Hakemler ve itirazlar

Müsabaka esnasında, kaleci kalesini terk edip hakeme itiraz etmeye koşarsa sarı kart görür. Bu takım kaptanı dahi olsa. Uluslararası oyun kuralları, bir oyuncunun hakem kararlarına söz veya hareketle itiraz ederse ona bir ihtar verileceğini söylüyor. Kurallarda, takım kaptanlarına bir ayrıcalık söz konusu değil. Kaptanlar o pazubandı, hakemin o takımdan biriyle muhatap olması için takıyor. Bir de ülkemizde takım kaptanlarının niçin Ay-yıldızlı pazubantla çıktığını anlamış değilim. Bütün dünyada millî maçlarda bile kaptanların kolunda ülke bayrağı yoktur. Bizde oynanan müsabakalarda daha oyunun 1. dakikasında verilen kararlara itiraz çıkıyor. Hakemlerin müsamahası ile de bu devam etmekte. Masum itirazlar olabilir. Ancak bir penaltı, bir gol, bir kırmızı kart gösterildiğinde toplu itirazları her müsabakada görüyoruz. Bu kaosun önüne geçmek için çözüm, ilk gelene sarı kart göstermektir. Şimdilerde, hakemlere futbolculardan VAR'a gitmesini istemeler görülmekte. VAR'la iletişim içindeki hakeme itiraz hiç de hoş manzara değil. Kulüpler futbolculara VAR hakkında eğitici seminerler vermeli. Federasyonun sezon başında, bu konudaki seminerine antrenör olarak sadece Rıza Çalımbay ve Başakşehir'in yardımcı antrenörü katılmış. Hakemlerimizde bir başka yanlış husus da, futbolculara uzun uzun izahat vermeleri. Bunlar gereksiz, vazgeçilmesi gereken alışkanlıklar. Hakemler, düdüğü ve kartları ile konuşmalı.

Göztepe-Bursaspor

Mustafa Öğretmenoğlu

Golsüz biten müsabakada, bazı faul değerlendirmeleri yanlış olsa da geçer not alır.

Demir Grup Sivas-Ankaragücü

Volkan Bayarslan

Sivassporlu Muhammed'in düşürülüşüne çaldığı penaltı düdüğü doğruydu, VAR da teyit etti. 4. Sivas golü öncesi yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Hakemin yönetimi iyiydi.

Çaykur Rize-Aytemiz Alanya

Cüneyt Çakır

6 puanlık müsabakada Rize lehine verilen penaltıda, ofsayttan önce Koray'ın ayağına basılışını VAR'a gidip gördü. Dolayısıyla penaltı kararı doğruydu. Alanya lehine verilen penaltı tartışmasızdı. Oyunculara sevecen yaklaşımı ile iyi bir müsabaka yönetti.

Atiker Konya-Kasımpaşa

Bülent Yıldırım

Konyasporlu Fallou Diagne'nin, Eduok'u iki eliyle itişi penaltılıktı. VAR'a gidip bakılmasına rağmen, bu pozisyon değerlendirilemedi. Acaba orada başka bir görüntü mü vardı. İkinci Kasımpaşa golü öncesi Trezeguet'in'in rakibine kramponu fauldü. VAR'a gidilmesine rağmen gol geçerli sayıldı.

Medipol Başakşehir-Galatasaray

Ümit Öztürk

Başakşehir'in golü VAR'daki inceleme neticesinde temiz çıktı. Galatasaray lehine verilen penaltıda, kalecinin ilk pozisyonda topa değil, N'Diaye'nin ayaklarına teması vardı. Penaltı doğru bir karardı. Faullerde standardı yakalayamadı.

Evkur Yeni Malatya-Antalya

Mete Kalkavan

Gayet iyi götürdüğü müsabakada, yan hakemin önündeki itilmeyi işaret etse son dakikalarda o karmaşa meydana gelmeyebilirdi. Sonunda VAR'ın görüntüsü ile Malatya'dan Sadık, Antalya'dan Diego kırmızı kart yedi. Hakemler, özellikle taçlarda topu saklayanlara kart göstermeliler.

Kayserispor-Akhisarspor

Suat Aslanboğa

Kayserisporlu Kucher'in, Akhisarsporlu Onur'u düşürdüğü pozisyonda penaltıya, VAR'dan onay çıkmadı.  Hakemin yönetimi geçerli not alır.

Beşiktaş-Trabzon

Halil Umut Meler

Kart göstermeme modunda bir yönetim sergiledi. Dolayısıyla faul değerlendirmelerinde yanlışlar vardı. Beşiktaş'ın sayılmayan golü yardımcıdan geçti, VAR'da iptal oldu. Yardımcılar, net olan ofsaytlarda bayrak kaldırmalı. VAR'a bırakma eğilimleri doğru değil. Caner ikinci sarıyı, Adriano da direkt kırmızı kart görmediği için şanslıydı.

Fenerbahçe-BB Erzurum

Fırat Aydınus

Ersun Yanallı Fenerbahçe'nin 45 dakikalık oyunu skora yetmedi. Fırat Aydınus iyi bir yönetim gösterdi. Karşılaşmada VAR'a gidecek pozisyon dahi yoktu. Mehmet Ekici ve Lokman pozisyonuna devam kararı doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları