Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Seçimin şaibesi üzerine

Kayıtlar sahte!

Seçmen sahte!

Sonuçların gerçek olmasını herhalde bekleyemeyiz!

Seçimden aylar önce TBMM kürsüsünde söylendi bu sözler... "Anneannemin annesini yaşattığınız için size teşekkür ederim..." diyordu CHP Milletvekili Haluk Pekşen...

CHP'li Pekşen kısa zamanda büyük ses getiren dosyalara imza atmıştı... Hem yolsuzlukların üzerine gidiyor hem de günlük siyasette ses getiren açıklamalarla gündemde yer alıyordu.

İki buçuk milyon sahte seçmen üretildiği iddiasını da seçime bir kaç ay kala gündeme getirmiş, önlem alınamazsa AKP'nin hile ile seçimi garantilediğini söylemişti. Pekşen'in bu açıklamalarını Arslan Bulut'tan Melih Aşık'a, Yalçın Bayer'den Necati Doğru'ya, Sebahattin Önkibar'dan Can Ataklı, Rahmi Turan, Orhan Bursalı ve Saygı Öztürk'e kadar medyanın saygın gazetecileri de dile getirdi.

Ben, "seçim güvenliği" odaklı çok sayıda yazı kaleme alıp uyarılarda bulundum...

Peki 24 Haziran gecesi ne yaşadık?!

Muhalefet partilerinin hiçbirinin sandıklara sahip çıkamadığı gerçeğini...

Yalnızca bu değil... CHP Adayı Muharrem İnce; "demokrasilerde kazanmak da var kaybetmek de..." diyerek sanki bir demokratik seçim yaşanmış gibi süreci aklayıverdi!

400 bin oy farkı olmasına rağmen kendisi ile Erdoğan arasındaki oy farkına dikkat çekip; "10 milyon fark attı" ifadesini kullandı.

Seçimlerde bağırarak gelen hile ve şaibeye hepimizin itiraz edeceği dönemde, Muharrem İnce AKP'nin zaferini ilan etti!

*

Kamuoyu bugünlerde Bilgisayar Mühendisleri Odası'nın raporu ile çalkalanıyor.

Odanın değerli uzmanları Türkiye'nin son derece sağlıksız, şaibeli ve normal şartlarda iptal edilmesi gereken bir seçim dönemi yaşadığını belgelediler!

Yurt dışında yüzlerce kilometre yol yapıp oy kullanan, Türkiye'de rejimin değişeceği seçimlere büyük endişe ve aynı zamanda AKP'yi sandığa gömmek için de umutla koşan milyonlarca yurttaşın güveni yerle bir oldu.

CHP'nin bu güveni yeniden kazanmak ve küskün-kırgın-öfkeli seçmeni sandıklara yönlendirmek için bir motivasyon bulması şart...

***

CHP yerelde başarabilir...

Yılmaz Büyükerşen'i tanımayan var mı?

Doğup büyüdüğü kente belediye başkanı olduktan sonra öyle hizmetler yaptı ki; Eskişehir'in "eski"liği yalnızca adında kaldı. Köklü tarihinden adını alan kent, Büyükerşen ile yepyeni, genç, dinamik bir yerleşim merkezi oldu...

Eskişehir Türkiye'nin çekim merkezlerinden biri artık... özgür ve mutlu bir şehir....

Ya da Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün...

Türkiye'nin turizm cennetleri; Marmaris'ten Bodrum'a, Datça'dan Fethiye'ye Büyükşehir çatısı altında toplandı... Gürün; "Önce çevrenin korunması ve altyapı" diyerek kısıtlı imkanlarla devasa coğrafyanın altyapı sorunlarını büyük oranda çözdü.

Aynı zamanda bir tarım kenti olan Muğla'da kırsal kalkınmaya öncelik verdi, köydeki üretici ile kıyıdaki turizmciyi buluşturdu.

Muğla Türkiye'nin çekim merkezlerinden... Ve Muğla da; özgür ve mutlu bir şehir...

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ne demeli?

CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı olup, olağanüstü çalışması ile ilk seçimde kenti AKP'den aldı. İstanbul'da AKP'nin kaybettiği, CHP'nin kazandığı tek ilçeydi Beylikdüzü... Kısa zamanda inanılmaz yatırımlar yaptı... Megapol'ün kıyısında yepyeni ve "kendine yetebilen" bir kent yarattı.

Beylikdüzü, AKP'nin yönettiği ilçe belediyelerinde yaşayan gençlerin de gün içinde gelip nefes alabildikleri, özgür ve mutlu oldukları bir yerleşim merkezi haline geldi...

Tüm bunlar tesadüf değil elbette... Başarı hikayelerini artırmak da mümkün...

CHP doğru tercihler yaptığında yerel yönetimleri tüm zorluklara karşın kazanabiliyor.

Ve hepimiz biliyoruz, iktidara giden yolların taşlarını yerel yöneticiler döşüyor...

*

Türkiye yerel seçim atmosferine girdi...

CHP'nin yerelde mutlu ve özgür kentler yaratan vizyonu çok değerlidir... 

Beylikdüzü, Muğla, Eskişehir gibi büyük tecrübeler ve başarı hikayeleri tüm topluma anlatılmalı...

İnsanların göç ettiği değil, yaşamak istediği, hatta Muğla'da olduğu gibi her geçen yıl göç alan kentlerin nasıl yaratıldığı tüm iletişim imkanları zorlanarak, örnek olarak gösterilmelidir.

*

Hileli referandum sürecini hatırlayın... oy çalmanın zor olduğu tüm büyük şehirlerde AKP kaybetti...

CHP "herkesin malumu şaibeli belediye başkanlarından" kurtulup toplumun önüne iyi bir kadro ile çıkabilirse, iktidar yerel seçim sonrasında yüzünü gösterebilir...

Tabii CHP yönetimi ile ilgili olarak toplumda ortaya çıkan; demokratik tüzük, ön seçim, yeni yüzler ve kadro beklentisinin de altını çizmek gerekiyor...

Yazarın Diğer Yazıları