Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Armağan KULOĞLU

Armağan KULOĞLU

Rakka'da ne işimiz var?

Fırat Kalkanı Operasyonu 6'ncı ayında. 5'inci ayda sınırımıza 20 Km. mesafedeki El-Bab'a ulaşıldı. Halen El-Bab'ın temizlenmesi için operasyonlara devam ediliyor. Bundan sonraki hedefin Rakka olması ve Türkiye'nin bu operasyona katılması ülke gündemine bir giriyor bir çıkıyor. Konu, Trump'la yapılan telefon görüşmesinde yeniden gündeme girdi. ABD CIA Direktörü'nün ziyaretinde kuvvetle muhtemeldir ki bu konu da görüşüldü.

Rakka neden hedef?

Türkiye'nin Rakka operasyonuna katılma isteğinin sebebini iki temel düşünceye dayandırmak mümkündür. Bunların da birincisinin, ABD tarafından planlanacak bir Rakka operasyonunda PYD'nin yer almaması, diğerinin de son zamanlarda iyi olmayan Türkiye-ABD ilişkilerinin, operasyonu ABD'yle birlikte yaparak düzeltilmesi olduğu değerlendirilmektedir.

ABD'yle yapılan görüşmelerde Türkiye'nin, Suriye Demokratik Güçleri adı altında, tamamına yakını PYD'den oluşan güçlerle ortak Rakka operasyonuna kesinlikle karşı olduğu, operasyona, El-Bab temizlendikten sonra, özel kuvvetlerle katılacağı, operasyonda Özgür Suriye Ordusu ve yerel Arap güçlerle birlikte hareket edileceği yetkililerce ifade edilmiştir. ABD özel kuvvetlerinin de bu kuvvetlerle birlikte operasyona katılması üzerinde durulduğu da söylenmiştir.

Rakka'ya yönelmek doğru mu?

Amacımız, IŞİD tehdidinin bölgemizden uzaklaştırılması, PYD'nin kantonlarını birleştirerek kuzeyde koridor açmasının engellenmesi ve son tahlilde Suriye'nin siyasi bütünlük içinde toprak bütünlüğünün sağlanarak kuzeyde bir Kürt otoritesinin oluşumuna engel olunmasıdır. Bunun yolu da El-Bab'ın güneyine kadar inilmesi, bölgenin IŞİD'den temizlenmesi, PYD'nin Menbiç'i boşaltarak Fırat'ın doğusuna çekilmesi, yine bir tehdit unsuru olan Afrin kantonunun etkisiz hale getirilmesi ve takiben kalan PYD bölgelerinin etkisizleştirilmesidir.

ABD'yle olan ilişkilerde bu amacımıza ulaşmanın yolları aranmalıdır. ABD askeri kaynaklarının Fırat Kalkanı operasyonundaki başarımız için "İyi iş çıkartmışsınız" demesi yetmez. Ayrıca bizim buna ihtiyacımız da yoktur. IŞİD operasyonlarına başından beri bugüne kadar verdiğimiz katkının karşılığı talep edilmelidir. Stratejimiz ve gayretlerimiz kendi ulusal amacımıza yönelik olmalıdır.

Bu durumda, Fırat Kalkanı operasyonunda koalisyonla, ABD'yle ve hatta Rusya'yla yaşananlar, verilen şehitler ve yaralılar dikkate alındığında, ABD'yle ilişkileri düzeltmek ve PYD'nin Rakka operasyonunda yer alarak prim yapmasına engel olmak için bu riske girmenin doğru olmayacağı düşünülmektedir.

ABD ve Rusya'ya fazla güvenilmez  

ABD'nin bugüne kadar olan tutumuna bakıldığında, işine yarayan bir unsuru, terörle ilişkisi olsa bile, kendisi için müttefik olarak görebildiği açıktır. PYD'yi de hem işine yaradığı, hem de Orta Doğu politikasındaki Kürt oluşumuna hizmet edeceği için müttefik olarak görmekte ve ondan vazgeçememektedir. Ona verdiği silah ve teçhizatın, PKK'ya geçtiğine aldırmamakta ve onu terör örgütü olarak görmediği konusunda ısrar etmektedir.

Trump yönetimin tutumunda da çok fazla bir değişim olması beklenmemelidir. CIA Direktörüyle yapılan görüşmelerde karşılıklı bir pazarlığa girilmiş olabilir. Ancak amacımız dışında bir bağlantı içine girilmemelidir. Güvenli bölge fikri de, geçmişten ders alarak çok iyi analiz edilmelidir.

Rusya'ya gelince, Moskova'daki PYD bürosu hâlâ açıktır. PYD'yi görüşme için Moskova'ya çağırmıştır. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi PYD ve PKK'yı terör örgütü olarak görmediğini açıklamıştır. Kaza olarak açıklanan uçak saldırısında 3 askerimiz şehit düşmüş, 11 askerimiz de yaralanmıştır. Bu konu da şüphelidir.

Her ikisi de PYD'yi paylaşamamakta, gerektiğinde Türkiye'ye tercih edebileceğini belli etmektedir. Birbirlerine karşı durum üstünlüğü elde edebilmek için Türkiye üzerinden oyun oynanmaktadır. Bu nedenlerle fazla güvenilmemelidir.

İki günde 13 şehit, onlarca yaralı verdik. Operasyon boyunca çok dikkat edilmesine rağmen zayiatımız çok fazla. Amacımıza fazla hizmet etmeyen Rakka operasyonunda ne işimiz var?

Yazarın Diğer Yazıları