Her işin başı sağlık

Yılların eskitemediği gençlere ve meslektaşlarına örnek 84 yaşında hâlâ görevinin başında aktif, duayen, mütevazı bir ismi ziyaret ediyorum. Hocamızı  Bahçelievler Erdem Yügen kliniğinden hatırlayacaksınız. Duayen, tıp bilim adamı iç hastalıkları uzmanı Dr. Erdem Yügen. Güler yüzüyle karşılıyor. Hemen soruyorum:

-Hocam tam dört kuşak hastalarınıza bakıyorsunuz. Dedem anlatırdı. O zamanlar malzeme çantanız ile evlere tedaviye gidermişiniz. Hatta büyük ameliyatları o dönemin şartlarıyla yaparmışsınız. Maşallah, hâlâ ilk günkü gibi heyecanınızı kaybetmeden işinize devam ediyor, çalışıyorsunuz...

-Evet kızım. Mesleğimi severek yapıyorum. Sağlığım el verdiği sürece bu odada hastalarımı tedavi etmeye, iyileşmelerinde yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım.

- Bunu nasıl başarıyorsunuz?

-Çok basit. Her meslekte olduğu gibi önce kendinize  inanmak, özgüven ve hedef sahibi olmak. Kendi işini kendiniz takip ederek, başkasına bırakmayacaksınız. Sonra çok çalışmak, bilmek için okumak gerekiyor. Araştırmak, tecrübe edinmek, ben değil biz demeyi, ekip çalışmasını benimsemek, çünkü birlikten kuvvet doğar. Dinlemek, izlemek, gözlemlemek, yeniliklere açık olmak, ''en önemli kısmı da paylaşmak'' paylaşırsan büyürsünüz, daha çok mutlu ve huzurlu olursun.

-Peki bu kadar genç, dinamik kalmanın sırrı nedir?

 Her canlı çok kıymetlidir. İnsan olduğunu unutmayacaksınız. İşiniz, mesleğiniz insanlığınızın önüne geçmemeli, erken kalmak, şükür etmek. Emanet olan bedenimize iyi bakmak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek, kahvaltı çok önemli.  Hayatın her alanından keyif almak, gülmeyi unutmamak, ''gülmek en büyük ilaçtır''. Kendini iyi hissettiğiniz sürece çalışmak, çalışmak ve bilgilerini mutlaka paylaşmak .

-Hastalık yoktur hasta vardır derler, temel hastalık nedeni günümüzde sizce nedir?

Son dönemdeler gözlemliyorum. Hasta ayırt etmeden genç, yaşlı, bayan erkek çok kilolu. Kilo bütün hastalıklara davetiye çıkarır. Hazır gıda, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam ve beraberinde alın size hediye: depresyon, sorunlarla baş edememe. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur. Kendinize bakmazsanız, bu defa hekimlerle daha sık sık yüz yüze gelme durumu olur tabii. Aslında günde yarım saat  kendinize vakit ayırsanız. Bizlere daha az sıklıklarla geleceksiniz. Kendimize bakmayı bilmeliyiz. Sağlığınızı ihmal etmeyiniz. Kendimizi sevelim. Önemseyelim.

Yazarın Diğer Yazıları