Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ertuğrul KALAFAT

Ertuğrul KALAFAT

Demokrasi kültürü ve komitacılık

AKP'nin iş başına gelmesinden sonra başta siyasi partilerimizde, sivil toplum örgütleri ve mesleki teşekküllerde zayıflayan demokrasi kültürünün yerine biat ve kula kulluk düzeni ön plana çıkmıştır.

Koltuğa oturanlar kendi hegemonyasını uzun soluklu kılmak için akla hayale gelmedik oyunlara tevessül  etmişlerdir. Hatta en yakınındaki yol arkadaşlarını ve dostlarını bile bir kalemde harcamışlardır..

Liyakat ve ehliyetin, bilmediğim vefanın bir semt adı olmaktan öteye geçmedi. Siyasi partilerde hataları ve kusurları görmek yanlışları telafi etmek gibi bir demokratik kültür de maalesef bugüne kadar gelebilmiş değil.

Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki cumhurbaşkanı bir siyasi partinin genel başkanı olarak ülkenin başbakanını görevden almış ve yerine başka bir şahsiyeti atamıştır. Bedevi ülkelerindeki siyasi sistem ve baskı kültür karabasan gibi üzerimizde dolaşıp durmuştur.

Oysa demokrasi erdem ve fazilettir seçme, seçilme ve hür düşünceyi ifade eder. Allah'ın yarattığı en şerefli varlık olan insan en iyiye en doğruya ve en güzele yönelmesini bilmelidir. Fikirlere ve düşüncelere hiç kimse ipotek koymamalıdır. Atatürk'ün dediği gibi aklı ve vicdanı hür nesiller ile gelecek yüzyıla Türk mührünü vuracak cesarette insanların yetişmesi gerekir.

***

Siyasi partilere baktığımızda dürüstlüğün yerini hamaset, şeffaf olmanın yerini de komitacılık almıştır. Bir siyasi yapının iki yüzü olamaz siyasi parti yönetenlerin yüreklerinde fesatlık ve riya kol geziyorsa orada başarıdan söz etmek insanın kendi kendisini kandırması anlamına gelir.

Üye yaptığınız insanlara güveneceksiniz. Delege yaptığınız insanın iradesine saygı duyacaksınız. Yeterli sayıda delege imza vermesine rağmen partisini seçime götürmeyen MHP'nin bugünkü durumu demokrasi açısından esef verici bir durumdur

Keza CHP de kendi delegesinin iradesini hiçe sayarak kongreden kaçmayı bir kazanç olarak görmüştür.

Koltukları başkasına kaptırmamak için inandığınız davalardan vaz geçiyorsunuz, yol arkadaşlarınızı terk ediyorsunuz bu da yetmiyor haksızlığın hukuksuzluğun ve adaletsizliğin temsilcisi haline gelmiş bir siyasi partiye teslim oluyorsunuz ve bunun adına da beka diyorsunuz.

Oysa muhalefetin iktidarın alternatifi bir siyasi hareket olarak Türkiye'nin temel sorunlarına çözüm bulması için gece gündüz çalışarak halkın umudu haline gelmesi gerekmez mi?

İYİ Parti'ye gelince Sayın Meral Akşener ve yönetiminin ülkenin ekonomik krize doğru sürüklendiği şu günlerde politikalarını başarı üzerinde kurmak gibi bir mecburiyetleri vardır. Partinin üye sayısını artırıp ortak bir aidiyet duygusunu oluşturmak ve parti içi demokrasiyi olabildiğince geliştirmek vazgeçilmez şiar olmalıdır.

İYİ Parti, ülke meselelerine vakıf, bilgili kültürlü donanımlı insanlarla başarıyı yakalayabilir. İYİ Parti genel merkezinin il başkanlarını değiştirmek ve yönetimleri revize etmek için aldığı kararlar doğrudur ancak zamanı iyi kullanarak doğru adımlar atmak şüphesiz yerel seçimler öncesinde elini daha da güçlendirecektir..

Bir önceki seçimde yapılan hataların tekerrür etmemesi ve onlardan ders alarak daha dikkatli hareket edilmesi herkesin ortak beklentisidir.

***

Rahim Cavadbeyli'ye özgürlük

Halen Van mülteciler kampında İran'a iade edilmek üzere bekletilen Rahim Cavadbeyli ile ilgili Türk yargısının vereceği kararı dört gözle bekliyoruz.

İnşallah Türklüğün Şimal Yıldızı gibi parlayan bu güzel yürekli insanı İran'a iade etmek gibi bir gafletin içine düşülmez. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda acilen inisiyatif almasını bekliyoruz.

Rahim Cavadbeyli, kimseye zulüm etmemiş, adam öldürmemiş tek suçu edebiyat alanında yazdığı yazılarla Tebriz'deki Türklerin millî uyanışına katkıda bulunmuştur. İran'da yaşayan Türklerin millî duygularına hitap etmek onların sevinçlerine ortak olmak ve onları motive etmek Rahim Cavadbeyli için idam hükmünü gerektiren bir durum olmamalıdır.

Rahim Cavadbeyli'ye özgürlük diyoruz bu şiirde...

 

Basıp ayağını ana torpağa

Öz Halkı yolunda kalkıp ayağa

Bozanlar çekmesin ovaya dağa

Dayanak isteyir menim gardaşım

*

Yok başka bir maksat yok başka talep

Bütün yeryüzüne açık bu metlap

Öz anadilinde açılan mektep

Fazilet isteyir menim menim gardaşım

*

Her halkın adaleti özüne Şöhret

Türkler Öz üstüne almaz ki töhmet

Milli değerlere layıklı hürmet

Merhamet isteyir menim gardaşım

Yazarın Diğer Yazıları