Trump, Türkiye'ye neden peşinen teşekkür etti?..

Türkiye ekonomisinin yönetimi ve denetiminin McKinsey'ye devredildiği ABD'den duyuruldu. Kayınpeder, damat Ankara'ya döndükten sonra rahip Brunson'u aratmayacak gündem tartışmamız McKinsey oldu. "Millîlik", "yerlilik" ortaya karışık sunulurken hiç kimsenin aklına, kayınpeder, damat ABD'de iken Trump, İdlib'i bahane ederek neden Türkiye'ye teşekkür etti diye sormak gelmedi. Doğru ya, bayram değil seyran değildi ama enişte bize teşekkürlerini sunmuştu!.. Biz mi yanlış biliyorduk yoksa Trump'ı mı yanıltmışlardı?.. Son İdlib mutabakatı Türkiye, İran ve Rusya'nın iş birliği ile gerçekleşmiyor muydu?.. Hani şu, ABD'nin tüm dünyaya "Kasım ayından itibaren ambargoya uyun" çağrısı yaptığı İran...

McKinsey aşağı McKinsey yukarı derken geçtiğimiz Salı sabahı yeni bir son dakika haberi ile hopladık;

"İstanbul merkezli çok sayıda ilde 'para aklama' başta olmak üzere, mali suç işleyenlere yönelik şafak operasyonu düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ekonomik ve finansal güvenliği hedef alanlara yönelik başlatılan soruşturmada 417 kişi hakkında gözaltı kararı verildi."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı açıklamada "İran" ayrıntısı gözlerimizin içine sokuluyordu;

"Bu işlemleri gerçekleştiren kişilerin komisyon adı altında menfaat temin ettiklerinin, transfer alıcılarının büyük çoğunluğunun ABD'de yerleşik İran uyruklu kişiler olduğunun tespit edildiği anlaşılmıştır."

Operasyon, ertesi gün (Çarşamba), "Kayıt Dışına Büyük Gözaltı" başlıklarıyla gazetelerin manşetlerine taşındı. Manşet olmak hakkıydı bu haberin. "ABD'deki İranlıların hesabına 2 milyar 455 milyon TL kaçıran 417 kişi hakkında gözaltı kararı verildi" deniyordu.

Ayrıntılar daha da çarpıcıydı;

"İstanbul merkezli 40 ilde düzenlenen operasyonda, yasa dışı yollardan yapılan ticari faaliyetlerden elde edilen yaklaşık 2.5 milyar lirayı, yurt dışındaki 28 bin 88 hesaba gönderdiği tespit edilen 417 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 280 kişinin gözaltına alındığı operasyonda bazı şüphelilerin PKK, FETÖ, DHKP-C ve Hizbullah bağlantıları tespit edildi.

267 şüphelinin hesap hareketleri incelendiğinde, yurt dışında gerçekleştirdikleri transfer işlemlerinden komisyon aldıkları belirlendi. Paraların gönderildiği alıcıların ABD'de yaşayan İranlılar olduğu belirlendi. Para transferlerinin büyük bölümünün Kapalıçarşı'daki döviz büroları üzerinden yapıldığı anlaşıldı."

Bazı medya organlarında söz konusu İranlıların "Musevi asıllı" olduğu iddia edildi. Haberlerdeki Kapalıçarşı ayrıntısı da çok dikkatimi çekti. 17/25'i çağrıştırdı!. Ne oluyor acaba diye kurcalarken, dün, bir gün önce gazete manşetlerine taşınan haberin devamı ile ilgili en ufak bir haber kırıntısına rastlayamamak beni daha da derin şüphelere itti. Pirelendim, uyuz oldum!.. Düşman ilan ettiğimiz Trump'ın teşekkürü... McKinsey ile yapılan gardaşlık anlaşması... 417 kara paracının tespit edilip aynı anda 280 kişinin paketlenmesi... Üst üste gelmesi Türk filmlerindeki gibi sadece basit bir tesadüften ibaret miydi?.. Yoksa!.. McKinsey'ye haksızlık mı etmiştik?.. Adamlar bize yapacakları kıyakların anlaşılması için fragman mı gösteriyordu?..

Kaşına kaşına emniyetin yolunu tuttum. Dev operasyonda listelerin ve çok önemli bazı kozmik bilgilerin FBI'dan geldiği bilgisine ulaştım. Daha fazla ayrıntı almayı başaramadım. Emniyetten çıkarken kurdeşen olmuş gibiydim!.. Bilgiler, Reza Zarrab'ı paketleyip  götüren sonra da himaye altına aldığı FBI'dan gelmişti!.. Talep Amerika'dan; "İranlıların Türkiye üzerinden yaptığı para transferlerinin kontrolü..." Bir FBI ortaklığı, iş birliği söz konusuydu!..

Yanlış anlaşılmasın!.. Kara paracı sülükleri, kan emicileri savunuyor değilim... Daha beter olsunlar!.. Ancak, o zamanlama var ya o zamanlama!.. Oraya takıldım. Trump teşekkür etti... McKinsey'ye hazinenin anahtarını teslim ettik. Kasım ayında İran'a ambargo başlayacak. Bizimkiler, ambargoya uymayacakmış gibi yapıp "İran'dan doğal gaz alıyoruz. Milleti soğuktan donduralım mı" diyorlar. Başta petrol olmak üzere diğer kalemleri konuşup soran yok!.. Acaba, Türkiye'nin ambargoya uyması için ince bir dümen mi kuruldu?.. ABD'nin bazı talepleri karşılığında gizli anlaşmalar mı yapıldı?.. McKinsey kardeşliğinin altında daha neler var?..

Derken... Derken... Kaşıntılarıma hak veren ünlü bir siyaset insanı ile operasyonu konuşuyordum. "Senin haber kaynakların iyidir. Bulgaristan'a da bakıver bir zahmet" dedi. Avrupa'ya açılan yolda kaçak altın trafiği ve Bulgaristan. İktidarın yeniden ateşlenen AB aşkı!.. Avrupa'nın Türkiye'deki kriz yüzünden kendi bankacılık sisteminin zarar görmemesi için telaşı... Çok soru var!..

Papaz da kaçacak gibi...

Galiba, McKinsey'nin dönüşü muhteşem oldu!..

Yazarın Diğer Yazıları