İkaz ve ihtar uygulaması

Hakemlerin iki çeşit ceza verme yetkisi bulunmaktadır. Birincisi oyun cezaları olan direkt ve endirekt serbest vuruş ve panaltı. İkinci ise şahsi cezalar ihtar. Yani sarı kart, ihraç ve kırmızı kart uygulamaları. Beynelminel oyun kurallarında olmamakla birlikte ikaz futbol oyun kuralında kullanılmakta. Bir bakıma ikaz müesesesi oyuncuların kartlara erken gitmesini engelemek bakımından faydalı. Yalnız uygulamada sarı kart hangi zaman ve şartlarda, ikazlar da hangi ortamda yapılmalı kuralı iyi bilinmelidir. Önemli olan bu uygulamalarda standardı yakalamak. Bu uygulamaların büyük bir bölümü zaten komprime haline getirilmiştir ancak buna rağmen standartlar yakalanamamıştır. Örneğin orta alanda önemli olmayan bir pozisyonda el kol ile rakibe müdahalelerde hemen sarı kart çıkıyor. Burada müdahale edilen futbolcu sadece durduruluyor, düşmüyor ve sakatlanması mevzubahis değil. Aynı ortamda çelmelenip düşürülen bir oyuncu için rakibe kart verilmiyor ve doğru bir uyugulama. Fakat akın önemliyse tabiiki durum müstesna. İkaz futbolcuları dikkatli oynamaya sevk ediyor. Fakat kart görmüş bir oyuncuya sonradan ikinci hareketinde yeni bir ikaz doğru olmaz. Kornerlerde karşılıklı sarılmalarda iki futbolcuyu müsabaka başında çağırıp ‘gözüm üzerinizde’ ikazı tamam da maçın ilerleyen dakikalarda (örneğin 80. dakikada) bu tür ikaz yanlış ve gerekenler yapılmalıdır. Futbolda 1970 yılına kadar olan bölümde kural dışı davranışta bulunan oyunculara 3 ihtar yazılıyordu. 1970 sonrası başlayan sarı ve kırmızı kart uygulamasıyla disiplin olayı düzene girdi. Kurallarda olmamasına rağmen FIFA eğitimlerinde bahsedilen ikazı yerinde kullanmak gerekmektedir.

 

*

 

Gençlerbirliği-Torku Konya

Volkan Bayarslan

90 dakikanın genelinde iyildi ancak bazı faulleri değerlendiremedi. En önemlisi Torku Konyalı Bajid’in, Ahmet Çalık’ın yüzüne vurduğu dirsek, sarı kartlıktı faul bile verilmedi. Djalma’nın ofsayt pozisyonunda kalkan bayrak yanlıştı.

 

*

 

Gaziantepspor-Trabzonspor

Ümit Öztürk

Gaziantepsporlu Erdem’in bir pozisyonda kolu açıktı ve MHK’nın çalın dediği bir el top buluşmasıydı. Haraket penaltı olmalıydı. Marko Marin’in önemli bir pozisyonu yanlış ofsaytla durduruldu. Aleyhine faul verilen Elyasa’nın hakeme el kol konuşmalarıyla yaptığı itirazına kayıtsız kalmamalıydı. Disiplin yetkisini kullanmaması otorite zaafıdır.

 

*

 

Eskişehirspor-Galatasaray

Cüneyt Çakır

Bu sezon 5. teknik direktörüyle sahaya çıkan Galatasaray iyi değildi ve kazanmayı isteyen taraf ise Eskişehirspordu. Kolay bir maç oldu, kartları yerindeydi ve iyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Başakşehir-Mersin İ.Y.

Barış Şimşek

Mersinli Sadiku’nun rakibine çelmesinde penaltı kararı doğru... Kolay olan maçı zorlanmadan yönetti.

 

*

 

Sivasspor-Bursaspor

Alper Ulusoy

Orta alanda rakibini omuzundan tutan Yiğit’e verilen sarı kart önemli bir pozisyonda değildi, sonraki pozisyonlara ise sarı kartları gösteremedi. Bursa’nın ikinci golünde avantaj oynatması artı puandı.

 

*

 

Antalyaspor-Akhisar Bld.

Tolga Özkalfa

Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Fakat yardımcısı Akhisar’ın önemli bir akınını yanlış bayrakla kesti.

 

*

 

Fenerbahçe-Osmanlıspor

Ali Palabıyık

Genelde iyi götürdüğü müsabakada Webo-Volkan Şen pozisyonunda Volkan, pası sağ ayağıyla attığı için hareket penaltıydı değerlendiremedi. Yine Volkan’ın düşürülüşünde kademede defans oyuncu olduğu için sarı kart doğruydu. Fernandao’nun, Mehmet’in ayağına top gittikten sonra tehlikeli bir şekilde basması sarı değil kırmızı kartlıktı.

 

*

 

Çaykur Rize-Kayserispor

Özgür Yankaya

Karşılıklı iptal edilen iki gol bayrağında yardımcıların kararı çok doğruydu. Rize’den Viera’nın kolu açık penaltılık pozisyonunu karambol içinde göremedi ve penaltıyı atladı. Maç sonu iki taraf da hakemden memnun olduklarını beyan ettiler.

 

*

 

Kasımpaşa-Beşiktaş

Mete Kalkavan

Erken kart göstermek istemeyen bir uygulamayla oyuna başladı ve verilmeyen kartlar vardı. Ancak ülkemiz hakemleri taktiksel faulllerde sadece pozisyonu değerlendirirken berabarinde sarı kart gerekeceğini bilmiyorlar. Jaap Uilenberg her halde bunun eğitimini iyi verememiş.

Yazarın Diğer Yazıları