Devre arası semineri ve kulüplerimiz

Devre arası UEFA hakem temsilcisi Rosetti tarafından hakemlere verilen ara seminerde, ikinci yarıda hakemlerden istenilenleri izlemek için müracaat eden teknik adamlar var mıydı? diye soruşturdum. Yok olduğunu öğrendim. Halbuki kulüplerin, kondisyon teknik, taktik çalışması kadar önemli bir bölümdü hakemlerden ikinci yarı istenenler. Niye kulüpler bunlara itibar etmiyorlar bir türlü anlamıyorum. Teknik kadrodan birilerinin bunları izleyip futbolcularına faydalı olacağına niçin inanmıyorlar. Futbolcuların bazı basit konuları bilmemesi yahut uygulama yanlışları, ucuz kartlara dolayısıyla bazı müsabakaların neticesine tesir ettiği bir hakikattir. Buna rağmen niçin bu seminerlere kulüpler yıllardır itibar etmiyorlar. Devre arasında hakemlerden istenenlerin başlıcaları şunlar: Ayağa basmalara sarı kart, bilekle bilek üstü basmalara kırmızı kart, çift ayakla rakibe dalmalara kırmızı kart verilecek. Ayrıca el kol top buluşmalarında farklılıklar, ofsayt uygulamalarındaki farklılıklar var. Seminerler izlenip, bunları bir görsel eğitimle futbolcularına seyrettirip sahaya çıkarsalar kartlar azalır. Dolayısıyla kazanan futbolcular ve takım olur. Tamam hakemler hata yapıyorlar ama bu konuda oyuncularını eğitmeyen ve teknik adamlarını seminerlere göndermeyen kulüpler daha büyük hatalar yapıyorlar.

Kasımpaşa-A. Alanyaspor
Yaşar Kemal Uğurlu

Hakem pozisyona yardımcıdan çok yakınken, onun ikazıyla verdiği penaltı kararı doğru değildi. Fofana'ya kırmızı kart, futbolcu sağlığı nedeniyle doğru. Veysel'in düşürülüşünde bulunduğu yerden pozisyonu net göremedi penaltı verilmeliydi. 3. gol öncesi bir itme vardı. Alanya lehine faul verilseydi gol olmazdı.

K. Karabükspor-Gençlerbirliği
Ali Palabıyık

Düşme potasının 6 puanlık mücadelesini iyi yönetti. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Kalecinin topu ceza alanı dışında elle oynamasına yardımcıdan işaret bekledi, alamayınca devam ettirdi.

Osmanlıspor-EY Malatyaspor
Fırat Aydınus

Başarılı bir 90 dakika ile oyunu tamamladı. Numan'ın kolu açıktı, penaltı kararı doğruydu. İki Osmanlıspor oyuncusunun sürtüşmelerinde kendilerini çağrıp barıştırma düşüncesi yerine, kendi takım arkadaşı da olsa kötü lisan veya fiziki müdahalede kırmızı kart görürsünüz hatırlatması daha uygun olurdu. Barışın dendiğinde şayet barışmazlarsa ne olacak. Zaten kuralda barıştırma diye bir bölüm yok.

Fenerbahçe-Göztepe
Ümit Öztürk

Çekişmeli ve tempolu bir müsabakada faul ve kart eksiklikleri olsa da bana göre geçerli not alır. Bu müsabaka, hakemler için oyunun bitiş düdüğünden sonra işinin bitmediğini bir kez daha gösterdi. Maç sonrasında yaşanan olaylara müdahalesi ve kart göstermesi yerinde bir hareketti.

DG Sivasspor- TM Akhisarspor
Hüseyin Göçek

Müsabakanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Teleset Mobilya Akhisar Teknik Direktörü Okan Buruk Dany'nin ikinci sarı kartını ağır buldu. Ancak birinci sarı kartın, kırmızı kartlık olduğunu görmemezlikten geliyor.

A. Konyaspor-Trabzonspor
Mete Kalkavan

Atiker Konyasporlu Skubic'in kasıtlı elle oynadığı pozisyon belki hakeme kapalı kaldı. 4. hakem Suat Aslanboğa'nın yardımıyla biraz geç de olsa verdiği penaltı doğruydu. Ali Turan'ın kırmızı kartı çok çok doğruydu. Burak'ın ikinci golü bariz ofsayttı. Yardımcı hakem nasıl atladı anlaşılamadı. Burak'ın düşürülüşü penaltılıktı ama vermedi. Hubocan'ın ikinci sarı kartı da doğruydu.

Bursaspor-M. Başakşehir
Bülent Yıldırım

Başakşehir'in net galibiyetiyle biten müsabaka hakem için zor değildi. Ama o da rahat ve iyi bir maç çıkardı.

Antalyaspor-Beşiktaş
Halis Özkahya

Babel'in topa yükselirken rakibe bir ihlali söz konusu değildi. İptal gol, hatalı karardı. Böyle bir kafa topuna çıkana faulu Avrupa'da çalsan senin için hiç iyi olmazdı. Medel'in top eline çarpmadı, eliyle oynadı. Yani hep söylediğim kasıt faktörü burada vardı ve penaltı olmalıydı. 

Kayserispor-Galatasaray
Cüneyt Çakır

İlk Galatasaray golünde Tarık Ongun biri tecrübeli bir yardımcı Rodrigues'in ofsaytını nasıl atladı anlaşılamadı. Denayer'in Umut'u itişini değerlendiremedi. Pozisyondan emin olamadı, belki de kırmızı kart endişesi olduğu için veremedi. Ancak faul verseydi bile top Umut'un kontrolüne girmediği için sarı kart yetecekti.

Yazarın Diğer Yazıları