El mi topa? Top mu ele?

Özellikle bu sezon el-kol-top buluşmalarında kuralın aksine uygulamalar oluyor. “Kolu açıksa cezalansın” düşüncesi, futbol oyun kurallarına, ruhuna ve yorumuna ters bir düşüncedir. Kural, el mi topa, top mu ele gitmişin iyi değerlendirilmesini ister. Elin kolun normal duruşunda çalınan hentbollar doğru değildir. Kollarını yana açan futbolcunun hareketinde kasıt olduğunda bu topla el kol buluşmasında çalınması doğrudur. Ancak hava topuna sıçrayan bir futbolcu hazırolda havaya sıçrayamaz. Bilakis sıçramayı takviye etmek için kollar bir açı teşkil eder. Böyle durumlarda çarpmalarda oyun devam eder. Bir oyuncu şayet topun üzerine düşmüşse kasıt yoktur. İstem dışıdır ve oyun devam eder. Ancak uzaktan vurulan toplarda elini kolunu çekme olanağı olmasına rağmen çekmiyorsa tabi cezalanacak. Ancak topun vurulduğu yer yakınsa, ayrıca topun hızı da önem kazanır. Hakemler burada taktir haklarını kullanıp doğru karar vermeliler. Taktir hakkı nedir?. Örnek olarak, ceza alanında top defans oyuncunun koluyla buluştuğunda hakem için top mu kola çarpmış?, kol mu topa gitmiş, o kısa zamanda karar vermek hakemin taktir hakkı dediğimiz olaydır. Elle oynamaların hepsi sarı kart değildir. Önemli bir akını kesmek, el, kol ile gol girişiminde bulunmak gibi durumlarda kart çıkmalıdır. Önemli olmayan bir pozisyonda kaleci gibi bir hava topunu tutmak da “Futbol bir ayak oyunudur, elle oynanamaz” gerekçesi ile sarı kart verilir. Uyduruk frikikler, penaltılar kasıtsız eller için çalındığında kuralların ruhuna aykırı bir uygulama yapılıyor. Yazıktır ve günahtır.

 

*

 

Osmanlıspor-Sivasspor

Barış Şimşek

Osmanlı’nın farklı galip geldiği maç, hakemi zorlamadı. Kartları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Kayserispor-Mersin İ.Y.

Halil Umut Meler

Penaltı kararının yanı sıra Mustafa’ya çıkan iki sarı, dolayısıyla kırmızı kart doğru. Ancak Nakoulma’nın ceza alanında sarılıp düşürülmesine penaltı vermeliydi.. Ceza alanındaki karambollerde usta hakemler çalmıyor diye düşünmemeli. Hakemlikte bir yere geleceksen, bunları çalmalısın.

 

*

 

Bursaspor-Başakşehir

Hüseyin Göçek

Bursaspor, maçtan sonra hakeme çok isyan etti ama Necid’in topsuz alanda rakibini tutmasına verdiği sarı doğru. Hava topunda rakibinin suratına gelen dirseğine verdiği kırmızı da doğru. Santra civarında rakibi tutmada, kademede futbolcu olduğu ve kaleye olan mesafesi nedeniyle sarı kart da doğru. Bariz gol şansı düşünülemezdi. İptal edilen karşılıklı gollerde yardımcılar çok yerinde ofsayt tespitlerinde bulundular. Yalnız Faty’nin Emre’yi kolundan çekmesi sarı kartlıktı. Bu da zaten Bursa lehine bir karar oldu.

 

*

 

Galatasaray-Torku Konyaspor

Bülent Yıldırım

Hakem Yıldırım, sakinliği ve tecrübesiyle iyi bir yönetim sergiledi.

 

*

 

Rizespor-Eskişehirspor

Fırat Aydınus

Eskişehir lehine müsabakanın başında verilen penaltı tamamen yardımcı hakem Arkın Akyüz’e aitti. Ancak ihlal ceza alanı dışında olmuştu. Penaltı değil frikikti. Onun dışında karşılıklı birer penaltı değerlendirilmedi.

 

 

*

 

Akhisaspor-Trabzonspor

Halis Özkahya

Penaltı kararı doğru. Rodallega itiliyor ve ayağına basılıyor. Penaltıya sebep olan Douglas kötü lisandan kırmızı kart gördü. Hakem kararlarında haklıydı.

 

*

 

Beşiktaş-Gaziantepspor

Cüneyt Çakır

İki sarı kartla bitirdiği müsabakada ismine yakışır bir yönetim gösterdi. Yardımcı hakem Bahattin Duran’ın iki takımın gollük pozisyonunda birer metrelik ofsaytı görmemesine şaşırdım. Bu müsabakaya iyi hazırlanmadığı izlenimini verdi. Sakın bunları Avrupa’da yapmasın.

 

 

*

 

Kasımpaşa-Gençlerbirliği

Abdülkadir Bitigen

Genelde iyi götürdüğü müsabakada yardımcısının uyarısıyla Kasımpaşa’dan Popov’a gösterdiği ikinci sarı kart yerine oturmadı. Hakemlerden istenen ikinci sarı kartların tartışmasız bir şekilde olması istikametindedir. El top buluşmalarında devam kararları doğruydu.

 

 

*

 

Antalyaspor-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

Müsabakanın başında yardımcısının yanlış ofsayt bayrağında oyunu devam ettirmesi maça konsantrasyonunun çok iyi olduğununun gösterdi. Hız alarak rakibe çarpmaları faul olarak değerlendirmesi doğruydu. Verdiği penaltı kararı da bu yüzden isabetliydi. Her rakibi tutmanın sarı kart olmayacağını da gösterdi. Bazı kartlarda standardı olmasa da iyi bir müsabaka çıkardı.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları