AKP'li Belediye'ye Sayıştay "Dur" dedi

Daha önce Sayıştay'ın Arnavutköy Belediyesi hakkında hazırladığı 2017 raporlarındaki yolsuzluk ve oluşan kamu zararlarını yazmış ve birçok ekranda da dile getirmiştim.

Raporun içerisinde yer alan kamu zararlarından biri İlim Yayma Cemiyetinin sahibi olduğu binaya yapılan tadilat ve harcanan para ile ilgiliydi.

Yapılan işler tablosuna göre çatı katı, konferans ve spor salonu tadilatı, yapımı, havuzu, basketbol sahası, iç cephe boyası olmak üzere tüm ihtiyaç belediye kaynaklarından karşılanıyor ve toplam 1 milyon 182 bin TL harcama yapılıyor. Tüm tadilat yapılıp İlim Yayma Cemiyetine bina teslim ediliyor.

Peki, sonra ne oluyor dersiniz?

İlim Yayma Cemiyeti binayı başka İlkseç Vakfının sahibi olduğu Diriliş Kolejine kiralıyor.

Tüm bunlar "Bir metre hortuma 78 lira ödemesi" ile bilinen AKP'li Arnavutköy Belediyesi'nde yaşanıyor.

Belediyeler, kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara nakit para vermiyor(!) ancak bu şekilde yardım ediyor. Özellikle AKP döneminde yandaş dernek ve vakıflara yapılan yardımların sonu yok.

Ancak burada sözde "kamu yararına çalışan" vakfa yardım ediliyor vakıf yasal olmamasına rağmen garip gurebanın vergileri ile onarımı yapılan binayı kiraya vererek ticari gelir elde ediyor.

Sayıştay hani hep belgeliyor ve sonucu olmuyor diye eleştiriyoruz ya.

Hah! Şimdi sonucu oldu işte.

Bu olayda durum öyle değil.

Sayıştay'ın 2017 yılı denetim raporunda yer alan "Belediye Tarafından Dernek ve Vakıflara Mevzuata Aykırı Olarak Yardımda Bulunulması" bulgusu yargılama konusu oldu.

Sayıştay 5. Dairesi yukarıda bahsettiğimiz konu hakkında 19 Eylül'de karar aldı ve 1 Kasımda da Ek ilam yayınladı.

Sayıştay Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerine sordu bu durumu. Belediye meclis üyeleri de "Binanın Kolej olarak kullanıldığını bilmediklerini, Belediye Başkanı Haşim Baltacı'nın 150 bin TL yetki istediğini ve sadece bu rakama yetki verdiklerini, verdikleri yetkinin sadece çatı tadilatı ve peyzaj için verdiklerini, ek protokol yapıldığını bilmediklerini" belirttiler.

Sayıştay sormuş ancak "yetki belgesinde onay verenlere herhangi bir şerh yok" demiş.

Sonuç olarak Sayıştay, İlim yayma Cemiyeti binasına yapılan tadilat işine ödenen toplam 913 bin TL'nin "kanun dışı ve kamu zararı olduğuna" karar vermiş. Sonucunda da bu paranın AKP'li Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşimi Baltacı ve yetki belgesinde olumlu imzası bulunan tüm belediye Meclis üyelerinden tahsil edilmesine hükmetmiş.

Kararda göremedim ancak belediye meclisi 150 bin TL harcama yetkisi vermişken Belediye Başkanının 763 Bin TL fazladan para harcaması suiistimal ve görevi kötüye kullanması değil midir?

Bence bu karar bir emsal.

Düşünmeden, belediye başkanları ve iktidarın isteklerine karşı gelmeden, her atılan adımın hesabının hukuk önünde mutlaka sorulacağının emsalidir.

Aslında bu tespit AKP'nin kamu kaynaklarını dini cemaat ve vakıflara aktararak kamu zararına yol açtığını bir anlamda maddi olarak kanıtlıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları