Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Cahit Armağan DİLEK

Cahit Armağan DİLEK

Doğu Akdeniz'de Rum NATO'su Kuruluyor

NATO siyasi-askeri örgütlenmeyi anlatan bir marka. Artık bir bölgede küresel-bölgesel siyasetin gereği bir güvenlik ittifakı oluşturulurken bu isimlendirme hemen yapıştırılıyor. Asya NATO'su, Ortadoğu'da İslam NATO'su veya son yıllardaki adıyla Arap NATO'su. Başka bölgelerde de benzer isimlendirme var.

Şimdi buna yeni bir halka ekleniyor. Ben buna Rum NATO'su diyorum. İşte nedeni.

Orijinal NATO ağırlıklı olarak Kuzey Atlantik'e komşu ülkeleri Sovyet tehdidine karşı korumaktı. Sonraki oluşumlarda tehditlerin suni olarak yaratıldığını görürüz. Asya NATO'su Güneydoğu Asya ülkelerini Çin'e, Arap NATO'su İran'a karşı Arap ülkelerini manivela olarak kullanıyor.

Şuanda Doğu Akdeniz'de ABD için en uygun araç Kıbrıs sorunu üzerinden Rumlar.

Resmen ortaya çıktığında belki buna Doğu Akdeniz Güvenlik İttifakı diyeceklerdir ancak Rum NATO'su demek ne yapmak istediklerini anlatmak açısından daha anlamlı.

Bu köşede Yunan-Rum ikilisinin İsrail, Lübnan, Mısır, Ürdün'le üçlü ittifak oluşturduklarını özellikle İsrail ile olanın daimi hale geldiğini defalarca yazdık. Yunan-Rum yetkililerin ABD ziyaretlerinin yanında ABD'nin diplomat ve askerlerinin de sıkça Yunanistan ve GKRY'yi ziyaret edip açıkça Yunan-Rum tezlerine destek verdiklerini, onların yanında olduklarını ortaya koyduk.

İşte ABD şimdi bu yereldeki üçlü ittifakları bölgesel ittifaka dönüştürmek üzere.

Türkiye'nin sondaj çalışmalarının yanında Rumların ExxonMobil'e yaptırdıkları sondajın devam ettiği ortamda, USS Harry Truman uçak gemisi beraberindeki savaş gemileriyle 17 Kasım'da Cebelitarık'tan Akdeniz'e girdi. Yunan ordusuyla eğitimler de yapması öngörülen filo Doğu Akdeniz'e gelmek üzere.

Amerikan savaş gemileri hem Kıbrıs çevresindeki durum çerçevesinde mesaj vermek hem de İdlib'teki gelişmelere her an müdahale etmek üzere bölgede olduğunu söyleyelim.

Sahadaki askeri gelişmelerin yanında Aralık ayı Rum NATO'su oluşturma bağlamında çok kritik diplomatik hamlelere sahne olacak. 

13 Aralık'ta Vaşington'da ABD-Yunanistan Stratejik Diyalog Toplantısı yapılacak. İlk defa bu derecede kapsamlı ve üst düzeyde yapılacak ikili toplantı Yunanistan'da dört gözle bekleniyor.

19 Aralık'ta Lefkoşa'da GKRY-Yunanistan-Ürdün, 20 Aralık'ta ise Kudüs'te GKRY-Yunanistan-İsrail üçlü liderler zirvesi yapılacak. Yunan tarafının beklentisi bu toplantılara ABD'nin en azından bakan yardımcısı seviyesinde katılması.

İşte peş peşe yapılacak bu toplantılarda ABD'nin Doğu Akdeniz'de merkezinde Kıbrıslı Rumların olduğu enerji işbirliği bahanesiyle bir güvenlik ittifakına son şeklini vereceği belirtiliyor.

Rum NATO'su dediğim ABD güdümündeki güvenlik ittifakına ilk etapta Yunanistan, GKRY, İsrail, Mısır, Ürdün ve belki Lübnan'ın dahil edilmesi bekleniyor. Katar da gelirse şaşırmayın.

Böyle bir ittifakın hedefinde Türkiye'nin olduğunu söylemeye gerek yok.

Arap NATO'sunu önceki gün yazdık. ABD'nin bundan sonraki hedefi ise Arap NATO'su ve Rum NATO'su halkalarını birleştirmek. Sınırlarımızın güneyinde PKK/YPG'ye destek veren Arap NATO'suyla batısında denizlere çıkışımızı engelleyen Rum NATO'su.

***

MSB Akar ABD'li muhataplarına halen rahatsızlığımızı ifade etmeye devam ederken atı alan Fırat'ı da geçti Ege'yi Akdeniz'i de. Türkiye'de ABD YPG'yi koruyor algısı oluşurmuş bunu ABD'ye aktarmış! Bizim derdimiz ABD'nin algısını düzeltmek mi Türkiye'nin bekasını korumak mı?

***

Diğer taraftan Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlamasının beklendiği bugünlerde GKRY'de Kıbrıs'ın garantörlüğünün NATO'ya verilmesi tartışılıyor.  Türkiye'nin garantörlük ve müdahale hakkını boşa çıkaracak bu hamle destek görüyor. Bu hamlenin devamı Kıbrıs'ın NATO üyesi olmasıdır. Türkiye için kulağa hoş gelebilir ama bu Türkiye'ye başka bir tuzaktır.

GKRY'nin Kıbrıs olarak NATO üyeliği Türkiye'nin bugüne kadar elinde tuttuğu kozları kaybetmesine neden olacaktır. Bu 1980'lerde Yunanistan'ın NATO'ya dönüşüne koşulsuz evet denmesinden farksızdır. Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri nedeniyle Kıbrıs'ın garantörü olacak NATO'ya meydan okuyup çıkması söz konusu olmayacak, NATO'nun baskılarını kabullenmek zorunda kalacaktır.

***

Girit ve civar adalarda şuanda devam eden Mısır-Yunanistan-GKRY'nin fiilen ABD'nin gözlemci olarak katıldığı Medusa Tatbikatına dikkat. Yunanlar Mısır ve GKRY'li askerleri NATO imkanlarıyla eğitiyor. Aidiyeti, zilyetliği-mülkiyeti tartışmalı askerisizleşmesi gereken adalardaki bu tür tatbikatlara katılanlara bakılırsa Rum NATO'sunun başka bir ayağını görürsünüz.

Türkiye'yi yöneten zihniyet Atatürk'ün yolundan ayrılırken Türkiye'nin düşmanları Atatürk'ten esinlenerek etrafımızı Türkiye karşıtı ittifaklarla kuşatıyor. Rum ve Arap NATO'suna böyle bakın. Daha ne kadar uyuyacaksınız?

Yazarın Diğer Yazıları