Siz hiç arife böceği oldunuz mu?

Bayramların hem dinimiz, hem sosyal çevremiz açısından hayatımızda çok önemli bir yeri vardır.

Bayramın hafta sonuna denk gelmesi Tek Rumeli televizyonundaki mesai arkadaşlarımdan bazılarının pek hoşuna gitmemiş gözüküyor:

"Ne güzel beş, on günlük tatillere alışmıştık. Köye, tatile kaçıyorduk. Üç günde nereye gideceksiniz ki.. Trafik çilesine değmez..." türünden sitemlerini açıkça dile getiriyorlar.

Televizyona bayramda da gelen giden eksik olmuyor. En çok da milletvekili adayları icraatlarını anlatmak için sıradalar. Yanındaki destekçi kalabalığını zaten söylememe gerek yok. Tahmin ediyorsunuzdur.

Cumhurbaşkanı adaylarının atışmalarına alıştık.

Bazen aynı gün ve saatlerde koridorlarda her partiden milletvekili  adaylarının karşılaşmaları oluyor. Vakitlerine göre birbirleriyle, dostça sohbetlerine şahit olmak da güzelmiş. Yoğurdum ekşi diyen yok... Herkes, "En iyi biziz. Her şey güzel olacak. Destek istiyoruz. İyi bayramlar..." diyerek ayrılıyor.

Yayın hazırlıklarının bitimine az bir süre kaldı.

Mesaideki büyüklerimiz, hocalarım, arkadaşlarım... Seçim atmosferi dolayısıyla siyasetle bayram birbirine karıştı. Bayramda bile miting yayınları var. İçimizden hayata hep pozitif  bakan orta yaş olgunluğuyla Güner Ablamız konuşuyor:

"Arkadaşlar, tövbe günaha girmeyeyim de şu dönemde yaşadığımız her şey sanal, bayramların da hiç mi hiç tadı yok. Sanal bayram mesajları yüzlerce gelmeye başladı. Kopyala gönder. Ya mübarek bari kendi cümlenden olsaydı diye söyleniyorum. Ya da aç bir merhaba de. Kızıyorum. Herkes bayramı tatil algılıyor. İstisnalar var. Ancak azınlıkta. Onlar şanslı aileler..."

Ekip boyun bükerek, yüz şeklini değişerek, mimikler yaparak hep bir ağızdan maalesef evet diyerek destekliyor. O, anlatmayı sürdürüyor:

"Bugünlerde çalışmak daha güzel. Buruk oluyoruz. Eskiyi özlüyoruz.

Benim çocukluğumda her şey daha samimi ve gerçekçiydi. Günler öncesinden bayramın heyecanını yaşar, bayram kıyafetlerimizin nasıl olacağını düşünürdük.

Alınan kıyafetlerimizi giymek için uykularımız kaçardı. Kıyafetlerimizi başucumuza koyarak uyurduk. Gerçi heyecandan pek uyku tutmazdı. Büyükler, Bayram sabahı giyeceksiniz, arife gününde giymeyin uyarısı yaparlardı. Dedem de Arife böceği olursunuz derdi. Tabii anlamadan güler geçerdik. Büyüyünce anlamını idrak ettik."

-Neymiş anlamı?..

"Meğer arife böceği; arife gününden sabredemeyip yeni alınan kıyafetlerini giyen çocuklar için söylenen tabirmiş. Benim gibi yüzlerce çocuk yapmıştır. Siz de giymişinizdir..."

***

Sohbet uzayıp gidiyor. Diğer arkadaşımız da bayramlara dair hafızalarında kalanları sıralıyor. Selma Tuğçe ise, "Bizde de her bayram mutlaka bayram temizliğinden önce evi badana yapmak olmazsa olmazlar arasındaydı" diyerek konuyu bayram öncesi hazırlıklara getiriyor.

Gül Ablamız ise, "Rahmetli babaannem, nenem, dedelerimiz akraba,  mahalle çocuklarına mendil içinde para ve ufak hediyeler gönüllerince hazırlığını yaparlardı. Bize de çok para verirlerdi. Mutlu olur sevinirdik. Şimdi gelenekleri biz yapmaya kalksak apartmanda kimseyi tanımıyoruz. Küçük çocuk yok. Bina sakinlerinin yarısı tatile kaçmıştır. Akraba bağları zayıfladı. Çocuklar da bizim dönemdeki gibi şeker toplamaya gelmiyor. Yeni nesil bayramın tadını bizler gibi bilmiyor. Üzülüyorum" sözleriyle eski bayramlara duyulan özlemi özetliyor.

***

Bizim evde ise, bayram tatlı telaşı ve heyecanıyla sürmektedir.

Hayatta kalan büyüklerim, kardeşlerimle geleneklerimizi unutmamaya, yaşatmaya gayret ediyoruz.

Hâlâ klasik, bayram temizlikleri, bayram haftası gelmeden yapılır. Yapılacak yemeklerin listesi hazırlanır. Bayram sabahı erken uyanarak evin beyleri bayram namazına giderler.

Evin hanımları ise, hangi kanal namazı veriyorsa hem izler. Hem de namaz bitimine kadar kahvaltı sofrasını keyifle hazırlar.

Sonrasında ev halkıyla bayramlaşma merasimi, mezarlık ziyareti, komşu akraba ziyareti, gelen giden derken sayılı gün çabuk geçiyor.

Unutmamalıyız..

Eski bayramların tadını kaybetmemek için büyükler yeni nesillere örnek olmalı.

Bayramlar birlik, beraberlik, akraba, kardeş, dostluk, bağlarını güçlendirir. Sevgiyi büyütür. Saygıyı artırır.

Herkesin evinde sağlıkla, keyifle güzel bayram havasının yaşanması dileğiyle. 

İyi bayramlar.

Yazarın Diğer Yazıları