Erdoğan, tonlarca altın fırsatını kaçırıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aklını İstanbul kanalına taktı ama tonlarca altını maalesef 17 yıldır kaçırıyor. "İnsan baktığı yerdeki her şeyi göremez, sadece ilgisini çekenlere bakar…" derler ya aynen öyle bir gerçek ortaya çıktı.

Ekonomist Murat Özbülbül, Montrö ve İstanbul kanalı tartışılırken müthiş bir gerçeği ortaya serdi.

Halk TV'de, 'Orhan Uğuroğlu ile Halk Uyanıyor' programına konuk olan Özbülbül, "Türkiye, Montrö antlaşmasından doğan ve anasının ak sütü kadar helal olan Türk boğazlarından geçiş ücretini 1983'den bu yana eksik tahsil ediyor" dedi…

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1936 yılında Montrö antlaşmasına Türkiye'nin geleceği açısından hiç değer kaybetmeyecek bir hüküm koydurduğunu vurgulayan Özbülbül, şunları söyledi:

"Türkiye, boğazlardan geçen her bir gemiden ton başına net 0,17 gram altın alma hakkına sahip. Boğazlardan 2018 yılında yaklaşık toplam 85.102 gemi ve 1,3 milyar ton yük geçti.

Montrö Anlaşmasına göre ,bir tonun geçiş bedeli 0,17 gram 24 ayar altın olduğuna göre 1,3 milyar ton yükün geçiş ücreti olarak Türkiye'nin 2018 yılında toplam 221 ton altın tahsil etmesi gerekiyor."

Değerli okurlarım,

Sonsöz gazetesi köşe yazarı Murat Özbülbül'ün 2018 yılı için ortaya çıkardığı 221 ton altını bu günkü değerden hesaplayalım.

1 gram altın 38,6 dolar olduğuna göre, 221 ton altının değerinin 8 Milyar 541 Milyon dolar olduğu ortaya çıkıyor…

Peki, Türkiye bu parayı tahsil ediyor mu?

Hayır, maalesef edemiyor…

Çünkü 12 Eylül'ün darbeci yönetimi yani Kenan Evren ve yönetimi, 1983'te 1 gram altının değerini 2,78 dolara sabitlemiş.

Yaptığımız araştırmaya göre, o tarihten bu yana dolar altın karşısında sürekli değer kaybederken 1983'den bu yana Türkiye'yi yöneten siyasi iktidarlar bu önemli gelir kaynağı konusunda güncellemeyi yapmamışlar.

Türkiye, sabitlediği 1 gram altın 2.87 dolar hesabı ile 2018'de Türk Boğazlarından geçiş ücreti olarak 85 bin gemiden sadece 614 milyon dolar tahsil etmiş.

Montrö'ye göre, Türkiye'nin tahsil etmesi gereken geçiş ücreti 2018 yılında 8.541 milyar dolar iken sadece 611 milyon dolar tahsil etmesi ile ortaya çıkan kaybı şudur:

7 milyar 926 milyon Amerikan doları…

İşte bu nedenle Erdoğan da, 17 yıldır ülkenin tonlarca altın sahibi olma fırsatını kaçırıyor, yakalayamıyor…

17 yıldır iktidarda olan AKP hükümetlerinin Montrö'nün halen yürürlükte olan bu önemli hükmünün farkına varmadıkları ya da farkına vardılarsa da uygulamadıkları ortaya çıktı.

17 yılda AKP hükümetlerinin Montrö'yü gereği şekilde uygulamaması nedeniyle Türkiye'nin toplam gelir kaybını da yazayım:

134 milyar 750 milyon Amerikan doları…

Değerli okurlarım,

"Su akar Türk bakar…" diye atalarımız boşuna söylememiş…

Türk halkının analarının ak sütü kadar helal olan milyarlarca dolar 1983'den bu yana hükümetlerin hatta diplomat ve bürokratların "derin uykuda" olmaları nedeniyle tahsil edilememiş…

Şimdi cumhurbaşkanına düşen görev, 1 Ocak 2020'den itibaren tonlarca altının göz göre göre kaybedilmesine engel olmaktır.

AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Montrö'nün bu hükmü gereği çil çil altınların gerçek karşılığı olan dolarları İstanbul kanalından tahsil edebilecek mi?

Atalarımız, "Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp" derler ya, işte şimdi AKP hükümeti de Erdoğan da bu yazım ile gerçeği öğrendi.

İstanbul kanalı için Montrö hükmüne karşın acaba "damping fiyat" uygulaması mı yapılacak?

Ya da kaçan bu büyük paraları tahsil etmekten vaz mı geçecek?

Değerli okurlarım,

Dünyanın kadın ve en genç başbakanı Sanna Marin liderliğindeki Finlandiya'nın yeni hükümeti Meclis'te güvenoyu aldı. 19 kişiden oluşan hükümette 12 kadın bakan yer alıyor.( Fotoğraf: Reuters)

Türkiye'de görevde olan Recep Tayyip Erdoğan kabinesinin fotoğrafına da bakalım ki gördüğünüz gibi maalesef sadece 2 kadın bakan var...

Erkek (!) milletiz vesselam…

 

Yazarın Diğer Yazıları