Gönül ne kahve ister ne kahvehane ama...

Türkiye geneli alışık olmadığımız kavurucu bunaltıcı, yorucu, baş döndüren, hatta hasta edici yaz dönemi hatırlamıyorum. Böyle kendimde terleme bilmezdim bunu da gördüm. Şimdi sık sık terleyenin halini çok daha iyi anlayabiliyorum. Durduğunuz yerde boncuk boncuk ter dökmek bu olsa gerek.. Aşırı ayarları kaçmış klimalı ortamlar hastalığa davetiye çıkarsa da uzun süre dışarıda güneş altında çalışmaktan daha korunaklı olsa da tedbiri elden bırakmayınız. Sağlık sorunları olan özellikle tansiyon, kalp damar hastalığı yaşayanlar için soğuğun da sıcağın da aşırısından korununuz açıklamalarını yapıyor uzmanlar, aman dikkat..

Haftanın son iş gününde toplantılarımız sorunsuz keyifle erkenden bitti. Bir yıl öncesi açılan merak ettiğim, her gün önünden geçsem de  fırsat bulamadığım Zeytinburnu Veliefendi Hipodromu'nun karşısındaki Kahve Dünyası fabrikasına gidiyorum. Orijinal yapılan her şeyi  çok severim.

Kapı girişinden içeri girerken camlı alan içerisindeki kocaman kahve öğütme makinasına dakikalarca baktım, bakakaldım. Büyülendim. 

Çok başarılı olmuş, düşünenlerin emeklerine sağlık. İlk kapı girişinden geçerken günlük pişen taze ekmek, karamel, makoron, envai çeşit çikolata yapımının kokuları birbirine karışarak içinize işliyor. Etrafı keşfetmeye çalışan kahve ambarının içine düşmüş pamuk prenses gibiyim. Yer, mekan, ortam, çalışanlar, özlenen kalitenin adresi olmuş. Her şeyin açık şeffaf camın içerisinde takip edilebildiği hijyen kuralları uygun çalışan mutfak ekibini izlemekte ayrıcalık.. Sağım solum güler yüzlü personel, yaşasın çok mutluyum.

***

Keyifle Türk kahvemi tatlı eşliğinde içiyorum. Meraktan sahipleri kimlerden soruyorum. Gayet işlerinde başarılı isimler olduğunu öğreniyorum.

Bu aile risk almış, zoru başarmış. Zirveye çıkmış. Şimdi ise, meyvelerini yıllar sonra paylaşarak yemeye başlamış.

Büyümenin, marka isim olmanın en temelinde yine anlıyorum ki, başlangıcında başkasından hiçbir beklentin olmadan, kimseye küsmeden,  önce kendin işinin başında duracaksın.. Kendi beyin gücünü ve maddiyatını kullanacaksınız Rakiplerini takip etmezseniz, araştırmazsanız, çok çalışmazsanız, hedef koymazsanız emeğiniz, geçmişiniz ve temeliniz olmazsa başarı gelmeyecektir.

İşletme Müdürü Şebnem Felek, Müdürleri Resul Bey, mesleğinde yılların kahve pişirme ustası Yeşilköy'den transfer olan Ayşe Ablamız, kahve kavurma ve kahvelerin bilge ustası Mehmet Çağan, personel Mustafa Bey ve emeği geçen A'dan Z'ye bütün ekip tebriki hak ediyorlar. Umarım kalite bozulmadan devam eder. Mutlaka gidin görün pişman olmayacaksınız. İsteğinize bağlı kahvelerinizin siparişini verirken farklı ortamın keyfini doya doya çıkartınız.

***

İstanbul trafiğine yakalanmamak için aracıma yöneliyorum. Aracı çalıştırdığımda yakıt bitmek üzere sinyal veriyor. İlk benzincide durmak üzere hareket ediyorum. Maşallah yayalarımıza; ışıklandırma olmayan trafiğin seyir haline aldırış etmeden pat diye kendilerini yasak geçiş noktalarına atarak, sanki podyumda manken edasıyla sallana sallana yürümeleri, kulaklıkla konuşmaları, müzik dinleyen, hatta oyun oynayan, facebook, whappstan gelen mesajlara dalıp gidenleri görmek fazlasıyla mümkün.. Durum vahim, korna seslerini duyacak halde değiller. Sürücüler çileden çıkıyor.

Kaza olma ihtimali çok yüksek... Kaza olunca da geçmiş olsun..

Hadi bakalım çık işin içinden... 

Peki suçlu kim?. Sürücü mü?.. Kendi hayatından bihaber küçücük cihaza bağımlı yaşayan yayalar mı?..

Hızdan uzak kontrolü ve tedbiri bırakmadan ilk benzin istasyonuna varıyorum. Sıra var bekliyorum.

Pompacılar, araç sahipleri ve taksi şoförleriyle dertleşiyor..

-Daha bismillah yine benzine zam geldi.

-Bu yetmiyormuş... 

-Motorinin İstanbul'da litre fiyatı -4,35 TL'den 4,46 TL'ye zammı da yoldaymış...

-Evet abi 10-11 kuruş artma bekleniyormuş...

-Gelsin bakalım

-Otogaz fiyatlarında da hayret 8 kuruş indirim olacakmış.

-Ne değişiyor ki kardeşim..

-Ordan kesiyorlar..

-Burdan biçiyorlar..

-Alıştık..

-Vatandaş düşünsün dursun kendi halini..

-Öyle

-Geçim zor

-Ekmek teknemiz taksi

-Doğru abi..

-Araç da ihtiyaç, lüks olmaktan çıktı..  Kalabalık çocuklu aile de olunca, alışınca mecbur külfetine katlanıyoruz.

-Öyle

-Aracın kaputuna da dur bakayım

-Sıcaktan buhar yaptı

-Su var mı?..

-Yolda iş açmasın başımıza... 

-Bizim gibi..

-Aman abi dikkat et, su, ayranı al yanına..

-Sağol..

-Durakta arkadaşlarla hafif karpuz, peynir, salata, cacık yiyoruz..

-En güzeli..

-Gülüşmeler..

-Hadi kolay gelsin.

-Kal sağlıcakla.

-Sağol abi

Sıra benim. Yakıt dolarken çalışan görevliyle havadan sudan, kısa da olsa laflıyoruz. İnanın insanın enerjisi değişiyor. Mutlu oluyorsunuz. Günümüz şartlarında  herkes herkesten şüpheli, korkar, güven sıkıntılı ruh haline bürünse de, küçüklükten kalma öğretilen alışkanlığımı insana insan gibi değer vermeye, tanıdık tanımadık herkese saygıyla tebessüm ile selam vermeye hal hatır sormaya ısrarla devam ediyorum.

Bugün de çok şükür çevremdeki herkesin enerjisi süper, ilaç gibi geldi, yorgunluğumu aldı.

Siz de kendinizle barışık olunuz, unutun kini, nefreti, korkuyu, endişeyi,

Aşın kendinizi.. Her şeye rağmen hayat güzel, iyi insanlar var.

Sağlıcakla kalınız, iyi pazarlar.

Yazarın Diğer Yazıları