirir.

 

Konyaspor-Kayserispor

Koray Gencerler

İlk yarıda Kayseri kalecisi topa ulaşamayınca hareket penaltılıktı ancak verilmedi. Mabiala’nın rakibini itmesi penaltıydı karar doğruydu. Konyasporlu Skubic topsuz alandaki tekmeden kırmızı kart görmeliydi.

 

*

 

Mersin İ .Y.-Akhisar Belediye

Bülent Birincioğlu

Kartlarda standardı yakalayamadı. Avantaj oynatmak pozisyon sonrası dezevantaja dönüşüyorsa faulu vermeli.

 

*

 

Osmanlıspor-Galatasaray

Halis Özkahya

Osmanlı’nın ikinci golünde doğru karar verdi. Aminu’nun oynama alanına geç kalarak giremeyen Muslera’nın gole itirazları yersizdi. Kart gördü. Karttan sonraki hareetlerini bir daha  tekrar etmemeli. Hakan Balta’nın rakibin önünden eliyle çelmesi sarı kartlıktı. Dolayısıyla ikinci sarı karttan atılmalıydı. Aminu’nun, Hakan Balta’nın elle oynadığını söylemesi doğru ancak ısrar etmesi yanlıştı kart gördü.

 

*

 

Sivasspor-Eskişehirspor

Ali Palabıyık

6 puanlık alt sıralar için önemli olan maçta verilen penaltı kararı doğru. Sivas golünde, yardımcı hakem, topun rakipten geldiğini göremeyip ofsayt kaldırdı, Ali Palabıyık da ona uydu. Ancak asistan hakemin uyarısıyla doğru olan gol kararı verildi. Beykan’a iki sarı karttan kırmızı kart görmesi doğruydu. İyi bir maç yönetti.

 

*

 

Gençlerbirliğ-Antalyaspor

Fırat Aydırnus

Eto’o’nun kambura yatışındaki faul kararı, diğer kararları gibi doğruydu. İyi bir müsabaka yönetti.

 

*

 

Gaziantepspor-Bursaspor

Barış Şimşek

Kötü zemin, bir de karlı olunca, maç futbolcular ve hakemler için zorlaştı. Gaziantep’in ilk golünde Emre arkadan itilmiş. Gol geçerli olmamalıydı. Antep’in ikinci golünde yardımcı hakem ofsaytı atlamış.

 

*

 

Fenerbahçe-Çaykur Rizespor

Deniz Ateş Bitnel

3 penaltı verdiği müsabakada genelde iyiydi. Ancak birinci Fenerbahçe penaltısında Sercan’ın önüne ayağını sokan Volkan Şen penaltıyı aldı. Hakem burada hatalıydı.

 

*

 

Başakşehir-Kasımpaşa

Mete Kalkavan

UEFA için 6 puanlık müsabakada kartları yerinde kullandı. İyi bir yönetim gösterdi. 43 faulün olması, ligin iyi futbol oynayan iki ekibi olan Kasımpaşa’ya da Başakşehir’e de yakışmadı.

Yazarın Diğer Yazıları