Verilen ve verilmeyen penaltı kararları

Hakemleri müsabakada başarılı kılan normal kararları verirken rahat ve objektif olmaları, kritik kararları ise oyunu devam ettirmeleridir. Hakemler penaltı, kırmızı kart ve gol iptali gibi pozitif kararları verirken objektif ve duygusallıktan uzak olmamaları önemlidir. Şimdi son haftalara bakıyoruz verilmeyen birçok penaltı, çıkmayan kırmızı kart ve ilk sarı sonrası gösterilmeyen ikinci sarılar gibi yanlışları görüyoruz. Ceza alanları dışında çok rahat faul kararı verilen pozisyonlara ceza alanı içinde penaltı verme cesaretini gösteremiyorlar. El-kol-top buluşmalarında hala bir standart yakalanamadı ve her hakem benzeri pozisyonu kendisine göre yorumluyor. Hakem takdir hakları bu kadar değişken olmamalı. Hakem penaltı kararını da diğerleri gibi rahat vermeli. Doğruları bulmak için yapılması gerekenler; oyun ceza alanına geldiğinde hakem uzakta kalmamalı. 50-60 metre uzaktan verilen kararlar doğru olsa bile tartışılır. Hele bu penaltıysa. Hakemler diyagonal koşuyu bırakmamalı. Top ceza alanına girdiğinde koşusunu kesip, durarak pozisyonu takip etmeli. Hakemlerin önceliği hep defans oyuncuları olmalı. Çünkü ihlali yapacak olan onlardır. Forvetlere bakarsanız onların bir kısmı rüzgardan bile düşerler. FIFA, sadece ceza alanında değil, sahanın her yerinde aldatmaya sarı kart gösterilmesini kurala koydu. Bunları doğru uygulayan hakem penaltılarda da yanılmaz.

 

EY Malatyaspor-Kasımpaşa

Mustafa Öğretmenoğlu

 

Bu sezon fazla şans bulamayan Mustafa Öğretmenoğlu bazı kartları göstermese de geçerli not alacağı bir müsabaka yönetti. Yardımcı hakem, Malatya'nın lehine çok açık bir ofsayta niçin bayrak kaldırmadı merak ediyorum.

 

Göztepe-Osmanlıspor

Arda Kardeşler

 

Osmanlıspor'dan Numan'ın bir pozisyonda kolları açıktı ve penaltı olmalıydı. Verilen penaltıda ise arkadan itilmeyi görmesi doğru. Yardımcı Tarık Ongun'un kaldırdığı iki ofsayt kararı yanlıştı. Tamer Tuna'nın saha kenarında Lawal'a sarılarak muhtemel bir kavgayı önlemesi örnek davranıştı.

 

Gençlerbirliği-Trabzonspor

Alper Ulusoy

 

Trabzonsporlu Dame N'Doye'un kolundan çekilişine verilen penaltı kararı doğruydu. Verilen ve verilmeyen hatalı kartlar vardı. Sosa'ya ikinci sarıyı çıkaramadı. Bu hataları yapmasında muhtemelen uzun zamandır görev almamasının etkisi vardı.

 

Beşiktaş-K Karabükspor

Bülent Yıldırım

 

Hakem için zorluk derecesi olmayan bir müsabakaydı ancak verilmeyen sarı kartlar vardı. Beşiktaş'ın 3. golünde yardımcı ofsaytı atladı.

 

TM Akhisar-Bursaspor

Serkan Çınar

 

Bazı verilmeyen sarı kartlar olsa da 90 dakikanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi ve haftanın hakemi oldu.

 

Kayserispor-DG Sivasspor

Ali Palabıyık

 

Kayserispor golü atmasaydı aynı anda penaltılık pozisyon vardı. Gol gelince maksat hasıl oldu. Robinho'ya aldatmadan sarı kartı net göremeden verdi. Halbuki Robinho'nun ayağına basılmıştı, pozisyon net penaltıydı ve rakibe sarı kart verilmeliydi.

 

A. Alanyaspor-A. Konyaspor

Fırat Aydınus

 

Alanyaspor kalecisine verilen penaltı ve sarı kart doğru. Konyaspor aleyhine çalınan penaltı da Eren'in hem kol, hem de rakibine ayakla darbesi vardı. Bir etekte Konyasporlu defans oyuncusunun elle oynamasını göremedi ve penaltıydı. Konyasporlu Eren'in Alanyalı Vilafanez'i indirdiği pozisyon da penaltıydı. Konyasporlu Moke'nin 2. sarıdan kırmızısı doğruydu.

 

M. Başakşehir-Fenerbahçe

Halil Umut Meler

 

Yardımcısının ofsayt için erken kalkan bayrağı esnasında önce Fenerbahçeli Neto'nun açık koluyla topu kesmesi penaltıydı. Ayrıca bu pozisyonda hakemin de korneri göstermesi başka bir yanlıştı. Fenerbahçeli Alper'in son dakikalarda sağ ayağına yapılan hareketin karşılığı da penaltıydı. İlk yarı uzatmalarında korneri attırdığında süre dolmuştu, tekrar kornere çıkan topu kullandırmamalıydı.

 

Galatasaray-Antalyaspor

Barış Şimşek

 

Sonucu ilk yarı belirlenen müsabaka hakem için kolaydı. Serdar Aziz'in hareketi penaltılıktı değerlendiremedi. Belhanda'ya verilen 2. sarıdan kırmızı kart doğruydu.

 

Yazarın Diğer Yazıları