VAR da olsa hata kaçınılmaz

Sezona girmeden Türkiye Futbol Adamları Derneği'nin VAR'la ilgili panelin finalinde söylediğim sözlerin arkasındayım. VAR'ın, bazı yapılan yanlışlara faydası olacaktır. Ancak hatalar da olacaktır. İnsan faktörünün olduğu yerde hatalar kaçınılmazdır' demiştim. Bu söylemlerim aynen oluyor. FIFA'nın bu husustaki felsefesi, minimum müdahale, maksimum fayda. VAR sistemi ülkeler için uygulama zorunluluğu söz konusu değil. Onun için birçok ülkede uygulanmıyor. Tıpkı gol çizgisi teknolojisinde olduğu gibi. Geçtiğimiz hafta ikinci sarıdan ihraçta ikinci sarının doğru olmadığı ve buna VAR'ın müdahalesi tartışıldı. VAR'ın müdahil olacağı hususlar şöyle:1. Hatalı gole neden olan pozisyonlar, 2. Hatalı ve verilmeyen penaltılar. 3. Verilen veya verilmeyen kırmızı kart (Burada ikinci sarıdan kırmızı hariç). Kanaatim bu ileride düzeltilir. 4. Yanlış oyuncu ihracı. Televizyonla, VAR'ın başındakilerin görüntüleri örtüşmelidir. Yoksa sistem doğruyu bulamaz. Bu uygulamalar başlayınca bütün hakemlerde bir rahatlama meydana geldi. Nasıl olsa VAR hataları düzeltiyor, havası görülüyor gibi. Hakemler sahaya çıktığı andan itibaren maçın yönetmeni olarak VAR'ı hatırdan çıkarmalı. Ancak bazı önemli kararlar sonrası VAR'ı düşünmeli.

 

 

Galatasaray-BB Erzurum

Alper Ulusoy

 

Ceza alanında Rodrigues'in formadan çekilmesi penaltılıktı verilmedi. Pozisyonun hemen yanındaki hakem herhalde futbolcunun çekilmeyle öne değil geriye düşmesi gerekir diye devam ettirdi.

 

 

Aytemiz Alanya-Akhisarspor

Arda Kardeşler

 

Aytemiz Alanya lehine verilen penaltı kararı doğru. Pozisyonun yanındaydı doğru karar verdi. Alanyaspor'dan Sackey'in iki kartı da  doğru çıktı. Yönetimi geçer not alır.

 

Trabzonspor-Kasımpaşa

Ali Palabıyık

 

Burak'ın 1. golünde VAR'a gitmek gereksizdi. Burak geriden gelip kafayla golü atmıştı. Bu maçta Burak 'Bugün ofsayta düşmeyeceğim' çizigisindeydi. Bu yüzden çok başarılıydı. Verilen penaltı VAR'ın müdahalesi ile frikike dönüştü. Halbuki ihlal dışarda başlayıp ceza alanında devam etmişti. Tempolu müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

 

 

Beşiktaş Kayseri

Y. Kemal Uğurlu

 

Gökhan'ın Umut'a faulünü yeri itibarıyla değerlendiremedi. Diyagonalda olsa olayı net görürdü. Pozisyon faul ve sarı kartı gerektiriyordu.  İkinci gol öncesi Gökhan'ın koluna çarpan top için VAR'a gitti. Gol kararı doğruydu, kol normal konumda, mesafe yakındı. Kendi takım arkadaşının vuruşundan gelen beklenmeyen toptu. Lens'e net bir faul yapıldı verilmedi. Bunun akabinde Lens'in rakibine rövanş faulü sakatlayıcıydı. Sarıdan ziyade, kırmızıyı çağrıştırıyordu.

 

Demir Grup Sivas-Bursaspor

Halis Özkahya

 

Belki de öğlen oynandığı için müsabaka oldukça temposuz geçti. Sahnede sadece iki gol atan Robinho vardı. Çalınmayan fauller, bazı ceza alanı ihlalleri görülmedi.

 

 

Göztepe-Atiker Konya

Mete Kalkavan

 

Hava ve saha koşulları olumsuz olunca, futbol oynayan için de yöneten için de zordur. Bu zorluklara rağmen iyi bir yönetim gösterdi. Tek takımı olan illerde statlar güzel de, çok takımlı İzmir şehri adeta stat fakiri.

 

 

Çaykur Rize-Fenerbahçe

Cüneyt Çakır

 

Ev sahibi Çaykur Rizespor'un oynadığı, Fenerbahçe'nin seyrettiği bir maçtı. Oyunu oynatmak istemi ve futbolculara sevgi ile yaklaşan tarzı ile başarılı bir yönetim gösterdi.

 

MKE Ankaragücü-Antalya

T. Kaan Numanoğlu

 

Süper Lig'de ilk müsabakasını yöneten hakemin faul hataları vardı. Hakan Özmert'in hareketini net göremedi. Pozisyon sarı değil kırmızı olmalıydı, VAR da uyarmadı. MKE Ankagücülü futbolcuların penaltı itirazlarında devam kararı doğruydu, top omuzdan sekmişti. Kumaşı iyi, üzerinde durulursa yeni bir hakem kazanılır.

 

M. Başakşehir-EY Malatya

Fırat Aydınus

 

Medipol Başakşehir- Evkur Yeni Malatyaspor maçı Fırat Aydınus için zor değildi. Puanların paylaşıldığı müsabakanın son dakikalarında iki kez VAR'a gidildi, ikisinde de devam çıktı. Ancak ilkindeki hareket penaltılıktı VAR da çözemedi. Kola çarpmada devam kararı doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları