İtirazlar ve hakemler

FIFA'nın "Futbol bir oyundur, oyun olarak kalacaktır. Fair Play'den vazgeçilmeyecektir" sözleri geçerliliğini sürdürüyor mu?. Sadece sakatlanan rakip oyuncuların tedavisi için topu taca atmak yeterli mi? Mutlak kazanmak için tekme atmayı bile düşünmek, hakemi aldatmaya çalışıp hakketmediği penaltıyı almak için çabalamak, sakatlanmış gibi davranıp takımını dinlendirmeye çalışmak, çalınan her düdük sonrası hakeme itiraz etmek, yahut itirazkar jestler yapmak, yardımcı hakemin ofsayt bayrağı sonrası el kol hareketleri yaparak yardımcı hakeme şiddetle itiraz etmek, yapılan itirazlar, her bir frikik, penaltı, kırmızı karta uzun süre itirazlar, işte bunlar futbolumuzun marka değerini düşürmüyor mu?. Bir oyuncu sertliğe maruz kalmış canı yanmış, masum itirazı makul karşılanabilir de ama hakemin verdiği her karar sonrası yapılan itirazlar neyi değiştiriyor ki. Ancak kırmızı kartlar sonrası alkışlanan, sırtı sıvazlanana para cezası verilmesi gerekirken bir de bunları destekleyen yöneticileri ve teknik adamları görüyoruz. Hakemlere devamlı itirazlara, kartlarını kural emirleri gereğince kullanmalarının artık zaruret haline geldiğini söylemeliyiz. Çünkü hiç hoş olmayan itirazlar seyredenleri de bezdiriyor. Oyunun güzelliğini bozuyor. Ayrıca kaptanların da ayrı bir statüsü yoktur. Aynı futbolcular gibi cezalanır.

 

 

Bursaspor-Kayserispor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Verilmeyen kartlar vardı. Erkan Kaş'ın rakibin ayağına arkadan basışı sarı kart olmalıydı. Mendes'in düştüğü yerden ayağını kasıtlı yükselterek yaptığı faulün karşılığı kırmızı karttı, verilmedi.

 

Kasımpaşa-Osmanlıspor

Cüneyt Çakır

 

İyi bir yönetim gösterdi. Osmanlıspor lehine verdiği penaltı kararı örnekti. Çünkü bazı hakemlerimiz ceza alanında güreş gibi yapılan bu pozisyonları görmezden geliyorlar.

 

Medipol Başakşehir-Göztepe

Ali Palabıyık

 

Birinci yarı biterken Sabri sabit duruyor, onun üzerine topla giden Kerim Frei lehine çalınan düdük yanlıştı. O frikik golü getirdi. Caicara'nın rakibinin sırtına gelen tekmesi sarı kartlıktı. Attamah'ın Demba Ba'yı ceza alanında tutmasında penaltıyı vermek için neyi düşündü. Attamah topa değil, Demba Ba'ya bakıyor. Hareket penaltıydı.

 

Kardemir Karabükspor-Galatasaray

Mete Kalkavan

 

İkinci yarıda takımı dağıtıp artık 1. Lig yapılanması yapan Karabük'ün ilk yarıda puan aldığı takımlar talihsizdi. Hakem için çok rahat bir maçtı. Kornerlerde top oyuna girmeden yapılan güreşlerde verdiği kartlar doğruydu. Artık ısrarla gözüm üzerinizde, hakemlerin kullanmayacağı bir davranış olmalıdır. 80. dakika gelmiş, hâlâ gözüm üzerinizde yanlış bir uygulamadır.

 

Gençlerbirliği-Aytemiz Alanyaspor

Barış Şimşek

 

İyi götürdüğü müsabakada Gençlerbirliği'nden Diallo'nun Taha'nın ayak üstündeki kramponunu iyi süzemedi. Oysa pozisyon kırmızı kartlıktı.

 

Atiker Konya-Evkur Yeni Malatya

Ümit Öztürk

 

Konyaspor için önemli olan bir müsabakaydı. Verilmeyen sarı kartlar olsa da neticeye tesir eden bir hatası olmadı.

 

 

Fenerbahçe-Teleset Mobilya Akhisarspor

Arda Kardeşler

 

Lopes'in Fernandao'yu itmesi penaltıydı. İptal edilen Fenerbahçe golünde yardımcı zor ofsaytı iyi yakaladı. Mustafa Yumlu, hava topuna yükselirken Soldado hava topuna sıçramayıp kambura yatıyor. Faul beklenen pozisyonda devam kararı doğru.

 

Antalyaspor-Demir Grup Sivasspor

Bülent Yıldırım

 

Geçen hafta olduğu gibi bu müsabakada da iyi bir yönetim gösterdi. Hep böyle devam etmesini temenni ederiz.

 

Trabzonspor-Beşiktaş

Halis Özkahya

 

Dame Ndoye'ye Medel'in faulü frikik ve sarı kart olması gerekirdi. Talisca'nın kolu açık, pozisyon penaltı olmalıydı. Adriano'nun yüzüne vurulması sarı kartlıktı çıkmadı. İptal edilen Trabzonspor golünde Rodallega'nın kaleciye hareketi iptal sebebiydi ve karar doğruydu.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları