Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Armağan KULOĞLU

Armağan KULOĞLU

Afrin Operasyonu'nun süresi ve sonrası

Zeytin Dalı harekâtı üç haftadır devam ediyor. Bundan sonraki gelişmelerin ne olabileceği ve operasyonun ne zaman sonuna gelineceği henüz bilinmiyor. Ancak uzun bir süre bu konulara angaje olacağımız anlaşılıyor.

Zeytin Dalı Operasyonu aylarca devam edebilir

Operasyon ÖSO'la birlikte yürütülüyor. Üç yönden sınıra yakın bölgelerdeki hâkim tepeler ve köyler kontrol altına alınmış durumda. Harekâtın bundan sonra daha seri devam etmesi beklenebilir.

Ancak yapılan tahkimatın ve döşenen mayınların temizlenmesi zaman almaktadır. Ayrıca harekâtın gayrinizami bir hüviyette olması, temkinli davranılmasını ve ele geçirilen bölgelerdeki teröristlerin tamamen temizlenmesini gerekli kılmaktadır. Diğer taraftan da sivillerin zarar görmemesi için büyük itina gösterilmektedir. Bu durum da doğal olarak harekâtın süresini uzatmaktadır.

Bundan önceki Fırat Kalkanı Operasyonu'nda 30 Km. mesafedeki El-Bab'a ulaşılmasının 6 ay sürdüğü ve operasyonun da 7 ayda sonuçlandığı dikkate alınırsa, daha geniş bir sahada cereyan eden bu harekâtın da buna benzer bir sürede sonuçlanabileceği düşünülebilir. Ayrıca 30 Km.'de bir tampon bölge oluşturmanın ötesinde Afrin'in bütününün kontrol altına alınmasına ve Afrin şehrinin de temizlenmesine karar verilmesi durumunda, bu sürenin daha da uzayabileceği dikkate alınmalıdır.

Önemli olan ittifak bozulmadan en kısa sürede ve en az zayiatla bölgenin temizlenmesi ve düzenin sağlanarak hedefe ulaşılmasıdır.

Afrin sonrası daha sıkıntılı

Afrin harekâtı devam ederken İdlib bölgesinde, Soçi'de sağlanan mutabakat gereği gözlemci noktalarının oluşturulmasına da devam edilecektir. Burada sağlanacak hâkimiyete göre bölgedeki çeşitli silahlı guruplar üzerinde kontrol sağlanacağı ve bu durumun da Türkiye'nin etkinliğini artıracağı düşünülmektedir. Böyle bir etkinliğin, Afrin'in güneyden kontrolüne ve yürütülen operasyonun da desteklenmesine imkân yaratacağı değerlendirilmektedir.

Türkiye'nin Menbiç konusundaki kararlılığı ve ABD'nin teröristleri desteklemekten vazgeçmesi yönündeki söylemleri devam edecektir. Bu konuda yoğun bir diplomasi yürütüleceği de beklenmektedir.

ABD de Menbiç konusunda kararlı görülmektedir. Ancak Afrin operasyonunun mümkün olan en kısa sürede tamamlanması ve elde edilecek başarı, diplomasiyi lehimize çevirebilir. Bunun sonucunda ABD ve PYD/PKK Fırat'ın doğusuna çekilebilir.

Böyle bir durum gerçekleşmezse, ABD, TSK'yla çatışmayı göze alamayacağından, PYD/PKK'ya gerekli desteği bırakarak çekilebilir ve onları Menbiç'de TSK'yla karşı karşıya bırakabilir. Veya PYD/PKK'yı çekip sadece kendisi kalabilir ve bunun da geçici bir durum olduğunu söyleyerek Türkiye'yi Menbiç'den vazgeçirmeye çalışabilir.

ABD yetkililerinin önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelmesi beklenmektedir. Diplomasi, siyasi ve askeri alanda işlemektedir. Esas tehlike olan Fırat'ın doğusu ise gelişmelere bağlı olarak şekillenecektir. Ancak ABD'nin Fırat'ın doğusunda kalıcı olmaya çalışacağı aşikârdır.

Bütün bu sürecin aylar değil, birkaç yılla ifade edilmesi mümkündür. Kararlılık gösteren, karşı tarafa geri adım attıracaktır.

Üzerinde durulması gereken kritik konular

Operasyonda gecikmeden hedefe ulaşmak için, zaruret olmadıkça Afrin şehrine girilmeyerek asıl kuvvetlerle etrafından dolaşılması, buraya tahsis edilecek kuvvetlerle de kuşatılarak giriş çıkışların kontrol altına alınması uygun olabilir. Temizlik sonraya bırakılabilir.

Gelecek ABD heyeti, Afrin'deki teröristlerin bölgeden tahliye edilmesi, müşterek tampon bölge oluşturulması gibi öneriler getirebilir. Bu sefer teröristler müteakip operasyonlarda karşımıza çıkabilir. Güvenilemez. Dikkatli olunmalı, yine kandırıldık denilmemelidir.

ÖSO konusunda temkinli davranılmalı, tüm muhaliflerin rejime karşı oldukları dikkate alınmalıdır. Olumsuz gelişmeler Rusya-İran-Türkiye ittifakına zarar verebilir.

Suriye'nin teröristlerden temizlenmesi ve siyasi birlik içinde toprak bütünlüğü ortak noktasından hareketle, Suriye yönetimiyle iletişim kurulmasında fayda görülmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları