Futbolda eller ve kollar

Futbolun ayakla oynandığını bu sütünlarda defalarca yazmamıza rağmen maalesef sıkça eller ve kollarla oynanmaya devam ediyor. Bir maçın sonucunu daha çok ikili mücadeleler çözmektedir ancak sarılmaları, el kol ile itmeleri sürekli görüyoruz. Bunlar bazen ustaca yapılıyor hakemler de anlayamıyor. Bazen de bu hareketleri kimin önce başlattığını tesbit etmekte zorlanıyorlar. Top süren oyuncuya hafif müdahaleler hiç fark edilmiyor ve bu harekete maruz kalan oyuncunun dengesinin bozulmasına sebep oluyor. Devamında da tabiiki topla oynayamıyor. Bunlar dışardan zarar vermeyen bir ihlal gibi görünüyor. Halbuki ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Yorumcular da özellikle ceza alanında olan bu hareketlere penaltı için yeterli değil damgasını yapıştırıyor. FIFA golü attırmak için kurallarda değişiklik yaparken, bizde genelde golleri önleyici yorumlar öne çıkıyor. İhlalleri yapanları belirlemek zor değil. Rakibine nazaran topla oynamak için yeterince müsait olmayan futbolcular, genelde ihlali yapanlardır. Hakemler oynamak isteyeni oynatmalı, oynamaktan ziyade rakibi oynatmama niyetinde olanlara prim tanımamalı ki fauller mükafatlanmasın. Şimdilerde futbolcular adeta rakibin kolunun göğsüne gelişine bile adeta yüzüne vurulmuşu oynayıp rakibe karta oynuyorlar. Bu bizde hastalık haline geldi. Aslında hakemler doğru yerde bulunursa bu tip olaylar atlanmaz. Çünkü bunlar kırmızı kart dışında VAR'ın müdahale kapsamına girmiyor.

 

Beşiktaş-Sivasspor

Yaşar Kemal Uğurlu

 

DG Sivasspor'un 3. golü ile Beşiktaş'ın penaltısı VAR'dan pozisyon öncesi ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. 77'de Sivassporlu yedek futbolcu Papp'ın kasıtlı olarak oyun alanına attığı ikinci topu 4. hakem belirledi, hakem ise sarı kartını gösterdi ama oyuna hakem atışıyla başlandı. Halbuki bir serbest vuruşla, ihlalin ceza alanında olması durumunda ise penaltıyla başlanacağı iki yıl önce oyun kurallarına dahil edildiğinden herhalde hakem habersizdi ve kural hatası yapıldı. Faul ve kart değerlendirmelerinde de bariz hatalar yaptı.

 

EY Malatya-Trabzonspor

Arda Kardeşler

 

İki takımın kaleci ve defansları arasındaki fark, açık skoru belirledi. Bu nedenle hakem zorlanmadan iyi bir yönetim gösterdi, yalnız Sadık'ın Ekuban'a hareketi penaltıydı atladı.

 

BB Erzurum-Göztepe

Hüseyin Göçek

 

İki takımın penaltı beklidiği pozisyonlarda verdiği devam kararları doğru. Özellikle Göztepeli oyuncunun vücuduna çektiği için yakın mesafeden vurulan top koluna çarptı. İki pozisyon için zaten VAR'dan aynı kararı çıktı. İyi bir yönetim sergiledi.

 

A. Konyaspor- Ankaragücü

Suat Aslanboğa

 

A. Konyasporlu Fofana'nın ceza alanında kendini yere atışına devam kararı doğru ancak sarı kart çıkmalıydı. El Kabir'in pozisyonunda da yine devam kararı doğruydu. Konya'nın iptal edilen golünü VAR da teyit etti.

 

Ç. Rizespor-M. Başakşehir

Halil Umut meler

 

Çaykur Rizesporlu Vedat Moriqi ile M. Başakşehir'den Da Costa'nın pozisyonlarında hakem önce korneri gösterdi. VAR'a gidildi devam geldi. Çıplak gözle bile ofsayt olmadığı görülen pozisyona yardımcının bayrağı kalktı o da VAR'dan döndü, Costa da topa dokunamadı. Üst üste 3 yanlış karardan sonra penaltı verilmesi gereken Vedat'ın düşürülmesi atlandı,protesto için topa vurması da sarı karttı.

 

Bursaspor-Kasımpaşa

Mete Kalkavan

 

Deplasman takımının galibiyetiyle biten maçta gerçerli not alacak bir yönetim sergiledi. Kasımpaş'ı Diagne'in hakemin değerlendiremediği faul sonrası kazandıkları korneri bilerek avuta atması Faır-Play adına örnekti.

 

 

Kayserispor-Galatasaray

Ümit Öztürk

 

Sinan'ın düşüşünde VAR onaylı devam kararı doğruydu. Korner atışında top oyuna girdiği halde Rotman'ın Ozan'a sarılması penaltıydı vermedi. 2. Galatasaray golü öncesi faul yoktu devam kararı ile Lopes'in 2. sadıdan kırmızı kartı da doğru. Muslera'nın başına gelen krampon takım arkadaşı Ozan'ın dı.

 

Fenerbahçe- A. Alanyaspor

Alper Ulusoy

 

Alper Ulusoy Fenerbahçe'nin taraftarı önünde yukarılara tırmanma maçında aldığı net galibiyette iyi bir yönetim gösderdi.

 

Antalyaspor-Akhisarspor

Ali Palabıyık

 

İlk Akhisar golünde avantaj oynatıp sonrası dönüp Diego'ya sarı kartı iyi yönetiminin artısıydı. Başarılı bir maç çakardı.

Yazarın Diğer Yazıları