Mesajı nasıl alacaklar?

Türkiye ilan edilmemiş bir iç savaşı yaşarken, iş başındakilerin açıklamaları, hâlâ Suriye ve Şam'daki Esad yönetimini hedef alıyor. Değişen dünyada, yeni itibarsız Türkiye'yi anlamıyor olacaklar. Ama haklarını inkâr etmemek lazım, çok güzel nutuk atıyorlar. Her terör saldırısı ve her evladımızı kaybettiğimizde, aksi söylenemeyecek koca koca laflar ediyorlar.

Bir yandan da Ankara, bu ay sonu için hâlâ asılıyor. Bu ay sonu önemli. Ne mi var bu ay sonunda, Washington'da nükleer zirve var. Aslında Ankara'dakilerin Obama ile bir araya gelme şansı. Washington, Ankara'daki şahsa gelmemesi için, incinebilecek diplomatik açıklama yerine, dolaylı mesaj veriyor. Ama Ankara, anlamamak veya anlamazlıktan gelme konusunda, inatçı ve kararlı.

***

Daha önce de iki başkent arasında, böylesine anlaşılamayan veya anlamamazlıktan gelinen dönemlerde, tehdit içeren mesaj teatisi olmuştu. Tehdit, nedense hep bizim taraftan geldi. Ama sonuçta, tehdit etmeyen tarafın istedikleri oldu. İma edilen açıklamalara, anlamamazlık numarası yapılınca, bu kez doğrudan mesaj verildi. Bunu bile alıp yerine getirirken, "biz yapmıyoruz veya yapıyoruz, ama onlar söylediği için değil" gibi açıklamalar yapıldı.

Şimdi bu ay sonundaki ziyarette, beklentiler farklı. Ankara, bu ziyaret sırasında Washington'u, gene kendi aklına göre kandırıp ikna edebilmeyi hesaplıyor. Çünkü Ankara artık, Washington'un sabrının tükendiğini biliyor.

İşte bu nedenle Ankara, son çentikte Washington'u kandırmak, ikna etmek niyetinde. Bu nedenle Ankara'nın bu kandırma için bazı teklifler getirmesi gerek Washington'a. Bunlar arasında PKK'ya yönelik operasyonların durdurulup, Kürtlere yeniden özerklik verme başta olmak üzere, çeşitli gruplara baskıları azaltmakta olabilir. Ankara, Gülen tarikatına karşı Washington'un harekete geçmeyeceği ve Ankara'ya verilmeyeceği konusunda ikna olmuşa benziyor.

***

Obama olmasa da, 100 milyon dolara mal olan, içinde cami ve yüzme havuzu bulunan, iki yıl önce inşaatı biten site açılacak. Tabii yandaş basın, nasıl ABD başkentini Müslümanlaştırdığı konusunda yalakalıklarına devam edecekler. Yalnız bu işte bazı açık noktalar var. Örneğin, Ankara'dan özel uçakta hangi gazeteciler getirilecek. Bunlara hangi masallar anlatılacak. Washington'un öteki başkentlerden oldukça büyük farklılıkları var.

Benim bugüne kadar deneyimlerimle, anlamaya, çözmeye çalıştığım mesajların açılımı, Mayıs ayı sonuna kadar ömür biçildiği yolunda. Göreceğiz, bakalım onlar, bu mesajları nasıl anlayacak, nasıl tepki gösterecekler.

Ama tüm bunlar, ülkesine Fransız olan bir halkı hiç ilgilendirmiyor.

Yazarın Diğer Yazıları