Haftaya VAR damgasını vurdu

Haftanın değerlendirmesine geçmeden önce yine Türkiye'nin gündemini oluşturan kural hatası yapılan Fenerbahçe-Kasımpaşa maçındaki penaltı olayına değinmek istiyorum. Kasımpaşa lehine verilen penaltıda Kasımpaşalı Eduok, topa vurulmadan ceza alanına girdi. Diagne'nin vuruşunda kalecinin çeldiği topu ağlara gönderdi. Hakem Yaşar Kemal Uğurlu, VAR'a gidip Eduok'un müdahale ettiği yerden endirekt vuruş verdi. Ceza alanına yalnız Eduok girseydi karar doğruydu, ancak Fenerbahçeliler de ceza alanına girmişlerdi. Yani penaltı tekrar edilmeliydi. Bu bir kural hatasıdır. Maçın tekrarlanması gerekir. Ancak bana göre zor tekrarlanır. Çünkü hakem ceza alanında sadece Eduok'u gördüm der ve bu da hakem hatasına girer. Bu hatanın bir faydası, hakemler bundan sonraki penaltılarda, ceza alanına girişlerde daha iyi değerlendirmeler yapacak diyelim gelelim, önceki hafta Galatasaray-Konya maçında verilen hatalı penaltı sonrasında kopan fırtınaya... Daha önce de VAR hatalarını gördük. Bazı dinlendirmeler olduğunun farkındayız. Ancak bunlarla ilgili bir açıklama olmadı. Fakat Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya'ya bu yapıldı. Hakemler bu şekilde kamuoyunun önüne çıkarılmamalı. VAR'dan o penaltı iptal edilse Galatasaray'a verilen cezalar MHK'nın talihsiz ve gereksiz açıklaması Kulüpler Birliği'nin deklarasyonu gündemi meşgul etmeyecekti. Hakemlere VAR konusunda çok ciddi bir eğitim verilmeli.

 

Çaykur Rize-Ankaragücü:

Fırat Aydınus

Çaykur Rizespor lehine verilen penaltıda VAR'a gidildi. Atışın yapılması istendi. Temas bile olmayan bu pozisyonda iyi ki penaltı gol olmadı.

 

A. Konyaspor-A. Alanyaspor

Halil Umut Meler

A. Konyaspor'un attığı ofsayt nedeniyle iptal edilen golde, açık ofsaytı bayrak kaldırmayıp golü kabul eden yardımcı hatalıydı. VAR iptal ettirdi. Alanyalı Merih'e bariz gol şansından verilen kırmızı kart doğruydu.

 

Antalyaspor-Göztepe

Suat Aslanboğa

Penaltı beklenen pozisyonlarda devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim sergiledi.

 

M. Başakşehir-Sivasspor

Alper Ulusoy

DG Sivassporlu Robinho ikinci sarı kart görmediği için şanslıydı. Çünkü 1-2 sarı kartlık pozisyonları oldu. Sivas'ın gollük pozisyonunda avantajı iyi oynattı. Yönetimi geçerli not alır.

 

Kayserispor-Trabzonspor

Mustafa Öğretmenoğlu

Bazı faul ve kart eksikleri olmasına rağmen tempolu geçen müsabakada neticeye tesir edecek hatası yoktu. Çok az maç yönettiği ve futbolcular da onu pek tanımadıkları için maçta itirazlar oldukça fazlaydı.

 

Bursaspor-Erzurumspor

Ali Palabıyık

Bursasporlu Aytaç'a verilen sarı kart doğruydu. Neden uzun süre itiraz etti anlayamadım. Bursasporlu Tunay, ikinci yarıda oyundan çıkana kadar o kadar çok faul yaptı ki kart görmemesi şaşırtıcıydı. Yine de Ali Palabıyık, kendinden emin, VAR'a danışmadan iyi bir yönetim gösterdi.

 

EY Malatyaspor-Akhisarspor

Özgür Yankaya

Genelde iyiydi, yalnız Malatyalı Sadık'ın rakibinin ayağına darbesi penaltılıktı, değerlendiremedi.
 

Beşiktaş-Galatasaray

Cüneyt Çakır

Bu derbiye damgayı VAR kararları vurdu. Frikikte, Eren Derdiyok duran topta o hatayı yapmamalıydı. Dirseğini açarak topu kesti. Cüneyt Çakır önce devam işareti verdi, VAR'ın müdahalesi ile penaltı kararı verdi. Takım arkadaşından Vida'nın açık olan koluna gelen topa -beklenmeyen top niteliği taşıdığı için- devam kararı geldi. VAR'a bakıldı, yine devam çıktı. Quaresma'nın golü ofsayttı, VAR da onayladı. Necip-Onyekuru pozisyonunda hakem penaltı verdi. VAR'a gidildi. Onyekuru'nun topu koluyla önüne alması nedeniyle VAR'a bakılıp iptal kararı çıktı. Esasında ne Onyekuru'nun topu eliyle topu önüne alması, ne Necip'in ayakla müdahalesi için değil, ilk pozisyonda Onyekuru'nun Necip'i arkadan itmesine faul verilmeliydi.

 

Fenerbahçe-Kasımpaşa

Yaşar Kemal Uğurlu

Kural hatası yaptığı penaltı pozisyonu hariç, maçı iyi götürdü. Ancak bu hata maçın kaderini etkileyen cinstendi. Endirekt vuruş değil, penaltının tekrarı gerekirdi.

 

Yazarın Diğer Yazıları