Sergi, müzik, spor ve uyuşturucuyla savaş

İstanbul'da dört mevsimi yaşıyoruz. Evden çıktım güneş, Taksim'e geldim. Sağanak yağmur ve dolu.

Beyoğlu Büyükşehir Belediyesi Karikatür ve Mizah Merkezi'ndeki Karikatür Sergisi'ne doğru TRT yolundan yokuş aşağı yürüyoruz. Sergi kapısından içeri girerken, sergi sahiplerinin güler yüzüyle, arp ve yan flütün muhteşem sesiyle karşılanıyoruz. Kimse gelmez bu yağmurda dediğimiz salona iğne atsan bulamazsın dedirtecek kadar kalabalık. Kültür, sanat, spor, ekonomi, mizah yazarları, karikatüristler, bilim adamları, eğitimciler, iş dünyası ve eşi Havva Altunçul Hocamızın da Adli Tıp'çı olması vesilesiyle, Adli Tıp'tan profesör hocalarımız bu özel günün anısına Altunçul kardeşlerin ''sevgi ve çevre'' temalı resim sergisine olan beğenilerini dile getiriyorlar. Basının büyük ilgi gösterdiği sergide, sanata ve sanatçıya saygısını göstermek üzere, birçok seçkin davetli yerini almış.

*** 

Babıali'de uzun yıllar 'Basın Karikatüristi' olarak bir çok gazete ve dergide çizerlik yapan Ali Galip Altunçul ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deney Laboratuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vehbi Altunçul kardeşlerin ''Çevre ve Sevgi" temalı karma karikatür sergisine ilgi yoğun olunca sohbet sanat ve sevgiye dair ağırlıklı mı.. acaba diye etrafı dolaşıyorken, misafirleri gözlemliyorum.

Bir grubun sergi salonunun camından Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı'na baktıklarını farkediyorum:

-Hocam sergiyi gördük. Buradan Kasımpaşa - Osmanlıspor maçını  izlemek de serginin bonusu oldu.

- Ben pek iyi seçemiyorum gözlerim görmüyor. Gözlüğüm arabada kaldı. Hakem Cüneyt Çakır dimi. 

-Evet ya, taa kendisi. Tabelada 1-1 yazıyor. Bitsin de öyle gideriz.

- Sanki sergi salonundan değil evin balkonundan bakıyor gibiyiz.

***

Müzik, sanat, spor üçü bir arada ne güzel... diye düşünürken kendimi "sosyalleşmenin önemi, bir uğraşının, hobinin olması yaşamda çok önemli  olduğunu kötülüklerden koruduğu" konularını konuşan grubun arasında buluyorum. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nden Prof. Dr. Bülent Üner Hocamız, Bağımlılığa Karşı Eğitim, Yardımlaşma ve Koruma Derneği (BAĞDER )Başkan Yardımcısı Tacettin Varboz ve diğer Hocalar üzüntülerini dile getiriyorlar: ''Uyuşturucu bağımlılarının arkadaş, aile ve çevre faktörleri çok önemli''.

Uyuşturucu kullanımı çok küçük yaşlara kadar düştüğünü ve kolay elde edilmesi insanlığı, yaşamı, sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini Gençlerin uyuşturucudan uzaklaşması için sosyal aktivitenin şart olduğunu vurguluyorlar. Bataklığa düşen çocuklarımıza nasıl sahip çıktıklarını, arkadaşları Yrd. Doç. Dr. Selda Mercan ve ekibinin de ''Atık sudan uyuşturucu analizi'' verilerini kamuoyuna hazırladıklarını ve bittikten sonra önemli açıklamalarda bulunacaklarını anlatıyorlar. İşin başındaki Selda Hocamız ekibi adına bilgi veriyor:

-Çalışma şu an laboratuvarda alt yapı kurulumuyla ve örnek pilot bölgede çalışma şeklinde başladı. Çatalca ve Beyoğlu'nda yaptık projeyi.

-Neden Çatalca ve Beyoğlu!..

-Aslında hedefimiz eski alt yapı ve kanalizasyon idi. Hedef eğlence mekanı olduğu için Beyoğlu bir de Çatalca İstanbul'a nispeten daha uzak ve alt yapı olarak da kanalizasyon olarak da... Yeni nesil alt yapıya sahip olduğu için ''biz yeni neslin planını'' çıkarmak için burada çalışmalar sürdürüyoruz. Kanalizasyonda çalışma sebebimiz, anonim verimli olması, bireylere değil topluma hizmet eden bir çalışma, şehrin genel yasa dışı madde kullanım problemini ortaya çıkarmak için. Bireylerin peşinden gitmiyoruz. Daha anonim veriler, daha genel kullanım, tüketim durumunu görmek için. Şu an beş uyuşturucu maddesi üzerinde çalışıyoruz. Bu maddelerin mevsimlere göre ve şehirlere göre nasıl değişkenlik gösterdiğini tüketim farklılıklarını gözlemliyoruz.

***

Uyuşturucu illetinden çocukları, gençleri kısacası tüm insanları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için yapılan çalışmalara ilişkin sohbet sürüp gidiyor... Sağlıklı ortamda yeni nesillerin yetişmesi dileğiyle.

Unutmayınız 3-31 Mart arasında açık olan Karikatür Sergisi sanat severleri bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları