Oynamak isteyeni oynatın

Çaykur Rize-Beşiktaş müsabakasında çalınan faullerin 16’sı Rize 7’si Beşiktaş çalınmayanlar hariç. Bu 16 faul ağırlıkla kimlere yapıldı. Bir oyun kurucusu Sosa ve golcüsü Gomez’e. bu tür hareketler her müsabakada yapılıyor. Yıllar önce MHK’de görevdeyken bir slogan çıkartmıştım. Yıldız futbolcuları koruyunuz. Bundan kastım onları pamuğa sarıp korumak değildi. Futbol kurallar içinde oynanması içindi. Çünkü öyle anlayanlar vardı. Benim bu beyanımdan 3 yıl sonra FIFA sanki sözleşmişiz gibi benim söylediğim sloganı deklare etti. “Yıldız futbolcuları koruyunuz” dedi. O sıralarda bir dünya yıldızı olan Van Basten tandonuna yediği bir tekmeyle futbol hayatı bitirilmişti.

Çağdaş hakemlik

Şimdi futbolcular teknik adamlarından aldığı talimatla karşı takımın oyun kurucusu yahut golcüsüne devamlı faullerle durdurma, oynatmama taktiği uyguluyor. FIFA da hakemlere diyorki, sahada futbol oynamak isteyeni oynatın. Yasaklanmış kurallarla devamlı rakibi oynatmama düşüncesi içindekileri o sahanın içinde tutma. Her takımda yıldız futbolcular mevcut. Seyirciler yıldız futbolcuları seyretmek için geliyor. Ama futbolcular devamlı faule maruz kalıp, devamlı yerde kalıyor. Futbol çirkinleşiyor. Bu oyuncular üzerinden taktik fauller, uzun süre hakemlerin müsamahasından oluyor. Hakemlerden bu davranışlara ikaz ve sarı kart çıkmışsa artık oyuncu görevini bir başka arkadaşına bırakıyor. İşte çağdaş hakemlik burada başlıyor. Bu oyunu sezip bozabiliyorsan, büyük hakem oluyorsun. Bu ülke futbolu için penaltıydı, ofsayttı tenkitlerinden daha önemli bir konu. Oynamak isteyeni oynatın.

 

*

 

Trabzonspor-Mersin İ.Y.

Halis Özkahya

Frikik verilen ve sonucu gol olan pozisyonda top yere çarpıp normal düzeyde olan ele geliyor. Devam etmesi lazım. Bunlara MHK çalın diyorsa yanlış. Hakem çalıyorsa kuralın ruhuna ters düşen bir uygulama yapıyor demektir. Kural da zaten böyle bir uygulama istemiyor.

 

*

 

Gaziantepspor-Torku Konya

H.Umut Meler

İyi götürdüğü müsabakada Konya lehine bir penaltı değerlenmedi. Futbolcunun arkasından yapılan bir müdahaleydi.

 

*

 

Başakşehir-Osmanlıspor

Alper Ulusoy

Emre’ye kart göstermek için önemli bir avantaj kesildi. Oynattıktan sonra kartı göstermeliydi. Osmanlı aleyhine verilen penaltıda kaleci kuralı ihlal ettiği için tekrar edilmeliydi. Osmanlı lehine penaltı beklenen pozisyonlardan 3’ünden ikisine mutlaka penaltı çalınmalıydı. Diğerinde ise Eprianu yere düşerken eline top geldiği için devam kararı doğruydu. Abdullah Avcı’nın, rakiplerinin iki penaltılarının verilmediğini söylemesi örnek bir hareketti.

 

*

 

Çaykur Rize-Beşiktaş

Serkan Çınar

Beşiktaş aleyhine verilen penaltıyı hakem ve asistan hakem görmedi. Yardımcı İsmail Şencan verdirdi ki, karar doğruydu. Ancak Oboabona’nın Gomez’e yaptığı penaltı hakemlerce değerlendirilmedi.

 

*

 

Eskişehir-Akhisar Belediye

Barış Şimşek

Müsabakada en çok konuşulan Akhisar’ın attığı beraberlik golüydü. Eskişehirli bir futbolcunun yerde olduğunu gören hakem oyunu durdurup sakatlanan oyuncuya giderken, top Akhisar yarı alanında ve Akhisarlı futbolcuların ayağındaydı. Sakatlık sonrası hakem atışı Akhisarlı futbolculara bıraktı. Bu doğruydu. Eskişehirli bazı futbolcular sanki su molası verilmiş gibi rehavetteydi. 3-4 Eskişehirli futbolcu pozisyona müdahaleye koştuysa da 3. gol meydana geldi. Gol kurala uygundu. Etik kurallara da uygundu. Eskişehirli futbolcular oyunun başladığının farkında değildi. Sonraki itirazlar da yersizdi. Hakem buraya kadar vasattı. Olaylardan sonra iki sarı kart yetersizdi. Kırmızılar çıkması gerekiyordu. Burada hatalıydı.

 

*

 

Gençlerbirliği-Galatasaray

Hüseyin Göçek

Gençlerbirliği lehine verilen penaltı doğru. Denayer, Stancu’nun beline sarılıyor. Galatasaray lehine verilen penaltıda top Doğa’nın koluna gelmiyor görüntüsü verdi. Hakem için zor bir pozisyondu.

 

*

 

Fenerbahçe-Kayserispor

Fırat Aydınus

Nani’ye yapılan penaltılıktı, değerlendirilmedi. Kuralın emrettiği elle oynama için verilen penaltı kararı doğruydu. Mabiala’ya verilen 1. sarı kart sadece fauldu. Taç atışları 10 metre ilerden atıldı. FIFA 1987’de “Yerinden atılmayan taç atışları rakibe verilecek” dedi. Bu kurala uyulmadı. 

 

*

 

Sivasspor-Kasımpaşa

Y.Kemal Uğurlu

Boye’nin, Adem’in aşil tendonuna arkadan topla ilgisi olmayan hareketi sarı değil kırmızıydı. Aatıf’ın ve Ziya’nın rakiplerin ayağına basması kartsız geçildi.

 

*

 

Antalyaspor-Bursaspor

Ali Palabıyık

Danny’nin Eto’o’ya yaptığı harekete sarı kart çıkmalıydı. Cem’e bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart doğru. Ama temas ceza alanı dışındaydı. Batalla’nın penaltı beklentisine devam kararı doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları