Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Cahit Armağan DİLEK

Cahit Armağan DİLEK

ABD'nin Suriye kuzeyindeki valisi

Son 10 gün içinde Fırat'ın doğusunda YPG'nin taciz atışları, TSK'nın top atışlarıyla karşılık vermesi.

Türkiye olayları Fırat'ın doğusuna operasyon an meselesi algısıyla sunarken, PKK/YPG ise Türkiye saldırıyor, biz de Batı'nın en korkulu rüyası IŞİD'le mücadeleyi durduruyoruz söylemiyle ABD ve Batı desteğini sağlamlaştırma fırsatına çevirdi.

PKK/YPG hamlesi başarılı olmuş gibi gözüküyor. ABD hemen Menbiç'te ortak devriye başlatılmasını başarı hikâyesine döndürülmesinin önünü açtı. Türk medyası da gazı aldı.

Ama medyaya yansıyan son görüntülerden Menbiç sınır hattının iç tarafında Amerikan askerleriyle YPG'liler yan yana nöbette ve ortak devriyede.

YPG'nin IŞİD operasyonlarını durdurması açıklaması üzerine özellikle Tel Abyad ve Kobani'de olmak üzere ABD askerleri ve zırhlıları Fırat'ın doğusunda sınır hattında YPG'lilerle devriyeye başladı.

ABD'lilerin resmî açıklamalarındaki Kürtler ifadesiyle PKK-PYD-YPG'nin üstünün örtülmeye çalışıldığını, Türk ve Kürt ortaklarıyla ortak çözüm üzerinde çalıştıklarını söyleyerek de Türkiye ile PYD/YPG'yi önce dolaylı sonra da doğrudan muhatap olmaya yönlendirecekleri görülmüyorsa birileri üç maymunu oynuyor demektir.

Menbiç'te ortak devriye tiyatrosunun başladığı gün Trump-Erdoğan görüşmesi yapılması ABD açısından hesaplı bir hamle. Nitekim Erdoğan'ın o görüşmeye ilişkin paylaştığı detaylar Türk-Amerikan ilişkileri üzerindeki sisleri dağıtmış, bitti koptu denen ikili ilişkilerin aslında hiç de öyle olmadığını deşifre etmiştir.

Papaz teslim edilinceye kadar Türk-Amerikan ilişkilerinde yaprak kıpırdatmayacağını söyleyen ABD, şimdi hamlelerini hayata geçiriyor. Ama yaptığı da önce gaspla tehditle aldıklarını şimdi gıdım gıdım vermek.

Nasıl mı?

İran'a sert ve tavizsiz yaptırım uygulayacağız deyip şimdi Türkiye'ye muafiyetler sağlamak.

Halkbank'a büyük ceza verileceği gibi ortam yaratıp şimdi cezanın miktarını düşürüp açıklanmasını da Türkiye'deki seçim takvimine göre ayarlamak.

Gayrimeşru ve hukuksuz şekilde F-35 vermeyeceğiz deyip şimdi teslim takvimini açıklamak.

Ekonomik krizdeki Türkiye'nin acil dış kredi ihtiyacının karşılanması için Kaşıkçı cinayeti gibi konuların Amerikan çıkarlarına zarar vermeyecek şekilde sonuçlanmasını istemek.

Türkiye'nin PKK ile mücadelesi meşru, söylemiyle destek veriyormuş gibi yapıp PYD/YPG'ye karşı operasyonları meşru değil algısını kabul ettirmek.

Barzani'ye de karşı durmuştunuz ama şimdi ortak oldunuz, aynısını Suriye kuzeyiyle de yaparsınız rüyasını doğruymuş gibi kabul ettirmek.

PYD/YPG bizim IŞİD'l mücadelede en önemli ortağımız, ortaklarımıza saldırı nereden gelirse gelsin karşılık veririz koruruz tutumuna uygun davranmaya itmek.

Suriye kuzeyinin yeniden inşasını Türkiye'ye veririz havucunu yedirmek.

İdlib'de işler iyi gitmezse oluşabilecek göç ve terör tehdidine karşı ABD ve NATO yardımını hazır etmek.

İşte bunları yapabilmek için ortak devriye aldatmacası iyi bir Amerikan manivelası oluyor.

Aynı 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusuna komuta eden Alman generaller Avrupa'da Almanya üzerindeki baskıyı dağıtmak için Süveyş, Filistin, Çanakkale'de ordumuzu oyalama muharebelerine yönelttikleri gibi şimdi de ABD, Menbiç'in yüzlerce km.lik dış sınırın sadece 20 km.lik bölümünde hem de sınırın dışında ortak devriye ile Türkiye'yi oyalıyor.

Devriye dolabı dönerken Menbiç ve Fırat doğusunda PKKistan inşa faaliyetleri de aralıksız devam ediyor. Askeri üs sayısını artırdığı gibi özel güvenlikçiler (kontraktör) ile birlikte 6 bin civarında personel bulunduruyor. Diplomatlarının sayısını iki katına çıkardı. Suudiler, Körfez ve Avrupa ülkelerinin mali yardımlarıyla yeniden inşa işi yapıyorlar.

Trump'ın IŞİD karşıtı koalisyon özel temsilcisi McGurk'ün baş danışmanı büyükelçi W.Roebuck adeta ABD'nin Suriye kuzeyi valisi gibi hareket ediyor. Orayı mesken edindi. Girip çıkmadığı yer, katılmadığı toplantı, el sıkmadığı terörist kalmadı.

Önceki gün de Menbiç'te bir hastanede TSK'nın Kobani ve Tel Abyad'daki top atışlarında yaralananları ziyarette ortaya çıktı. Oralarda yaralananların Menbiç'e tedaviye getirilmesi ayrıca manidar.

Kısaca, Menbiç ve Fırat doğusunda Türk sınırında ABD-Türkiye, ABD-YPG ortak devriyeleri devam ederken içeride bir özerk yapıyı sağlamlaştırıyorlar.

Mesaj net: Türkiye saldırdı, ortaklarımızı öldürdü yaraladı, biz PYD/YPG'nin yanındayız. Menbiç ve Fırat'ın doğusu bizim korumamız altında. Onlara yapılan bize yapılmıştır. Karşılık veririz. Buradaki yönetimi siyasi olarak tanıyoruz.

İşgal ve sömürge güçleri hep böyle yapmadı mı?

Bu durumda, Trump'ın Türkiye lehine bakanlarına talimat vereceğine inanmak mümkün mü?

Yazarın Diğer Yazıları