Katar ile ortak Altay tankı üretmek!

Siyasi iktidar içindeki çürüme bütün Türkiye'ye ve bütün zamana yayılıyor. Çürümeden meydana gelen pis kokuları, burnu alışık olanlar hissedemez ancak!

İşte bir gösterge:

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin hazırladığı reklam broşüründe okulun vereceği kazanımlar anlatılırken "Askeri yüksek okullar ve polis okullarına girişte tercihen ayrıcalıklara sahip olacaklardır" denildi.

Gençler, kendilerine ayrıcalık tanınacağı vaadiyle okula davet ediliyor. Oysa imam hatip lisesinin vereceği İslam eğitiminin temeli, insanlar arasında adaleti hâkim kılmaktır. Daha okula adım atmadan, başkalarının hakkını çiğnemeyi kabul etmiş bir nesilden ne beklenebilir?

AKP çürürken, devleti de çökertiyor derken haksız mıyım?

***

Başka bir çürüme vakası daha var. Koç'a ait Otokar şirketi, "Millî Ana Muharebe Tankı Altay"ın prototiplerinin tasarlandığını ve Sakarya fabrikalarında üretildiğini açıklamıştı. 2015 yılında da seri üretime geçilecekti. Öyle ki prototip üretmekten dolayı Mustafa Koç'un düzenlediği törene, Başbakan olarak Tayyip Erdoğan da katılmıştı.

Sonradan Ali Koç da "Altay'ın seri üretimi için gerekli bütün altyapıyı planlama ve programlamayı yaptık. Düğmeye basıldığı andan itibaren seri üretim için 18-22 ay arasında Otokar olarak seri üretime geçebileceğiz" diye konuşmuştu. Derken teklifin uygun bulunmadığı ve tank üretimi için ihaleye çıkılacağı bildirildi!

***

Sebebini, Akşam gazetesinin 6 ay önceki bir haberinden öğrenelim:

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Bakanlar Kurulu'nun BMC'ye savunma sanayi kenti inşa etmek üzere Sakarya-Karasu'da 2 bin 500 dönüm arazi tahsis ettiğini açıkladı.

Sancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da desteğiyle Katarlıları ikna ettiğini ve Katar Silahlı Kuvvetleri'nin BMC şirketinin yarısını almayı kabul ettiğini de bildirdi. Sancak, daha sonra yerel bir ortak aradığını ve karşısına Rizeli iş adamı Talip Öztürk'ün çıktığını, BMC'yi ayağa kaldırdıklarını anlattı.

Sancak, uzun vadeli 5 yıllık strateji planı yaptıklarını belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu, kara alanındaki her türlü ihtiyacına yüzde 100 yerli ürün üreterek cevap verecek bir strateji yaptık. Böyle bir amacımız var. Tanktan, füzeye her şeye talip olacağız. Buna hazırlanacağız." dedi.

Ethem Sancak, "Orada çok ciddi planlarımız var. Savunma Sanayii Müsteşarlığı Türkiye'nin güzide şirketlerinden birine 3-4 yıl önce 500 milyon dolar sübvansiyon yaparak 5 tane tank modeli ürettirdi. Altay tankı... Bu firma prototipleri başarıyla üretti ve teslim etti. SSM seri üretim için ihale açacak. Biz de ihaleye girmek için hazırız ve talibiz." diye konuştu.

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, "BMC'yi hava araçlarında da görecek miyiz?" sorusu üzerine, "Biz karada olacağız. O alanda iş yapanlar var. Bayraktarlar olağanüstü iş başardı. 'Her şeyi ben yapacağım' demek olmaz. Biz kara araçlarındayız, havayı da, denizi de başka birisi yapacak." şeklinde konuştu.

***

İhalenin sonucu şimdiden belli yani! Karada, havada, denizde kimin ne yapacağı da belli?

İşin başında, siyasi irade olarak Katar ile ortak Altay tankı üretmeye karar vermişsiniz. Bunun için bir şirketi kendi adamınıza satın aldırıyorsunuz, ortak da buluyorsunuz. Peki o halde ihaleye ne gerek var?

Katar ile ortaklığınız, bu ülke ile ilgili siyasi krizdeki kararlarınızı da etkilemez mi? Mehmetçik kimin çıkarlarını korumak için Katar'a gönderilecek?

Şimdi bu durum çürüme değilse nedir?

 

 

Yazarın Diğer Yazıları