Futboldaki yanlışlarımız

Hakemler topun oyunda kalma süresini mutlaka çoğaltmaya dikkat etmelidir. Seyirciler stada zevk almak için geliyorlar. Oyunun sık sık kesilmesini kimse istemiyor. Önemli sakatlıklar için hakem doktor değildir. Ancak deneyimleriyle oyununu durdurmak için doğru teşhisi ortaya koyacaktır. Oyuncunun sakatlığı hakikaten önemli midir? Oyuncu için bir bakım gerekli midir? Yere düşen oyuncu takımı için zaman kazanmak mı? istiyor. Hakem bunların kararını hemen vermek zorundadır. Ancak son yıllarda kuralların hakeme verdiği bu yetkiyi futbolcular kullanmakta. 2 yıl önce FIFA'ya bu hususun bir düzene sokulması için bir teklif verdim. Teklife teşekkür ettiler. Size bilgi vereceğiz dendi, bekliyorum. Yıllar önce 4. hakem yoktu. Oyuncu değişikliklerini saha komiserleri yaptırırdı. Şimdi 4. hakemler var. Ancak dakika başında yedek kulübesindeki teknik adamlar hakemin her kararı sonrası onlara koşuyor. Sayın teknik direktörler, müsabakayı yöneten maçın hakemidir. Neyin itirazı. Sonra ağır bir söz ağzınızdan kaçıyor ve tribüne gönderiliyorsunuz. Bunun çaresi  Futbol Federasyonu ve MHK'de. Bir başka konu da yıllardır söylüyorum. Takım kaptanlarının kolundaki pazubantta niye Ay-yıldız var. Çünkü o Ay-yıldızla kaptanların kendilerine yakışmayacak hareketleri ve hakeme şiddetli itirazları beni çok rahatsız ediyor. Bütün devletlerin milli maçlarında bile bayrakları olmazken, kulübe amblemi ya da kaptan işareti olan (C) harfi olurken niye bizde böyle değil, anlamıyorum. Bunları düzeltecek Futbol Federasyonu'dur.

Bursaspor-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

 

Ekongo'nun, Soldado'nun sol ayağına darbesi penaltı, doğru karar. Ertuğrul'un bilek üzerine yaptığı darbe sarı kart değil kırmızı karttı. Aziz Behich'in ikinci sarıdan kırmızı kart görmesi gerekirdi. Kaleci Volkan'ın seyirciyle diyalog kurması sarı kartlıktı.

 

Kasımpaşa-Trabzonspor

Hüseyin Göçek

 

Futbolculardan daha çok koşarak yönettiği müsabakayı başarıyla ve hatasız tamamladı.

 

Evkur Yeni Malatyaspor-Göztepe

Ali Şansalan

 

Süper Lig'de ikinci müsabakasını yönetti. Genelde iyi götürdüğü karşılaşmada verdiği penaltı tartışmasız doğru. Azubuike'nin rakibinin ayağına basışı sarı kartlıktı görülemedi. Kadu'nun Malatyalı Dening'e hareketi penaltıydı.

Antalyaspor-Gençlerbirliği

Alper Ulusoy

 

Verilen penaltı kararı doğru çünkü kollar havada, futbolda böyle bir oynama şekli olamaz. Gençlerbirliği lehine bir penaltıyı es geçti.

 

Galatasaray-Teleset Mobilya Akhisar

Ümit Öztürk

 

Akhisar golü öncesi Olcan'ın Yasin'e hareketine faul verilmeliydi. Hız alarak nizami de olsa şarj cezalandırılır. Yasin-Lopes pozisyonunda kale arkası hakemi olsa ihlalin olmadığını görür, devam uyarısı yapardı. Hakemin bulunduğu yerden sağlıklı karar çıkmaz. Faul düdüğü çalmışsa kırmızı doğaldı ancak faul yoktu. Mustafa Yumlu topsuz alanda Gomis'i iki kere itiyor. Gomis de ona vuruyor. Hakem yardımcının uyarısıyla kırmızı kartı doğru olarak verdi. Ancak Mustafa'ya da sarı kart çıkmalıydı.

 

Osmanlıspor-Aytemiz Alanyaspor

Mete Kalkavan

 

Verilmeyen penaltıların çok konuşulduğu haftada 25 dakikada 3 kez penaltı düdüğü çaldı. Üçüncü penaltı tartışılır olsa da iyi bir yönetim gösterdi.

 

Demir Grup Sivasspor-Medipol Başakşehir

Halil Umut Meler

 

Adebayor'un sarı kartı doğru değil. Gökhan İnler'in kartını atladı. Kone'nin ikinci sarı kartı tartışılır.

 

Kayserispor-Beşiktaş

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Futbolda hakemin saha içindeki yeri çok önemlidir. Penaltı verdiği pozisyonda sahadaki yeri çok iyiydi. Verdiği penaltı kararı doğru. Cenk'in rakibe ne alttan ne üstten hiç bir teması yok. Cenk topa ayağını uzattığında Umut'u sağ ayağı henüz yerde. Umut, yalnızım düşüncesi ile topa vurmak isterken Cenk'e tekme atmış oldu. Hakem yeri iyi olduğu için pozisyonu net gördü. Tosic'in ceza alanında karakucak düşürülüşünü değerlendiremedi. Çok net penaltıydı.  Lopes'in iki sarı kartı dolayısıyla kırmızı kartı doğru. İlki itiraz hastalığından, ikincisi Babel'i arkadan tutmasından.

 

Atiker Konyaspor-Kardemir Karabük

Barış Şimşek

 

Penaltı kararı doğru. İptal edilen Konya golünde yardımcı hakemin bayrağı yanlıştı. Golü atan topun gerisindeydi.

Yazarın Diğer Yazıları