Hardaliye giren eve doktor girmez

Havalar soğuyunca nezle-grip gibi hastalıklar ve korunma yolları hemen herkesin ortak konuşma konusu haline geliyor.

Hele şifalı bitkilerle şifaya kavuşma sözkonusu olunca herkes kendi yöresine ait bitkilerin faydalarından bahsediyor.  Bir grup arkadaşım bir ellerinde bitki çayları diğer ellerinde sık sık burunlarına götürmek zorunda kaldıkları mendilleriyle derinden öksürükler eşliğinde birbirleriyle soğuk algınlığını bitkilerle tedavi tecrübelerini paylaşıyor.

-Dağlardan topladığımız ıhlamur, adaçayını limon ve hakiki balla karıştırıp içsen bir haftada hiçbir şeyin kalmaz. Zaten pişerken iyileşiyorsun. Demlenirken mis gibi koku bütün evi, binayı kaplıyor...

- Ne denesem, ne yapsam geçmedi... Günlerdir geçmiyor..Yapıştı içime,t ıkanıyorum... Öksürünce içim dışıma çıkıyor. Biraz sanki rahatlıyor gibi oluyorum. Sonra yorgunluk, tıkanma devam ediyor. Moralim bozuluyor. Başka bir şey mi var. Kafaya takıyorum. Yine doktora gideceğim.

- Çok sık doktora gitmek iyi değil. Ama görünen o ki soğuklar seni fena çarpmış, şifayı kapmışsın.

- Evet, haklısın. Geçen günlerin yalancı baharına aldandım. Anladım hastalanacağımı. Ancak beni bu kadar sarsacağını tahmin edemedim. Doktor önemli bir şeyin yok dese de içim içime sığmıyor. Psikolojim bozuldu. Öksürükten günlerder uykularım yok… Bütün kemiklerim ağrıyor. Doktorun verdiği ilaçlar bile etki etmedi.

- Ne hastalıkmış arkadaş.. Müzminleşmiş, dikkat et. Bizim Trakya'da,  öksürüğe,  keçiboynuzu pekmezi, hardaliye çok iyi geliyor diyorlar… Bir de onları denesen.

- Pekmezi duydum, Malatya'dan Sipariş verdim. Onu bekliyoruz.  Hardaliyeyi duymadım.

-Yazık ya.. Dur telefon edeyim göndersinler. Biraz kullanınca bir şeyin kalmaz. Böyle ciğerlerin kopar düdük çalıyorsun sanki.. Çok geçmiş olsun.

Bir diğer arkadaşımız lafa giriyor.

-Arkadaş niye söylemiyorsun hastayım diye. Daha yeni geldim Kıbrıs'tan.. Bizim Kıbrıs'ın da keçiboynuzu pekmezi çok iyidir, haberim olsaydı gelirken getirirdim. Ben de senin gibiydim. İyileştim.

-Neye iyi geliyor?..

-Kıbrıs'ın keçiboynuzu pekmezi bronşit, astım, öksürük, nefes darlığına birebirdir.. İlaç  içimiz dışımız ilaç. Birde bir sürü yan etkileri vs.. En iyisi doğal yollarla tedavi.

Öteki arkadaş, tavsiye ettiği hardaliyede ısrarını sürdürüyor:

-Geçen aynı sıkıntıyı bizim arkadaşlar yaşadı.  Babaeski Kırkalareli'ye özgü içecek olsa da hardaliye bütün Trakya'da bulunur.  Hardaliye mutlaka içmelisin.

-İlk kez duyuyorum. 

-Olur mu.. Geç kalmışsın. Mutlaka denemelisiniz. Çok önemli faydası çok kıymetli alkolsüz içecektir.  Şekersiz vişne suyu tadındadır. Hatta büyüklerimiz anlatır;  1930'larda sanırım Mustafa Kemal Atatürk ilçeyi ziyaret ettiğinde bu yöresel içeceğin, milli içecek olmasını arzu etmiştir.  En sevdiği içeceklerdenmiş. Çok faydalı dene bir kere.. İçinde saf papazkarası siyah yaş üzüm, vişne, ayva yaprağı ve kırılmış hardal tohumu vardır. O kadar...  Marifeti yapılışında. El emeği. Yapımının zor ve zahmetli iş olduğunu ninelerimiz anlatırdı. Meşe odunundan yapılan fıçılar ya da toprak küplerde üretimi yapılmaktaymış.

-Hardaliyenin faydası ne ki?..

- Öksürük, astım, bronşit, nefes darlığı, yorgunluk, iştahsızlık, vitamin eksikliği, kansızlık, kabızlık, hararet kesmek için, demir eksikliği,  sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, kısacası bütün organlara  vitamin deposu çok faydası vardır. Mutlaka her evde bulundurulması gerekir. Doktoruna da sor. İlaca destekleyici kullanabilirsiniz diyecektir. Biz köyden hep getirtiriz. Doktora kışın uğramayız. Hastalanmayız. O kadar iyi yani.  Çünkü yan etkisi, katkı maddesi yok. Her şey orijinal.  Biraz kullanırsan bize de dua edersin.

- Ama bu kadar ilaç üreti mi boşuna mı?..

- Önceden ilaç mı varmış.. Eskiler böyle tedavi yöntemine gidermiş. Tıp çok gelişti. O ayrı konu. Ancak bunlar da  doğal ilaç. Sen git gör.  Edirne sağlık müzesini ne demek istediğimi anlarsın. O zamanın şartlarında hekimlerin yaptıklarını öğrenince şaşırırsın.

***

Doğal ilaç muhabbetleri böyle uzayıp gidiyor. Neremiz acısa canımız oradadır…

Unutmayınız . Sağlığımız en büyük zenginliğimiz. Sağlıklı güzel haberler almanız dileğiyle. Mutlu pazarlar.

 

Yazarın Diğer Yazıları