Hoşgeldin tüp bebek diyebilmek zor değil

Yıllardır işim gereği konunun uzmanlarından doğru bilgileri paylaşmak adına araştırmalarımı sürdürüyorum ve paylaşıyorum.

Hatırlayan, tanıyan ve takipte kalanlarda mutlaka yazılarım dışında biliyordur. Halen hafta içi  her gün Tek Rumeli Televizyonu'nda saat 12:00'de başlayan canlı yayın sağlık programını hazırlayıp sunmaktayım.

Konuklarımdan  Kadın  Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç Hocamıza bu hafta sizler için kulak verip hanımlarımızın ve ailelerin gebelik sürecinde tedirgin olduğu konular ile  ''Tüp Bebek'' ve ''gebelikte şeker yüklemesine'' ilişkin bilgileri onun ağzından birebir sizlerle paylaşıyorum:

Tüp bebek tedavisi ile çiftlerin çocuk sahibi olmasını yardım ediyoruz.  Tedavi sürecinde kullandığımız ilaçlar ve teknolojilerde çok hızlı gelişmeler var ve uyguladığımız yöntemlerle başarı şansı artıyor.. Ancak tedavi sırasında tedavinin başarısını olumsuz yönde etkileyecek  alışkanlıklardan da uzak durmak gerekir. Sigara bu alışkanlıklardan en önemlisidir. Tüp bebek tedavisine başlamadan bile zarar vermeye başlamıştır.  Sigara içenler de kısırlık, içmeyenlere oranla çok daha fazladır.

Tedavi öncesi verdiği zararlar:

Sigara vücutta kan damarlarında daralmaya neden olur, organlara daha az kan ve besin taşınır .Aynı zamanda organlarda ortaya çıkan atıklarda daha geç temizlenir ve uzun süre organlarda kaldığından onları erken yaşlanmasına neden olur. Sigara içen kadınlarda yumurta rezervinde azalma ve erken menapoz riski daha fazladır. Sigara içenler daha tüp bebek tedavine başlamadan bile içmeyenlere göre dezavantajlı başlar. Tüp bebek tedavisi gören çiftlerdeki temel sorunlardan biri, yeterli miktarda ya da kalitede sperm olmaması. Mükemmel olmayan spermler, üreme kapasitesini düşmesine neden oluyor. Sigara içen erkeklerde sperm sayısında sperm hareketlerinde ve sperm yapısında ciddi bozukluklar oluşmaktadır.

basliksiz-3-015.jpg

Tedavi esnasındaki zararlar:

Sigara içenlerin hormon tedavisine verdiği yanıtlar içmeyenlere oranla daha kötüdür. Fazla ilaç kullanımına rağmen daha az sayıda kaliteli yumurta elde edilir. Oluşacak embrio kalitesini etkiler. Rahim içi de sigaradan olumsuz etkilenir ve embiyonun rahme tutunmasını zorlaştırır. Sigara içen kadınlar da sigaraya bağlı başarısızlık ve kendini suçlama duygusu da ayrıca stres oluşturur.Bu yoğun streste hormonal düzeni etkileyerek tedavinin başarısını azaltır.

Gebelikte zararları:

Sigaranın tüm olumsuz etkilerine rağmen yine de bir çok hasta da başarılı olarak gebe kalmasını sağlıyoruz . Ancak sigara gebelikte de zararlıdır. Gebelikte sigara kullanan kadınlar da ani bebek ölümleri, erken doğumlar, düşükler ve kilo bakımından düşük bebekler, gebelik tansiyonu ile de karşılaşılmaktadır.

Gelecekteki zararları:

Sigaranın gebelik üzerinde birçok olumsuz etkisine ek olarak. Sigara içen annelerden doğan erkek ve kız bebekler de özellikle erkek bebeklerde gelecekte kısırlık sorunu ile karşılaşmalarına da neden olur. Organların kanlanmasını bozan sigaranın bu dönemde kız bebeklerde yumurtalıklara ve erkek bebeklerde testislere zarar vermektedir. Sigara içen anneden doğan erkek bebeklerde sperm sayısın da ve kalitesinde geri dönüşsüz olarak düşüş olur. Yapılan tedavilerde de sayıda artış sağlanmaz.  Sigara akciğer-mesane ve diğer organlara verdiği zararların yanında  geleceğimiz oluşturacak çocukların oluşmasını engelleyerek kısırlığa sebeb olur tedavi esnasında başarı şansını azaltır, sadece  size zarar vermekle kalmaz gebelik döneminde sigaraya maruz kalan bebeklerinizin de ileride çocuk sahibi olmalarını zorlaştırır.

Şeker yükleme testi:

Kolaylıkla her yerde yapılabilen ucuz bir test olan şeker yükleme testi zararı olmadığı gibi  anne ve bebek için bir çok olumsuz durumu gerçekleşmeden önlememizi sağlar. Kadın doğum uzmanları   anneleri ve onların bize emaneti olan karnında ki bebeklerini çok sevmektedirler, annenin ve bebeğinin  zarar göreceği bir testi yapmayacaklardır. Bilimsel temele dayanmayan, uzmanı olmadığı bir konuda konuşan birinin değil de gebeliğin hukuki ve vicdani tüm sorumluluğunu alan kadın doğum uzmanları ile Türkiye ve dünyadaki bilimsel kurulların önerilerine uyulması daha doğru olacaktır..Gebelikte ortaya çıkan kontrolsüz şeker yüksekliği  anne ve bebek için zararlı iken bir dilim pastadan ya da iki dilim baklavadan daha fazla şeker içermeyen, gebelik boyunca bir kez yapılan şeker yükleme testinin bebeğe ve anneye  zararı yoktur.

Daha detaylı şeker yüklemesine ilişkin bilgileri ve sağlığımıza dair  tüm branşlardaki soruların cevaplarını önümüzdeki haftalarda  da sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Sağlıkla kalınız. İyi pazarlar.

 

                                                               

Yazarın Diğer Yazıları