Kaptanların ayrıcalığı yok

Bazı müsabakalarda takım kaptanları, ‘Ben kaptanım’ diye pazu bantını gösterdi. Bilhassa kaleci kaptanlar itiraz için yerini terk edip ihlal noktalarına giderek kart gördüler. Oyun kuralları kaptanlara itiraz etme diye bir yetki vermiyor. Onların da diğer oyunculardan farkı yok. O bantı takan kaptanın hakemin muhatabı olmaktan başka bir ayrıcalığı yok. Daha önce de yazdım, ihraç edilen futbolcu çıkmamakta direnirse hakem hemen müsabakayı tatil etmez. Kaptan’dan oyuncusunun çıkmasını ister ancak o da başaramazsa oyunu tatil eder. Bir karmaşa da kaptanların kolundaki bantta Türk Bayrağı’nın yapıştırılması yönünde. Acaba federasyon buna neden müsaade ediyor anlamıyorum. Çünkü kaptan oyundan çıkarken o bayraklı bantı yere atıyor ve bayrağımızın onuru düşünülmüyor. Dünyanın her yerinde bu bantta sadece kaptanı simgeleyen ‘C’ harfi vardır. Bizde ise tam tersi. Örneğin Torku Konya -Başakşehir maçında kaptan Emre Belözoğlu’nun sahadan çıkarken bandı bir başkasına vermesi gerekirken yere atması dikkat çekti.

Hooijdonk örnek alınsın

Kart ceza sınırında olan Beşiktaşlı Quaresma, yan hakemden lehine karar verilmedi diye protesto ile topa vurdu ve sarı kart görerek bir hafta sonraki maçta cezalı duruma düştü. Bu tip kart gören futbolcuya kulüpleri ceza uygulamalı. Oysa ülkemizden örnek alınması gereken Van Hooijdonk diye bir centilmen top oynadı. 13 maç sınırda oynayıp 4. kartı görmemişti. Futbolda o yüzden forvet oynamak daha avantajlı. FIFA’nın bariz gol şansı kuralından sonra defans oynamak dezavantajdır ve her an sarı ve kırmızı karta yakın oynuyor. Son çare faulleri nedeniyle hücum oyuncusu bizde mükafatlanıyor. Aldatma yanlısı olan bu tip oyunucular hem penatlı kazanıyor, hem de rakibe kart verdirerek skoru lehine çevirme avantajı elde ediyor. Aldatmalar nedeniyle FIFA, sadece ceza alanında değil tüm alanlardaki aldatmalara sarı kart verilmesi talimatını vermiştir.

 

*

 

Kayserisor-Eskişehirspor

Ali Palabıyık

Kritik maçta kartlarını doğru kullandı. Önleyici hakemlik düşüncesi iyiydi başarılı bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Akhisar-Çaykur Rizespor

Abdul Kadir Bitigen

Genelde iyi bir müsabaka çıkardı. Özellikle taç atışlarını yerinden kullanılması titizliğini iyi uyguladı. 

 

*

 

Osmanlıspor-Gençlerbirliği

Serkan Tokat

Yardımcısının yanlış ofsayt bayrağına rağmen Tokat geçer not aldı.

 

*

 

Trabzonspor-Sivasspor

Halil Umut Meler

90 dakikanın genelinde iyiydi ancak Yiğit’in ayağına basılışını kartsız geçti.

 

*

 

Beşiktaş-Antalyaspor

Hüseyin Göçek

Necip’in Eto’o’yla mücadelesinde topa temas edemediği için hareketi penaltıydı. Celustka’nın Atiba’yı korner sırasında formasından uzun süre çekmesi de penaltı olmalıydı. Yardımcı hakemler tecrübelerine yakışmayan yanlış ofsayt bayrakları kaldırınca geçerli not alamadı.

 

*

 

Mersin-Gaziantepspor

Tolga Özkalfa

Mersin ekibi için hayati bir müsabakayı hatasız yönetti. Maçın yıldızı kaleci Karcemarskas’dı

 

*

 

Torku Konyaspor-Başakşehir

Serkan Çınar

Ali Turan’ın hakemin yanında topa değil rakibe tekmesine penaltı verip, sarı çıkarmaması hayret vericiydi. Kaleci Serkan’ın sakatlanma anında top Başakşehirli oyuncunun oynama mesafesinde olduğu pozisyonda kaleci topu bloke yerine elini koysa top kendisinde olacaktı. Böyle durumda forvet için de futbolcu topa vurma durumunda ise kaleci o topa elini uzatsa ve topla birlikte eline darbe alsa oyun devam eder. Burada top forvetteydi ancak ters karar verildi. Bu kural ülkemizde ne yazık ki, fazla bilinmiyor.

 

*

 

Bursaspor-Kasımpaşa

Kutuluhan Bilgiç

Adem’in ayağına sakatlarcasına basan Aziz Behic’in hareketi penaltı ve sarı kartlıktı. Kale arkası asistan hakem de bu pozisyonu seyretti. Korkudan penaltı veremiyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları