Şenol - Rıza 30 yıl sonra ters köşede...

Pazartesi günü Trabzon Medical Park stadı, çok ama çok farklı bir Süper Lig müsabakasına ev sahipliği yapacak.

Geçmişte futbolcu olarak karşı karşıya gelen Şenol Güneş ile Rıza Çalımbay, 31 yıl arada sonra bu kez teknik direktör olarak kozlarını paylaşacaklar. Ama sırtlarına geçirdikleri değilse bile, sahipliğini yaptıkları formaları değiştirmiş olarak. Yani 31 yıl öncesinin Trabzonsporlu Şenol Güneş'i siyah-beyaz, Beşiktaşlı Rıza Çalımbay'ı ise bordo-mavili formanın kazanması için tüm kozlarını oynayacaklar.

Ne kadar ilginç ve bir o kadar da liyakâtlı iki teknik adamın bile içinde bulunacakları ruh halini kelimelere dökmekte zorlanacakları bir pozisyon.

***

Son olarak 19 Nisan 1987'de Dolmabahçe İnönü Stadı'nda oynanan Beşiktaş-Trabzonspor maçı ile bu saha içinde karşı karşıya gelmişti iki teknik adam. Maç da kara kartalların 3-0 üstünlüğü ile sona ermişti. O günün kazananı Rıza Çalımbay, "Bu kez de kazanan ben olacağım" inancıyla oyuncularını hazırlıyor. Şenol Güneş ise Avrupa liginde sert bir darbe almasına karşın Fenerbahçe galibiyeti ile ligde zirve yarışını kafa kafaya getirmenin moralini galibiyetle devam ettirmek isteyecek.

Sonuçta "biri kazanacak" demekten daha kolay, "berabere kalacaklar" ifadesini kullanmak gibi geliyor bana.

Alanyaspor deplasmanında uzun bir aradan sonra galibiyetle tanışan bordo-mavililer de, bu maçta da 3 puanı alabilmeleri için defansın göbeğinde hata yapmamaları (özellikle oynar ise Uğur), ön liberoda Okay'ın 3 kişilik oynaması ile Sosa ve Yusuf'un birlikte sahaya çıkabilmeleri imkan tanıması gerekiyor. Ardından iş sakat sakat Burak'a kalıyor. Yükselen değer Abdulkadir'in üzerine koymaya devam etmesi de Trabzonspor'un galibiyet yolundaki en büyük beklentisi. Tabii bir de rakibin gününde olmayan bir futbol sergilemesi. Quaresma'nın Fenerbahçe maçındakini tekrarlamaması, Talisca'nın demoralize olması. Bunlara Trabzonspor'un ihtiyacı olacak.

Ez cümle, Trabzonspor-Beşiktaş maçında galibiyetlerin oranı yüzde 30'ar, beraberliğin ise yüzde 40'tır.

****

Hokkabazların paralı askerleri!

Trabzonspor'da Divan Kurulu'na ikinci dönem başkanlık etmek üzere Avukat Ali Sürmen mazbatasını, kuruculardan Nizamettin Algan'ın elinden aldı. Sade bir organizasyon ile gerçekleşen mazbata törenine, Divan Kurulu'na seçilen, çoklarımızın tanıdığı, benim ise İdmanocağı'ndaki futbolculuk günlerimden yönetici olarak bildiğim Muharrem (Erol) Arz'ın şu acı gerçeği ifadesi damga vurdu:

"Ne zamanki, Trabzon'un amatöründen, alt yapısından gelenleri bir kenara koyup, hokkabazların getirdiği paralı askerlere Trabzonspor'u emanet ettik. Bugünkü tabloyu işte böyle yarattık."

Yazarın Diğer Yazıları